Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Temat: [145] PRZEDNIE ŚWIATŁA PRZECIWMGIELNE

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie [145] PRZEDNIE ŚWIATŁA PRZECIWMGIELNE

Witam - panujące na drogach w ostatnich tygodniach warunki - na pewno nie rozpieszczają kierowców. Postanowiłem pomyśleć o dodatkowym oświetleniu z przodu mojej "besii", która niestety nie miała fabrycznie zamontowanych halogenów przeciwmgielnych. Jak mam się do tego zabrać? Wewnątrz, na panelu sterowania znajduje się niby przycisk którym światła się włącza i na tym chyba koniec. Tak jak widać na zdjęciu auto nie posiada otworów w zderzakach. Nie widzę również przewodów które mogłby doprowadzać napięcie do halogenów. Mam kilka pytań do osób, które są już nieco zorientowane w temacie i mogłyby mi co nieco podpowiedzieć.

1. Słyszałem, że gdzieś powinny znajdować się przewody z kostkami do halogenów. Gdzie ich dokładnie szukać? Gdzie szukać przekaźników? Czy we wszystkich AR 145 była montowana instalacja?

2. Co z otworami w zderzakach? Trzeba je jakoś wyciąć czy też lepiej byłoby kupić kompletny zderzak z światłami przeciwmgielnymi?

3. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę przed ewentualnym zakupem halogenów? Jakie są moce żarówek w tych światłach?

Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie konstruktywne wskazówki - POZDRAWIAM
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Hm taaa. Ja na twoim miejscu bym założył mocniejsze żarówki od świateł mijania np. 100 wat. 145 ma małe halogeny przeciwmgłowe i nie dają dużo światła.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Mocniejsze żarówki potraktuję chyba jako rozwiązanie tymczasowe - tylko jakie mogę założyć, żeby nie przesadzić? Teraz są chyba 55W - tak mi sie wydaje i trochę kiepsko widać po deszczu, gdy asfalt dodatkowo absorbuje światło. Czy jeżeli zmienię żarówki na większe to czy muszę zmieniać również bezpieczniki? Jakie żarówki mógłbym założyć - są jakieś większe niż te które mam a mniejsze niz 100W?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

O ile wiem, w 145 są H1 i są dostępne 55 albo 100 wat, o pośrednich nie słyszałem...

Rysiek146Kraków
    Gość

Domyślnie

Nie radze zakładać żarówek 100 W bo reflektory i szkła nie wytrzymują takiej temperatury. Radziłbym raczej żarówki Philips 55 W + 50% . Przy nich nic się nie stanie a dają więcej światła. Tylko ta cena .... No ale coś za coś.

Arek 146
    Gość

Domyślnie

Jak coś to mam same ramki do halogenów, mogę sprzedac za 30 zł (cena z wysyłką)

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Rysiek146Kraków
    Nie radze zakładać żarówek 100 W bo reflektory i szkła nie wytrzymują takiej temperatury. Radziłbym raczej żarówki Philips 55 W + 50% . Przy nich nic się nie stanie a dają więcej światła. Tylko ta cena .... No ale coś za coś.
    Nie wiem jak w alfie ale w 126p reflektory wytrzymywały mi bez problemu H4 100/80 watt.
    Fakt, że był alternator i trochę przerobiłem instalację, żeby na każde światło drogowe szedł osobny przekażnik(a na mijania to już był 1).
    To chyba 145 nie ma słabshych reflektorów od pryszcza?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V

Domyślnie

witam.ja też bedę montował przeciwmgielne.2lampy używane spotkałem kiedyś na allegro za 80zł. plus ramki ok 30 to byłby koszt kompletnych lamp. teraz trzeba poszukać taniego elektryka który podepnie kable pod włacznik i to by było na tyle. Otwory będę wycinał sam (kto by przepłacał za cały zderzak z otworami!?). a co do żarówek, jakieś firmowe H1 55W. i nic więcej. mocniejsze oślepiaja kierowcow i sa nielegalne.

Tiga
    Gość

Domyślnie

Moim zdaniem warto pomysleć nad halogenami. Zgodze sie ze zdaniemkaes, że halogeny mało dają. Ale w wersji przed FL. W wersji po FL świecą o wiele lepiej. Wiem to z doświadczenia. Co do samego zakładania halogenów - kiedyś bawiłem sie w coś takiego w Fiacie Bravo. Z tym ,ze mi trafił sie cały zderzak ze światłami. Musiałem poprowadzić instalacje , w Alfie pewnie bedzie podobnie,jednak pewności nie mam. Co do żarówek 100ek to nie polecam. Ja mam Philips Vision Plus i kiedy dodatkowo jeszcze włącze halogeny to naprawde droga i pobocze są świetnie rozświetlone.

Pozdr Tiga

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał kaes
    Cytat Napisał Rysiek146Kraków
    Nie wiem jak w alfie ale w 126p reflektory wytrzymywały mi bez problemu H4 100/80 watt.
    Fakt, że był alternator i trochę przerobiłem instalację, żeby na każde światło drogowe szedł osobny przekażnik(a na mijania to już był 1).
    To chyba 145 nie ma słabshych reflektorów od pryszcza?
    soczewki raczej w pf126p nie bylo :wink: a co do swiatel i halogenow to AR 145/6 ma dobre.a widzialem juz naprawde wiele :roll: jesli swieca slabo trzeba poszukac przyczyny a nie wstawiac setki.co do relatywnie niedrogich polecam NARVA 55W plus 50% cena 21 zl sztuka,swieca mi juz rok :shock:
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.