Strona 9 z 27 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 269

Temat: Jak się Wam sprawuje Giulietta?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    Ja miałem TSI i wlałem 98 tylko raz. Teraz też leję 95, bo do takiego paliwa ten silnik jest przeznaczony.
    Wiem że komputer jest zaprogramowany na 95 oktanów - to mi wyjaśniono w serwisie - ale tak jak wspomniałem mechanicy powiedzieli "znajdz u nas takie paliwo" - i faktycznie na dystansie 1600 z Polski do do Modeny czuć było różnice po zatankowaniu na niemieckiej stacji .... zabijcie - ale było czuć

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał tygrysio Zobacz post
    Wiem że komputer jest zaprogramowany na 95 oktanów - to mi wyjaśniono w serwisie - ale tak jak wspomniałem mechanicy powiedzieli "znajdz u nas takie paliwo" - i faktycznie na dystansie 1600 z Polski do do Modeny czuć było różnice po zatankowaniu na niemieckiej stacji .... zabijcie - ale było czuć
    No i właśnie w to nie wierzę. Ale spoko, nie zamierzam cię nawracać...

To o czym piszesz, czyli percepcja osiągów i spalanie jest bardzo mocno uzależnione od zachowania i nastawienia kierowcy. Jeśli zatankuje lepsze paliwo i będzie oczekiwał, że auto powinno lepiej jeździć, to uzna, że lepiej jeździ. Co do spalania - to kwestia stylu jazdy i np. kierunku wiatru, czy tego, czy jedziemy pod górkę, czy z górki. Wszystko mocno subiektywne.

A z drugiej strony widziałem wykresy z hamowni (bodaj właśnie dla któregoś TSI) z paliwem 95 i 98 i wyglądały tak samo. Zatem pozostanę sceptyczny.

Skądinąd pewnie te droższe paliwa są czystsze, czy lepiej trzymają normy, ale czy to warte tej ceny? Moim zdaniem nie. A każdy niech głosuje portfelem jak uważa.

kocis
    Gość

Domyślnie

To samo obserwuje się po wymianie opon z zimowych czy też letnich.. jakby lżej niosły..

Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał kocis Zobacz post
    To samo obserwuje się po wymianie opon z zimowych czy też letnich.. jakby lżej niosły..
    To akurat jest obiektywny czynnik - mniejsze opory toczenia. Ale czy już to się da wyczuć tyłkiem? Pewnie zależy od wrażliwości...

kocis
    Gość

Domyślnie

Najbardziej portfela

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    No i właśnie w to nie wierzę. Ale spoko, nie zamierzam cię nawracać...

To o czym piszesz, czyli percepcja osiągów i spalanie jest bardzo mocno uzależnione od zachowania i nastawienia kierowcy. Jeśli zatankuje lepsze paliwo i będzie oczekiwał, że auto powinno lepiej jeździć, to uzna, że lepiej jeździ. Co do spalania - to kwestia stylu jazdy i np. kierunku wiatru, czy tego, czy jedziemy pod górkę, czy z górki. Wszystko mocno subiektywne.

A z drugiej strony widziałem wykresy z hamowni (bodaj właśnie dla któregoś TSI) z paliwem 95 i 98 i wyglądały tak samo. Zatem pozostanę sceptyczny.

Skądinąd pewnie te droższe paliwa są czystsze, czy lepiej trzymają normy, ale czy to warte tej ceny? Moim zdaniem nie. A każdy niech głosuje portfelem jak uważa.
    Nie jestem w stanie odpierać Twojej argumentacji gdyż tak jak napisalem to było mocno subiektyne doznanie - wydaję mi się że nogę miałem równą - a reakcję na gaz jednak płynniejszą - Cieżko jest mi to opisać na zasadzie pracy silnika płynności na takim dystansie ... być może to placebo jak sugerujesz ... ale .... kto pyta nie bładzi
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 14-02-2011 o 21:09

Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

kto pyta nie bładzi
    Dlatego mówię jakie ja mam podejście i co wyczytałem w sieci (bo sam jakimś ekspertem wielkim to nie jestem). A każdy niech jeździ na czym chce. Może na tej 98, czy 100 oktanowej silnik zrobi parę kółek więcej, ale pewnie i tak przeżyje resztę blach. Moją Julkę odczarował facet z furgonetki, co nie spojrzał w lusterko, no i się trochę zarysowała. Wkurw duży, ale co zrobić. Kowal wyklepie i będzie jak nowa...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Zawsze czuję się różnicę ale nie zawsze z powodu paliwa. Po prostu polskie drogi nie są równe nawet jak są równe ... w większości.
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

czas na wizytę w aso
    w klapie zbiera mi się woda, dzięki czemu tylne światła pięknie parują

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał _tomek_ Zobacz post
    dzięki czemu tylne światła pięknie parują
    No warto z tym powalczyć bo zaraz styki/punkty lutownicze zaczną korodować.