Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 12345678910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 145

Temat: Gdzie sa te konie ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

Reset parametrów adaptacyjnych nie zalezy od wersji oprogramowania.
    chyba ze ktos specjalnie zmieni oprogramowanie w ECU.

sprawdziłem to na stole - ECU zapisuje parametr ważności zerowania w pamięci RAM, która jest podtrzymywana akumulatorem.
    Po włączeniu kluczyka ECU odczytuje zapisane parametry do wykonania, jesli trafi na polecenie "zeruj parametry adaptacyjne " to wykonuje je.
    Parametry adaptacyjne zaś są zapisane we flashu i rozłaczenie akumulatora nie zeruje tych parametrów.

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Chyba dokładnie nie przeczytałes co napisałem w AR 156 1,6 98 r ( metalowy dekiel zaworów) NA 100% odłączenie akumulatora kasowało adaptacjue - mało tego zwykłym KTS-em nie dało się tego zrobić ( pole nie obsługiwalne)

Kondziu
    Gość

Domyślnie

czyli co, mam odlaczyc akumulator i to moze cos pomoc w tym dlawieniu i braku mozliwosci dodania gazu na zimym ?

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

przeplywki jeszcze ni ma -- wypatruje listonosza ale jakos mnie omija narazie

Koledzy nie bede zakladal nowego tematu i zapytam sie w tym starym bo mam problem a byc moze ktos podsunie mi co moze byc przyczyna a mianowicie: problem polega na tym ze jak nacisne guzik w kluczyku od zamykania zamka to zamykaja sie wszystkie drzwi oprucz drzwi kierowcy a po chwili sie otwieraja, jedyna opcja zeby zamknac wszystkie drzwi to kluczykiem przekrecic ze strony kierowcy, wtedy wszystkie sie zamykaja i nie otwieraja po kilku sekundach. Gdzie szukac przyczyny ?

z gory dziekuje i pozdrawiam MaxiBB

csscss
    Gość

Domyślnie

Też to znam, ale nie z alfy, ale mojego wcześniejszego samochodu (Peugeot). Poprostu coś nie tak z siłownikiem zamka w drzwiach kierowcy, i wtedy jak nie może zamknąć drzwi kierowcy automatycznie odbija pozostałe zamki. Też jedynie przy zamykaniu kluczykiem central nie odbijał. . Problemu nie rozwiązałem zanim sprzedałem auto. Ale poradzi sobie z tym zapewne każdy auto -elektro - alarmo mechanik. bo wynika że to typowa awaria.

LSTOMAS
    Gość

Domyślnie

[quote="MaxiBB"]przeplywki jeszcze ni ma -- wypatruje listonosza ale jakos mnie omija narazie

Koledzy nie bede zakladal nowego tematu i zapytam sie w tym starym bo mam problem a byc moze ktos podsunie mi co moze byc przyczyna a mianowicie: problem polega na tym ze jak nacisne guzik w kluczyku od zamykania zamka to zamykaja sie wszystkie drzwi oprucz drzwi kierowcy a po chwili sie otwieraja, jedyna opcja zeby zamknac wszystkie drzwi to kluczykiem przekrecic ze strony kierowcy, wtedy wszystkie sie zamykaja i nie otwieraja po kilku sekundach. Gdzie szukac przyczyny ?

Poruszaj ta gumowa rura w ktorej sa kable od drzwi szyb itp jak otworzysz drzwi od kierowcy to bedziesz widzial to jest taka jakby wtyczka mozliwe ze cos tam jnie łączy ja tak mialem i okazalo sie ze ta wtyczka nie łączy

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał LSTOMAS
    Poruszaj ta gumowa rura w ktorej sa kable od drzwi szyb itp jak otworzysz drzwi od kierowcy to bedziesz widzial to jest taka jakby wtyczka mozliwe ze cos tam jnie łączy ja tak mialem i okazalo sie ze ta wtyczka nie łączy
    jutro sprawdze... Dzieki za podpowiedz...

Termostat juz mam jeszcze przeplywka i bede montowal

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Witam
    pisze dopiero dzisiaj bo forum nie dzialalo kilka dni, wracajac do tematu:
    Wymienilem termostat - wszystko pieknie i tak jak powinno byc (temp. ok 85 stopni trzyma sie caly czas) - jestem zadowolony.
    Po zalozeniu nowej przeplywki i resecie kompa samochod odpalilem i czekalem na wlaczenie wentylatora, taktez sie stalo, wsiadam do samochodu a on wogole na obroty nie wchodzi, strzela, prycha i kopci na czarno jak smok, nie dalo sie jezdzic, po kilku nieudolnych probach pojechania gdziekolwiek zalozylem swoja stara przeplywke i jest tak jak bylo czyli brak mocy ale da sie jezdzic, zauwazylem nowe objawy a mianowicie na wolnych obrotach chodzi nie rowno troszke i tak jakby drgal lekko (czuc wewnatrz kabiny), na oboty wrkeca sie z opoznieniem, i popierduje z rury wydechowej jak puszczam gaz, ogolnie jedzie dopiero powyzej 3tys/obr ale i tu nie ma szalu bo kazdy inny 90 konny samochod jedzie lepiej.

Czekam na nowe sugestie i moze wkoncu trafie co go boli.

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

A jak robiłeś reset komputera ECU, odłączenie klemy akumulatora ?
    8)

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321
    A jak robiłeś reset komputera ECU, odłączenie klemy akumulatora ?
    8)
    najpierw odlaczylem kleme minusowa pozniej plusowa, pozostawilem w takim stanie samochod na ok 1h, podlaczylem aku, obroty falowaly poczym sie ustabilizowaly (po wlaczeniu wetylatora) jesli zrobilem cos nie tak to prosze o wskazowki bo dzisiaj mam odeslac przeplywke.

Pozdrowka