Witam,
Mam 159 od 3 miesięcy i zauważyłem dziwny problem - czasami przy ruszaniu (szczególnie gdy dodaje się mało gazu, bardziej operując sprzęgłem) Alfa W OGÓLE nie ma mocy - do momentu osiągnięcia 2 tyś obrotów przy ruszaniu trąbią na mnie matizy i seicenta (bez obrazy, chodzi o obrazowe porównanie), a wyprzedzają nawet piesi na chodniku obok. Trwa to 5-10 sekund i Alfa odzyskuje swoją moc.... Taki schemat pojawia się nieregularnie - raz na kilka ruszeń. Wydaje mi się, że pomaga ruszenie na dużym gazie z tzw. wyjca, ale też nie zawsze...
Ze znaków szczególnych, to mam wersje ze "specjalnego rynku", czyli 136 KM, ostatnio pojawił się problem z DPF - zapaliła się kontrolka "have engine checked" - kupiłem interfejs w Viakonie i skasowałem, ale zapaliła mi się już 3 razy (raz sama zgasła) - widać to problem poważniejszy z dopaleniem filtra, ale nie wiem czy to może mieć związek. Przejrzałem całe forum w poszukiwaniu rozwiązań i dodam jeszcze, że nie zauważyłem dopalania wg opisanych tu wskaźników...
z góry dzięki