Strona 45 z 135 PierwszyPierwszy ... 35363738394041424344454647484950515253545595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał enzo_pl Zobacz post
    Sugerujesz że nie stać mnie na takie auto ? Bardzo możliwe gdyż nie żyję kredytami jak większość polaków

Aktualnie myślę o kupnie nowszego auta, posiadam prawie nowego forda focusa (jeżdźony on nowości) i widzę sporą różnicę w zakupie nowego auta z salonu (mam na myśli awaryjność).
    Myślę o MiTo bo cena jest bardzo kuszącą tyle że za bardzo trąci Punto, więc mój wzrok jest raczej skierowany w stronę Guliett'y,

Dodatkowo nie będę pozdrawiał kolegów z trójmiasta z Alfo-Ferrari, gdyż nie są moimi kolegami, rozumiem zatem że są twoimi, więc mogę ich pozdrowić od Ciebie

Nie obrażam użytkowników forum, sami zrobili to już dawno temu, narzekając na auto klasy raptem średniej (jak już wspomniałem), ja mam świadomość za co płacę i czego się spodziewać.
    Mam nadzieję że niedługo również będę prowadził Giuliett'e, myślę o Benzynie - bo ostatnich dieslach, chętnie poczuję ponownie zapach oktanów w powietrzu...

A tak poza tym 130 za Kompakt od AlfaRomeo ? Za takie kwoty można mieć świetnie wyposażoną 159 - która jest z zupełnie innej półki

Pozdrawiam Użytkowników Forum, i żeby zawsze starczyło na ratę Leasingową
    Drogi Enzo_pl
    Ja nie siedze w "twojej" kieszeni wiec nic nie chce sugerowac ( tak szczerze to nie o to chodzi czy ktos ma kase czy nie, ze moze wydac gotowke...kto chce to wydaje, ale na dostanie kredytu trzeba miec bardzo dobre dochody i jest dosc ciezko szczegolnie kiedy sie jest w mlodym wieku-moge powiedziec o sobie...a po co wydawac gotowke jak mozna ratki placic a procentu nawet sie nie odczuje....bo praktycznie go nie ma ....)

Podalem cene 130tys dla Giulietty TCT na maxa wyposazona wiec jest tego warta, a to ze jest w cenie 159 to juz inna kwestia, tylko ze jak dla mnie to 2 kompletnie inne auta...

Przy okazji pozdrawiam "kolegow" z klubu Alfo-Ferrari wszyscy jestesmy jak wielka rodzina
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 22-06-2011 o 05:43

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

Abstrahując od jakiś wygórowanych oczekiwań - dziś zadzwoniłem do serwisu zapytać czy Julka na długo u nich zagości Bo w sumie to nie wiem ile mam tankować w 159 Pan powiedział że zdiagnozowano usterkę w skrzyni - zamówiono części - niestety nie wiadomo jeszcze jak z dostępnością. W związku z tym mam sobie spokojnie do pełna zatankować bo to potrwa Więc w moim przypadku te dzwięki to nie są jakieś subiektywne odczucia czy tym bardziej wyolbrzymione oczekiwania.

O efektach naprawy będę na bieżąco informował
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 22-06-2011 o 08:23

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Czekam z niecierpliwoscia na newsy

tomek242
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał enzo_pl Zobacz post
    Właśnie przymierzam się do kupna MiTo QV, i liczę że większość zdań z tego tematu to, narzekania "Polaczków" bo wydali 75 tyś i teraz chcieliby żeby auto w wolnej chwili zrobiło obiad, popsrzątało w domu, a najlepiej to jeszcze żeby zrobiło la.ske !
    Sorki za OT, ale nie mogę się powstrzymać. Jako zajmujący się sprzedażą, takich klientów jak enzo_pl polecam wszystkim handlowcom, złoto czlowiek, kupuje nie marudzi, nie patrzy na jakość, nie narzeka na usterki, można mu sprzedać wszystko mówiąc, będzie Pan zadowolony, ten typ tak ma Koniec OT

enzo_pl
    Gość

Domyślnie

Człowieku... Pracuję od 7 lat w reklamie, prowadziłem jedne z większych kampanii w Polsce również dla dużych zagranicznych firm, w tym włoskich (Rintal - Producent schodów projektowanych przez Giugiaro).
    Wiem o sprzedaży produktów premium więcej niż ty, więc nie wyśmiewaj mnie publicznie, tylko dlatego że wiem iż alfa jest jedynie alfą, a kwota za to auto jest śmieszna w porównaniu do aut wyższych klas.

Kochasz alfe to godzisz się z tym jak się prowadzi, jak spala paliwo i ile kosztuję i zabiera ci czasu na serwisy ! Proste.
    Ostatnio edytowane przez enzo_pl ; 23-06-2011 o 11:26

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

45 stron wątku (większość to luźne dywagacje na temat posiadanych aut i usterek występujących w innych markach...), więc pora zrobić małe podsumowanie, bo ktoś może odnieść błędne wrażenie, że Gulietta to bubel za duże pieniądze. Koledzy zacytowani w tym wątku, niech nie biorą uwag do siebie – ich wypowiedzi posłużyły tylko do ilustracji problemu. Postaram się wymienić wszystkie opisane w tym wątku usterki:
    1) Najpoważniejszy jak się wydaje problem to skrzynia biegów, „haczenie” I biegu i głośny hałas podczas pracy
    Cytat Napisał natkan Zobacz post
    ...
    -awarii uległ mechanizm różnicowy-część na zamówienie, naprawa 1 tydzień
    ...
    Haczenie ustępuje po ułożeniu się skrzyni (właśnie ok. 10tys km), a poważne usterki (wymagające interwencji serwisu i rozbiórki skrzyni) wystąpiły u 3 osób - ASO oczywiście nie umywają rąk

2) Zacinająca się klapka wlewu paliwa – najczęściej przyczyną było zamarznięcie zatrzasku, ostatecznie wymagała drobnej regulacji
    Cytat Napisał abdave Zobacz post
    .... Klapka wlewu paliwa zaciela mi sie w momencie gdy dostala sie woda i zamarzla, ..
    3) Piszczące sprzęgło – problem występował zimą
    Cytat Napisał abdave Zobacz post
    ...ja już przeszedłem problem piszczenia sprzegla, pojechalem do ASO nasmarowali i teraz chodzi jak ta lala. ...
    4) Skrzypienie zawieszenia – typowe dla zawieszenia wielowahaczowego w niskich temperaturach
    Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    ...Czasami, po przejechaniu mokrej trasy, skrzypnie zawieszenie ( tylko ostrych progach)..
    Cytat Napisał Jabolek Zobacz post
    ..
    Temperatura na zewnatrz +12 Zawieszenie ani razu nie zgrzytalo ....
    5) Skrzypienie elementów wnętrza w dużej mierze zależy od temperatury zewnętrznej i wersji wyposażenia
    6) Usterki lakiernicze i spasowanie blach – szczególnie duże u jednego kolegi – jak ty odbierałeś to auto w salonie po ciemku?- żarcik.
    Cytat Napisał tygrysio Zobacz post
    .... i ukuło mnie w oczy że chromowana listwa okalająca szyby oraz drzwi wcale się ze sobą nie schodzi w moim egz.
    ..
    7) Kłopot z metalizowanymi klamkami i oprawkami halogenów. Potwierdza się że lakiery pastelowe raczej nie nadają się do naszego klimatu
    Cytat Napisał TOM & JULIA Zobacz post
    ....A poza tym standard na klamce po ,lewej stronie już 3 pęcherzyki i jedna czarno/rdzawa kropka na oprawce halogena

...I jeszcze zapomniał bym jakości białej pasteli , po 4K mam już 2 dziurki od kamieni gdzie widać blachę ,
    ....
    9) Brzęczący głośnik w drzwiach pasażera
    Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    ...głośnik w drzwiach pasażera pobrzękiwał czasami..
    - ASO wymienia go bez problemu, bo przyczyna jest uszkodzona cewka
    8) Zawieszenie centralki wtrysku – wgranie nowego oprogramowania załatwiło sprawę
    ... Mianowicie poziom oleju się o jakieś 8-10mm ponad maksimu. dodatkowo od 2 dni pali jak smok - przy jeździe miejskiej wczoraj dzienny przebieg pokazał zużycie paliwa 18l/100km, a dzisiaj 17l/100km....
    Wszystko się wyjasniło siadło oprogramowanie centralki wtrysku. Olej zmieniony, oprogramowanie też ....
    9) Jako oddzielny przypadek potraktuję wypowiedzi kolegi:
    Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    ...Zasadniczo po ostatniej serii usterek doszedłem do stanu wrzenia. To jest moja pierwsza i ostatnia Alfa.
    .....
    wszystko pięknie tylko kolega nie chce zrozumieć że auto powypadkowe już nie będzie tak samo funkcjonowało jak nowe....
    Pisałem o tym wcześniej, przypomniałem teraz, bo chcę być rzetelny w swoich ocenach. To był prawy przód - odpowiadając na pytanie z innego wątku - błotnik, maska, zderzak, trochę rzeczy które są tam zlokalizowane (jako że pod maską wykorzystano chyba każdy centymetr, to trochę bambetli się pogniotło). ....
    Pominałem oczywiście wszystkie utyskiwania np. na chropowaty plastik – ludzie gdzie mieliście oczy jak zamawialiście auto?????
    Aktualnie na forum mamy 31 Giuliett, poważne usterki to tylko te dotyczące skrzyń biegów, czyli 3, co daje usterkowość na poziomie 9,6%, czyli 90,4% aut bez poważnych usterek, co jest dużo powyżej średniego poziomu dla aut klasy kompaktowej (raport DEKRA). Proponuję zapomniec o naszej narodowej słabości ZZWN (zawiść zazdrość wieczne niezadowolenie) i czerpać radość z jazdy, a czasami pogłośnić radio...
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 23-06-2011 o 11:46
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał tygrysio Zobacz post
    O efektach naprawy będę na bieżąco informował
    O, robią ci skrzynię? Usterka z zacinającą się jedynką jest zdiagnozowana od miesięcy, tylko że słyszałem (tydzień temu), że wciąż nie wiedzą jak to rozwiązać. Je ze swoim czwartym biegiem też póki co jężdżę i klnę co jakiś czas. Daj znać. Zmieniasz auto?

---------- Post added at 14:55 ---------- Previous post was at 14:52 ----------

9) Jako oddzielny przypadek potraktuję wypowiedzi kolegi:
    A niesłusznie, bo z tysiąc razy pisałem, że niektóre rzeczy były od nowości. Te ponaprawowe usterki zresztą usunięto, chyba rzeczywiście był padnięty termostat, czy cośtam co sugerowałeś, nie pamiętam już - w każdym razie w części którą wymienianio i która przyszła nowa, więc tyle w kwestii kontroli jakości we włoszczyźnie. : )

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Presostat (czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji, który steruje pracaą wentylatorów przy załączonej klimatyzacji) - na 100% uległ uszkodzeniu w wyniku wypadku
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    01-486 Warsaw PL / 95014 Cupertino CA
    Auto
    Dające Radość z Jazdy

Domyślnie

O, robią ci skrzynię? Usterka z zacinającą się jedynką jest zdiagnozowana od miesięcy, tylko że słyszałem (tydzień temu), że wciąż nie wiedzą jak to rozwiązać. Je ze swoim czwartym biegiem też póki co jężdżę i klnę co jakiś czas. Daj znać. Zmieniasz auto?
    Podobno doszli o co chodzi - nie za bardzo w to wierzę ale poczekam Niestety późno się dodzwoniłem i nie dowiedziałem się konkretów oprócz tego co napisałem.
    Generalnie chyba kolega Żuczek dobrze napisał - nie spodziewam się precyzji skrzyni którą oferowały mi niemieckie samochody (tak jak w VW nie spodziewam się polotu ) - ale mam nadzieję na poprawę tego co jest.
    Ot pojeździłem teraz 159'ką i to nie jest to (żeby było jasne chodzi o skrzynie) co oferuje choćby moja nowa Astra IV.
    Chyba Włoska specyfika pracy skrzyni jest jednak mniej kulturalna i głośniejsza. Trudno mi się wypowiadać autorytatywnie bo miałem w życiu raptem ze 3 może 4 Włoskie auta. Trudno mi powiedzieć Panowie - ale mnie ta specyfika drażni

Puki co czekam w zaznajomionym salonie na pierwszą jazdę F20 (późny sierpień ew początek września - bo ceny już znam) jeśli się jakoś polubimy z jej tyłem - to pewnie klamka o powrocie do BMW (118i) zapadnie.

---------- Post added at 18:34 ---------- Previous post was at 18:26 ----------

4
    6) Usterki lakiernicze i spasowanie blach – szczególnie duże u jednego kolegi – jak ty odbierałeś to auto w salonie po ciemku?- żarcik.
    Maćku trudno było przy odbiorze który trwa "chwilę" zobaczyć cały lakier pod lupą. Natomiast spasowanie blach u mnie nie jest istotą sprawy - jest nią spasowanie rurkowych uszczelek z listwami aluminiowymi otaczającymi drzwi. Tu chodzi o sposób mocowania tego - a w zasadzie jego brak - w salonie było prosto, wystarczyło pootwierać kilkukrotnie drzwi i efekt pokazywałem.

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q
    Ostatnio edytowane przez lechtak ; 23-06-2011 o 18:22