Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: metaliczny stuk napręzonego metalu w przednim zawieszeniu przy ostrym skręcie

mskk
    Gość

Domyślnie metaliczny stuk napręzonego metalu w przednim zawieszeniu przy ostrym skręcie

Witam.
    od jakiegoś czasu podczas ostrzejszego skrętu np. jak przy teście łosia, bądź na progu zwalniającym, z przedniego zawieszenia, wydobywa sie metaliczny stuk, raz mocniejszy raz słabszy, słychać go bardzo wyraźnie i brzmi jakby udezyć czymś metalowym o naprężony metal np sprężyne. stuk z takim echem dodam ze łączniki, gumy stabilizatora oraz 4 wachacze przednie wymienione niecały rok temu na zestaw trw, co mnie tym bardziej martwi bo prawe koło ewidentnie zaczęło ostatnio walić na dziurach, może łącznik stabilizatora poszedł i te 2 objawy mają ze sobą coś wspólnego .. nie chce mi sie wierzyć ze zawieszenie mi siadło po 7 tyśkm i 8 miesiącach

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 SW

Domyślnie

Jedź na szarpaki, albo sam poszarp kołem. Jak coś się już wyje...ło to reklamuj. A to TRW to pewny towar z pewnego źródła?
    Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 30-03-2011 o 03:50

Chojnak79
    Gość

Domyślnie

Jest jeszcze możliwość górnych poduszek amortyzatora lub sprężyn

marceell
    Gość

Domyślnie

luz na maglownicy. mam identyczne objawy. byłem w warsztacie i powiedzieli że to maglownica.

Użytkownik Ogier Avatar tomaszko79
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM Distinctive - X.2002 r.

Domyślnie

mam identyczny odgłos ale nie zawsze na każdej nie równości, czasami jeżdżę dzień za dniem i nic a czasami brzdęka :-)
    ale nie wydaje mi się żeby to była maglownica, mechanicy czasami jednak stawiają ZŁE diagnozy

sam jestem ciekaw co to :-)

pozdro
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM rocznik X.2002 - NERO

marceell
    Gość

Domyślnie

mnie pokazali palcem co stuka

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Jednak to, że padł wahacz jest bardzo możliwe. Jeżeli słyszysz ten odgłos przy zjeżdżaniu z krawężnika to na pewno wahacz i prawdopodobnie górny bo dolne dłużej wytrzymują.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

wachacze trw chyba jednak nie są takie idealne. Ja u siebie założyłem komplet TRW w ASO ok 2 miesiące temu. Przejechane 1,5tyś km, a lewy górny potrafi raz na jakiś czas zapiszczeć. Oczywiście byłem już w serwisie i w tym tygodniu jestem umówiony na wymianę gwarancyjną.

mskk
    Gość

Domyślnie

dzieki za sugestie, dość prawdopodobnym moze sie okazac opcja poduszki amortyzatora, poniewaz zaraz po wymianie wahaczy 2-3 razy mi strzeliło tym brzdękiem(ok 8 mieś temu), jednak zapomniałem o tym az do dziś, zaczeło brzdękać (nie za kazdym razem gdy jest nie równość ale czesto gdy auto ma przechył na zakręcie ... jakby podczas pracy stabilizatora) jednocześnie z pojawieniem sie walenia (jakby wachacz miał luzy) przy dziurach nawet na małych nierównościach, nie wystepuja te dźwięki jednocześnie, ale w tym samym czasie wyszły oby dwa objawy .... moze to przypadek i te 2 odgłosy nie sa ze soba powiązane.

komplet gum łączników oraz 4 wahaczy kupiłem w intercars

w tygodniu umówie sie na jakas diagnoze ... zobaczymy

---------- Post added at 17:18 ---------- Previous post was at 17:13 ----------

Cytat Napisał lubo89 Zobacz post
    Jednak to, że padł wahacz jest bardzo możliwe. Jeżeli słyszysz ten odgłos przy zjeżdżaniu z krawężnika to na pewno wahacz i prawdopodobnie górny bo dolne dłużej wytrzymują.
    bardziej przy wpadnieciu w dziure albo przy podjezdzaniu pod kraweznik ... przy zjezdzaniu jest ok

marceell
    Gość

Domyślnie

wahacz nie ma metalicznego dźwięku, tylko słychać "głuche" łupnięcia. ale co mi tam.....