Witam.
Wczoraj korzystając z chwili wolnego czasu i ładnej pogody postanowiłem sprawdzić kilka rzeczy w swojej Alfie - przepływka, turbo i takie tam.
Mam mały problem, chodzi o to, że wyniki co do przepływki nie są raczej takie jak być powinne. Po powrocie myślę sobie zobaczę ile kosztuje akurat ten model który zamontowany jest przy moim silniku - na przepływce jak wół jest napisane 0 280 218 113 - szukam czytam i co?? Przepływka ta montowana była w 1,9 JTD ale 16V a ja mam 8V 115KM rok 2004
http://autosklep.istore.pl/pl,produc...811386117.html
Dlatego mam wielką prośbę do posiadaczy 1,9JTD 115KM aby sprawdzili co siedzi u nich pod maską, prośba również do posiadaczy 1,9JTD 140KM aby też sprawdzili to u siebie. Podejrzewam że poprzedni właściciel wymieniał przepływomierz ale nie miał za wiele pojęcia, poszedł do sklepu i poprosił do 1,9JTD...
Kolejna prośba to aby ktoś rzucił okiem na dane jakie przedstawił FES. Alfa w sumie nieźle się zbiera - w tej chwili na słabym ślizgającym się sprzęgle ma do 100 jakieś 11-12s spalanie średnie - Wrocław 6,5-7L
Wykres:
Załącznik 17206
Jak widać są chwilę że mierzona wartość jest wyższa od docelowej ale są też momenty kiedy docelowa jest sporo sporo wyższa niż mierzona...
Aha nie wiem czy to ważne ale ostatnia część wykresu kiedy mierzona jest wyższa niż docelowa to chwile hamowania silnikiem i redukcje biegów...
Czy nie powinno być tak że mierzona i docelowa powinny być takie same?? - wiadomo z jakąś odchyłką...
jeszcze jeden wykres - jak dla mnie ewidentnie przepływka albo nie jest z tego silnika albo jest kaput...
Załącznik 17207
Z góry wielkie dzięki za wszelkie opinie