Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: czujnik płożenia wycieraczek

szocik
    Gość

Domyślnie czujnik płożenia wycieraczek

Witam,
    czy istnieje coś takiego jak czujnik położenia wycieraczek.
    Mam taka przypadłość, że czasami wycieraczki wracają mi na swoja pozycję czasami 2 cm wyżej a czasami to prawie z 5 cm stąd moje pytanie. Niestety nie jestem w stanie określić regularności.

Pozdrawiam
    Jacek

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał szocik Zobacz post
    Witam,
    czy istnieje coś takiego jak czujnik położenia wycieraczek.
    Mam taka przypadłość, że czasami wycieraczki wracają mi na swoja pozycję czasami 2 cm wyżej a czasami to prawie z 5 cm stąd moje pytanie. Niestety nie jestem w stanie określić regularności.

Pozdrawiam
    Jacek
    Raczej nie ma. Znaczy ciekawe by było jak by zaczęli takie rzeczy wrzucać hmm czyli dorzucić do układu dodatkową rzecz która może się popsuć, według mnie to jest tak. Zwykły silniczek(nie krokowy- bo za drogi ) + odpowiednia przekładnia mechaniczna. Pytanie czy aby na pewni nic nie ogranicza ruchu wycieraczek mechanicznie? np. nie dostało się coś do przekładni i sobie tak zależnie od tego jak pracuje układa w niej i blokuje powrót do położenia 0. Albo przekaźnik rozłącza.

M@T
    Gość

Domyślnie

W Audi chyba jest coś takiego, bo jak używam wycieraczek (tzn. czujnik deszczu je włącza) to w stanie spoczynku są powiedzmy lekko powyżej maski, natomiast jak są całkowicie wyłączone (nie ma opadów) chowają się pod maską.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał M@T Zobacz post
    W Audi chyba jest coś takiego, bo jak używam wycieraczek (tzn. czujnik deszczu je włącza) to w stanie spoczynku są powiedzmy lekko powyżej maski, natomiast jak są całkowicie wyłączone (nie ma opadów) chowają się pod maską.
    To chyba za mało aby sądzić że jest czujnik położenia wycieraczki. Zresztą co on miałby podawać do sterownika wycieraczek jaka informację?

Nie no to co opisujesz to najprościej zrobić tak. Pada deszcz odpalają się wycieraczki, mechanizm przekładni wycieraczek przestawia się w pozycje kiedy wycieraczki nie chowa się pod maską, w momencie kiedy kończy się deszcz, czujnik deszczu powoduje przełączenie na opcje przekładni spoczynku i wycieraczka wraca do pozycji pod maskę. Nic bardziej skomplikowanego audi raczej nie wymyśliło bo i po co