Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Co ma wpływ na trzęsienie kierownicy przy hamowaniu?

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie Co ma wpływ na trzęsienie kierownicy przy hamowaniu?

Sprawa wyglada tak: samochod po zakupie byl na oponach zimowych, prowadzil sie bardzo dobrze predkosc ok 200km/h i zadnych problemow, rozmiar gum 205x55x16 , do naprawy byl jednak przegub wewnetrzny bo byl stuk przy ruszaniu. Po wymianie przegubu wymienione zostaly tez wahacze dolne i gorne oraz drazek kierowniczy (bo byly luzy). Załozyłem od razu opony letnie 215x55x16 i zrobilem geometrie. Jezdze głownie po miescie i dopiero jak niedawno wyskoczylem na trase okazało sie ze przy 140 km/h i wiecej są delikatne wibracje na kierownicy, ale to naprawde niewielkie ze dalo by sie to przeżyć gorzej jest z hamowanie ze 140km/h po nawet lekkim nacisnieciu hamulca kierownica cała lata az do 100km/h potem jest spokój. Zaznaczam ze na pedale hamulca nie czuć bicia. I tak sobie porawilem autko Mechanicy radzą wymienić tarcze ale wiadomo ze to najprostrze rozwiazanie ale jak wymienie i bedzie to samo ? a tarcze są w dobrym stanie jesli chodzi o zużycie. Opony były zamieniane stronami i nic nie pomoglo. Gdzie jeszcze szukać przyczyny? Czy założyć zimówki i tym samym wyeliminowac opony? A może cos jeszcze ma wpływ na takie wibracje kierownicy? Aha mechanik powiedział ze maglownica juz słaba ale nie wiem czy to ma cos wspolnego z moim problemem?

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Polecam Ci zacząć od sprawdzenia czy to samo się dzieje na zimówkach. Zawęzimy pole poszukiwań.

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

no jeżeli takie coś dzieje się podczas hamowania no to właśnie może być problem z tarczami... na oko jest ona w dobrym stanie ale może byc gdzieś lekko krzywa i już masz taki efekt jaki jest... no jeszcze zobacz z tymi oponami bo to też może być ich wina lekki guz i jest już problem

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Polecam poszukać mechanika z czujnikiem zegarowym, który zmierzy czy tarcze mają bicie i jak duże.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

OK a co powiesz na tarcze które na czujniku zegarowym mają 0,05 bicia (czyli zgodne dla tarczy fabrycznie nowej!) a hamują nierównomiernie ze zmianą siły o 25%? Czujnik zegarowy raczej nic nie pokaże skoro nie czuć drgań na pedale.

Ja miałem to samo i winne były lipne opony. Sprawdź to nim się zrobią tu 4 strony gdybania.
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 08-07-2011 o 21:00

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

popieram żuwik'a, miałem to samo, pierwsze co to stawiałem na krzywe felgi, gdy oddałem je do prostowania w wyniku czego przez kilka dni jeździłem na zimowych kołach, efekt bicia ustąpił jak ręką odjął, potem założyłem wyprostowane felgi z oponami letnimi i znowu było bicie, pojechałem z reklamacją a po przyjrzeniu się oponom wyszło że poprzedni właściciel hamował ostro na nich, były ostro przetarte. przejadę do końca ten sezon i wymieniam te opony na nówki.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

No wlasnie nie czuć na pedale hamulca drgan i dlatego tez mysle ze to opony ale z drugiej strony opony są w dobrym stanie, wulkanizator tez przy wywarzaniu nie mial problemów ani z felgami ani z oponami, nie są sciete , chyba ze nie da sie tego zobaczyc na maszynie i dopiero na aucie czuć opony goodyear 6 -7 mm bieżnika ale moze faktycznie to z nimi cos nie tak, tarcze to juz chyba ostateczność jesli bede zmienial

łukasz682
    Gość

Domyślnie

mi się wydaje że to może być coś z geometrią kół lub luz na drążkach kierowniczych

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Moje opony też wyglądały na dobre i wyważały się bezbłędnie. Zmieniłem na zimówki (na tych samych felgach) i przeszło. Poza tym zaczyna się diagnozowanie od tego co można zrobić za darmo Będziemy sobie zgadywać czy idziesz próbować?

Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Drążek kierowniczy zmieniony , drugi nie miał luzów , geometria zrobiona, zmienie opony i zobaczymy czy to była przyczyna...mam nadzieje ze to "tylko" opony...