Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Zawieszenie remont pytania AR156

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zwoli
    Mieszka w
    Kępno
    Auto
    Jest AR166 3.2V6 2006R Była AR 159 1.9 8V BYŁA alfa romeo 156 1,6 16v, 1998r

Domyślnie Zawieszenie remont pytania AR156

Witam,remontuje zawieszenie mojej Alicji;D wymieniłem już górne wahacze bo były w tragicznym stanie,łączniki stabilizatora,i końcówki drążków kierowniczych;D no i nadal coś stuka byłem z reklamacją u mechanika który mi to robił no i sprawdzili tym razem nawet amory i wyszło że powodem stuków są gumy mocowania stabilizatora...mam sobie to kupić i tu moje pytania czy owe gumy mocowania stabilizatora to to samo co gumy drążka stabilizatora??bo tylko coś takiego znalazłem na allegro,być może pytanie jest głupie ale nie dla laika i jeśli to to samo to powiedzcie prosze jakiej firmy będą naj lepsze bo chce tym autem trochę pojeździć jeszcze a nie chce za rok tego znowu wymieniać...mechanik powiedział że robocizna plus minus 50zł to dużo czy mało?

christofe
    Gość

Domyślnie

tak to gumy stabilizatora, kup u sprawdzonego sprzedawcy, a jeśli chodzi czy rok wytrzymają, trudno powiedzieć ilość dziur w jezdni zaliczonych jest głównym wyznacznikiem trwałości, na Niemieckich drogach pewnie rok by wystrzymaly

Mieszka w
    Kępno
    Auto

Domyślnie

to mnie przeraża;D nie chce tego znowu za rok robić heh;D będę się starał nie trafiać w dziury ;D swoją drogą myślałem że będą jakieś firmy tego lepsza i gorsza;d

Użytkownik Romeo Avatar dadasiek
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    :-)

Domyślnie

Cytat Napisał zwoli Zobacz post
    to mnie przeraża;D nie chce tego znowu za rok robić heh;D będę się starał nie trafiać w dziury ;D swoją drogą myślałem że będą jakieś firmy tego lepsza i gorsza;d
    oczywiście są lepsze firmy i gorsze
    na pocieszenie powiem Ci, że 20 tys km temu (4 miesiące temu dokładnie) wymieniałem wahacze góra dół - marka TRW, podobno jedna z naj naj naj...
    dzisiaj mam już do wymiany prawy wahacz górny
    te wrocławskie ulice... raz się zapatrzysz i jeb...

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Ło to, to, nie stuka, a raczej piszczy. W tym poście kolega carramba zrobił manuala z alternatywą dla tego ustrojstwa, które nawet nowe potrafi zachowywać się tak samo, jak to stare piszczące:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...meo_156_a.html

---------- Post dodany o godzinie 17:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:06 ----------

Heh, źle przeczytałem Twojego posta i sieknąłem wypowiedź o gumach stabilizatora...
    A tak btw 50 zł za wymianę, to nie jest wcale tak drogo, ale jeśli będzie Ci to robił ten sam mechanik, to powinien zrobić w gratisie skoro nie zauważył zużycia, przecież mógł je wymienić odrazu...
    Tu masz linkę do strony z gumkami ;-) popatrz sobie:
    http://tedgum.pl/sklep/index.php?cPath=47_939_2611_4071

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Kup tuleje stabilizatora z poliuretanu wytrzymają dłużej niż zwykłe gumy. Przed zakupem zmierz średnice drążka bo było kilka wersji. Jeśli wymieni ci za 50zł to cena jest ok

Mieszka w
    Kępno
    Auto

Domyślnie

O tym gratisie mówiłem mechanikowi ale się tłumaczył że wcześniej jak sprawdzali to nie mogli tego uszkodzenia wychwycić ponieważ coś innego tam było uszkodzone chyba łączniki stabilizatora a teraz jak to wymienili to ich olśniło no cóż...części już zamówione ;D oby mi te gumki za szybko nie pękły hehe;D

elpaproszi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał christofe Zobacz post
    tak to gumy stabilizatora, kup u sprawdzonego sprzedawcy, a jeśli chodzi czy rok wytrzymają, trudno powiedzieć ilość dziur w jezdni zaliczonych jest głównym wyznacznikiem trwałości, na Niemieckich drogach pewnie rok by wystrzymaly
    hohoh ja sam osobiscie mieszkam w niemczech i mam to samo co kolega... czyli stuki w zawieszeniu :] tylko jak bujam samochod gora dol to nic a jak na boki to lupie i jak jestem w polsce to nie lupie a jak jezdze po niemieckich dziurach to lupie hmmmm... dziwne?? wcale nie w niemczech tylko autostrady sa takie cacy ale tez nie do konca :]

Mieszka w
    Kępno
    Auto

Domyślnie

no ale polskie drogi a niemieckie czy to autostrady czy mnie zatłoczone szlaki;D polskie delikatnie mówiąc są bardziej wyboiste...drogi gminne przynajmniej u mnie to tragedia szczególnie teraz po zimie...a jak wjadę na drogę krajową to prawie płyne;D no ale dziury też mają swoje zalety dzięki nim wiem że mam coś nie tak w zawieszeniu hehe;p

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

jeśli mówił ,że 50złociszy za wymianę to chyba jeszcze tego nie robił w alfie heh