Witam szanownych alfiarzy,może się co nieco przedstawię-ostatnio byłem użytkownikiem Mazdy Xedos 6 z silnikiem V6 a obecnie posiadam BMW E39 R6,nadeszła pora na wymiane auta no i moje oko zawiesiło się na alfie 156 i 166,tylko kompletnie nie znam tej marki dlatego podpytuje Was fachowców o rady.
Interesuje mnie zakup alfy z motorem V6 benzynowym nie starszym niż z 2001r-czy to bedzie dobry bezawaryjny silnik?Jak to jest tak naprawde z awaryjnoscią alf,czy to faktycznie się tak sypie czy to tylko stereotyp który przykleił się od pewnego czasu do tej marki?
Jak dla mnie Alfy zawsze były piękne zarówno z zewnątrz jak i w środku,pozatym były dobrze wyposażone,miały raczej dynamiczne silniki z twardo zestrojonym zawieszeniem co mi się podoba,więc ogólnie auto uderza mocno w mój gust-boję się tylko tej ponadprzeciętnej awaryjnosci,jesli takowa wystepuje..
Interesuje mnie zakup auta do kwoty 22tys zł auto ma być dobrze wyposażone,auto bedzie użytkowane tylko i wyłącznie na PB,moje przebiegi średnio to max 20-25tys/km.Z jakim spalaniem musze się liczyć w silniku V6 2,5,(obecnie srednio spalały 10-11l PB) jakie alfa ma słabe punkty i jakie bedę miał ewentualnie zaplecze serwisowe w Lublinie.?Czy koszt utrzymania auta jest w normie,jaki koszt częsci usług itp.?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jesli nagiołem jakieś postanowienia forum,nikogo nie chcę urazić a tylko zasięgnąć fachowej porady.