Łukaszek... Bo my mamy znaki... Co prawda jeśli nie zrzucasz pokryw zaworów to ich nie widziszNa szczęście 12v jest proste w obsłudze i można sobie poradzić znakując koła
![]()
Łukaszek... Bo my mamy znaki... Co prawda jeśli nie zrzucasz pokryw zaworów to ich nie widziszNa szczęście 12v jest proste w obsłudze i można sobie poradzić znakując koła
![]()
To, że się da to ja wiem. Ale czy będzie dobrze to już druga sprawa... Nie wiem czy 12v ma blokady (ale nie wiem czemu miało by nie mieć) ale proponuje wam zrobić mały teścik. Zrób sobie rozrząd na znaki farbką a później spróbuj założyć blokady i nie musi mnie tam być żebym wiedział, że nie będą pasować. Mniej lub bardziej ale na pewno![]()
Jeśli robisz rozrząd na blokadach to musisz odkrecić kołą na wałkach bo się Tobie nie uda założyc dobrze paska. Jak ustawisz sobie GMP i oznaczysz wałki farbką, dremelem czy czymkolwiek to będzie wszytsko ok. Tyle lat się tak rozrządy zmienia i nikt nie marudzi.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
To chyba logiczne że jak ustawisz na farbę i założysz blokady to farbka nie będzie się zgadzać bo przy wymianie na blokady trzeba luzować koła rozrządu.
Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992
I wszystkie są czerwone
12v nie ma w ogóle blokad! Masz tylko znacznik (nacięcie) na wałku i (nie wiem jak to po polsku nazwać ale workshop nazywa to camshaft caps) nasadce?... Efekt jest ten sam jeśli zrobisz znaki na kole... Jedyną wadą tego rozwiązania jest to że jeśli przeskoczył pasek (np o 1 ząbek) to dalej będziesz miał źle ustawiony rozrząd... W tym silniku trzeba zdjąć pokrywę i tyle..
JA rozumiem Was ale nie wiem czy Wy rozumiecie mnie. Oczywiście, że rozrząd zmieniony na znaczki farbką będzie zrobiony dobrze ale tak samo jak przed wymianą! A jeżeli przed wymianą był przestawiony choć troszkę to nie macie możliwości tego sprawdzić. A potem się czyta że Alfy falują na wolnych... Dla mnie zmiana rozrządu bez blokad to druciarnia. Pewnie, że się da ale da się też tuleje w wahaczach wprasować waląc młotkiem, tak też robicie bo po co kupować prasę?
I nie piszę tu akurat o 12v bo nie mam na prawdę pojęcia czy są tam blokady czy tylko znaczki a kółka są na tak dokładnych klinach że nie ma żadnej nawet minimalnej regulacji.
Byłem pewny że rozmawiamy o 2,0 V6 TB (temat wątku)...
btw. Koło nie ma najmniejszego ruchu względem wałka...
Ciekawostka bo w 2.0 TS nawet na wydechu kółko ma lekki ruch. No ale jak bez blokad w 12v sprawdzić poprawność ustawienia rozrządu?