Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Ocena konkretnego egzemplarza

Vilagie
    Gość

Domyślnie Ocena konkretnego egzemplarza

Witam bardzo gorąco wszystkich czytających temat!

Na początku chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post na tym forum. Od razu zaznaczę, że z miłą chęcią dołączyłbym do grona alfaholików. No ale ... No właśnie, ale potrzebna jest mi do tego alfa.

Uciułałem trochę pieniążków i chcę wreszcie wymienić swoją Foczkę. W swoim mieście namierzyłem coś takiego:

Alfa 159 SW
    /Wiem, wiem, czytałem o tej mocy. Moi drodzy teraz mam Focusa w kombi, który ma 75 KM mocy, więc wszystko powyżej 100KM będzie dla mnie bestią/.

Może ktoś z Was widział i szepnie słówko? A może komuś coś w tym ogłoszeniu rzuca się w oczy?

Jestem już po wstępnych oględzinach i nic strasznego nie zauważyłem. Auto wygląda piorunująco, ale o tym nie trzeba żadnemu/żadnej z Was mówić.

I jeszcze dwa bardziej przyziemne pytania.

*Czy mechanik bez doktoratu w razie czego będzie wiedział co się dzieje?
    *Czy trzeba ją serwisować konkretnie w salonie Alfy? Czy salon fiata podejmie się takiego wyzwania?

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

wygląda bardzo dobrze, ja tu w sumie nic podejrzanego nie zauważyłem
    no ale oczywiście trzeba od komisanta wyciągnąć VIN i porównać wpisy w książce z danymi w servisie.

normalny mechanik raczej nie powinien mieć z nim problemu
    FIAT ALFA ROMEO LANCIA to ten sam servis i na pewno da radę to tam naprawić w razie czego

ale tak jak mówię... zacznij od VIN'u i sprawdzenia, najlepiej zadzwoń do tego servisu gdzie niby był servisowany, tego co są pieczątki w książce

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Moje poprzednie autko to też focus ) - tak na marginesie ;-)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szyrud1696
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 159 150 KM SW 2007

Domyślnie

Ja osobiście zwróciłbym uwagę na przebieg. Hak, zestaw głośnomówiący 2007 rok i tylko 70 kkm ? Kolejna rzecz - brak znaczków na tylnej klapie ? Może malowana ? Dokładnie sprawdzic.
    Jeśli to krajówka to konieczne VIN / adres serwisu i dokładne sprawdzenie.
    powodzenia ! ps autko ładne !
    Szymon

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm

Domyślnie

VIN + czujnik lakieru. Podstawa do oglądania auta. Pamiętaj focus może i miał 75KM, ale ważył 1100 kg, alfa wazy 1500 to jest też różnica .

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał szyrud1696 Zobacz post
    J Kolejna rzecz - brak znaczków na tylnej klapie ? Może malowana ? Dokładnie sprawdzic.!
    Znaczki być nie muszą. Jak pierwszy właściciel sobie zamówił bez znaczków to była bez, a jak ze znaczkami to znaczki miała.

Brak znaczków nie powinien niepokoić z powodu jak wyżej

Budyń
    Gość

Domyślnie

Auto sprowadzone z Niemiec przy przebiegu 60000 km. Podobno dla żony, która miała kolizję i prawe drzwi tylnie i przednie wymienione w ASO. Kolizja podobno lekka ale wymiana obu drzwi zastanawiająca jak na lekką stłuczkę. Samochód był dalej użytkowany przez kobietę aż do czasu kiedy stwierdziła, że Bella jest za duża. Z tego też powodu została wstawiona do komisu a z komisu wzięła sobie owa Pani jakiegoś małego Peugeota.

Po VIN-ie odczytasz tylko, że miała 4 wizyty serwisowe, żadnych wpisów o przeglądach ani wzmiankach o naprawach zrobionych podczas tych 4 wizyt.

Wiem bo się interesowałem swego czasu Za zgodność z rzeczywistością powyższych informacji nie odpowiadam (oprócz vinu), są to historie zasłyszane od właściciela.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał Budyń Zobacz post
    Auto sprowadzone z Niemiec przy przebiegu 60000 km. Podobno dla żony, która miała kolizję i prawe drzwi tylnie i przednie wymienione w ASO. Kolizja podobno lekka ale wymiana obu drzwi zastanawiająca jak na lekką stłuczkę. ...

ale przecież jest napisane, że kraj pochodzenia to Polska...
    coś mi to wygląda na jakieś kombinacje, poza tym duże wozidło kombi dla kobiety? też tak niebardzo...

a co do tego że były wymieniane CAŁE drzwi to jest normalność, zwłaszcza w autach nowych gdzie naprawa auta odbywa się zwykle bezgotówkowo w servisie na oryginalnych częściach

Vilagie
    Gość

Domyślnie

Kolego Budyń, a może wiesz w którym roku trafiła na nasz poligon drogowy?

----

Waszym zdaniem warto się interesować, umawiać na jazdy i ciągnąć do serwisu na testy?

Budyń
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zonkil90 Zobacz post
    ale przecież jest napisane, że kraj pochodzenia to Polska...
    coś mi to wygląda na jakieś kombinacje, poza tym duże wozidło kombi dla kobiety? też tak niebardzo...

a co do tego że były wymieniane CAŁE drzwi to jest normalność, zwłaszcza w autach nowych gdzie naprawa auta odbywa się zwykle bezgotówkowo w servisie na oryginalnych częściach
    Kolego, ja wiem co jest napisane w aukcji i wiem co mi mówił właściciel (nie mylić z chamdlarzem). Tylko powtarzam co usłyszałem i przyznaje się, że nie wiem jak jest na prawdę (nie próbowałem nawet sprawdzać).

Co do owych drzwi trzeba by to było sprawdzić dokładnie jak to rzeczywiście się odbyło.

Cytat Napisał Vilagie Zobacz post
    Kolego Budyń, a może wiesz w którym roku trafiła na nasz poligon drogowy?

----

Waszym zdaniem warto się interesować, umawiać na jazdy i ciągnąć do serwisu na testy?
    Pytałem się o to ale z ręką na sercu przyznaje, że na chwilę obecną wypadło mi to już z głowy.

Czy warto ? Hmm, ja nie pojechałem do Płocka w końcu ale nie zraziły mnie właśnie te rewelacje tylko brak wolnego czasu i brak możliwości wygospodarowania sobie takowego I nie martw się Kolego nie wybieram się tam