Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Temat: Alfa GTV 2.0 V6 TB - kilka pytan

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasz A. Zobacz post
    A w jakim celu?skoro ustawia się je na znaki.Jest klin na wałku?
    Po to aby założyć prawidłowo i naciągnąć pasek....
    Co do znaków nie na każdym silniku 2.0v6 tb były, moja 166 TB nie miała. 164 TB miała. W Gtv TB już nie pamiętam jak miałem
    Tak czy inaczej najpewniejszy i tak jest zegar.
    Nawet w manualu od Gtv jest opisany zegar jako istotny element podczas ustawiania rozrządu.
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasz A. Zobacz post
    A w jakim celu?skoro ustawia się je na znaki.Jest klin na wałku?
    bo ustawiasz wałki w głowicach na znaki, wał korbowy na pierwszy GMP i po założeniu paska dokręcasz koła do wałków, żeby były odpowiednio ustawione względem wału korbowego
    koła są pewnie na stożku (nie rozbierałem, to nie jestem pewien)
    nie ustawiasz kół, tylko wałki, dlatego też czujnik zegarowy, bo inaczej będziesz miał rozrząd spóźniony, albo przyspieszony względem dobrego ustawienia

verdebiancorosso

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB

Domyślnie

Okej... chcialem zamowic pasek z napinaczami do alfy, i co? jajco szukali szukali i powiedzieli mi ze aby pasek znalezli a napinacze i rolki w serwisie Fiata mam sobie kupic (mowili cos ok. 600zl) Ile wy placiliscie za zestaw paska z rolkami i napinaczem??...

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Ja za komplet na allegro zapłaciłem ~500zł. +pompa wody. Ale wracając do meritum sprawy bo wszyscy się uparli na rozrząd a właściciel sprawdzał przewody WN??? Czy pamiętają taśmę montażową AR?

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Ja mam TB i rozrząd na farbki: NIE !!!! Takie coś sporo mnie kosztowało, ogólnie TB gorzej znosi druciarstwo niż 3.0.

Jeśli potrzebujesz krokowiec i przepustnicę to mam używane sprawne, wymieniłem sobie na nowe ale jak podmieniam stare to jest bez zmian.

Osobiście również miałem problemy z falowaniem obrotów, główna przyczyna: nieprawidłowo ustawiony rozrząd.

Wedle mnie w TB powinno się po kupnie wymienić: przewody, rozrząd, świece, przepływkę, krokowiec, sondę, palec rozdzielacza, sprawdzić drożność układu wydechowego, sprawdzić turbo - to jest według mnie absolutne minimum, ale ja jestem zboczony na tym punkcie. Ogólnie po wymianie w/w elementów i paru jeszcze silnik trzyma tak idealnie obroty jak by miał przyklejoną wskazówkę obrotomierza. Każdy ma prawo oczywiście do swojego zdania. A i ja nie jestem mechanikiem tylko użytkownikiem, opisuje to na własnym doświadczeniu.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 V6 TB

Domyślnie

Hmm, mozecie podeslac jakies linki z e-sklepow do rolek+napinacza paska rozrzadu? chcialem zamowic w sklepie, pierw powiedzieli mi ze maja i zamowia, potem ze potrzebuja nr vin a na koncu okazalo sie ze nie maja i polecaja mi isc do serwisu alfy romeo w elblagu... czy silniki 2.0 v6 TB roznily sie czyms w roznych rocznikach? moja alfa jest z 95 roku.

Przewod WN(zoltodziobem jestem, bede wdzieczny jak ktos mi rozwinie ten skrot).

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

przewody wysokiego napięcia Poszukaj użytkownika Amigas ( jest u mnie w znajomych np ) on ma sklep z częściami do Alfy i ma dużo tego czego inni nie mają

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Przewody wysokiego napięcia. Te do świec. V6TB jest cholernie czuły na elementy zapłonu. świeczki co 20000km a przewody?.... jak kolega pisał. Na pewno po kupnie. Ja tak zrobiłem. Kupiłem sentechy (sporo kosztowały) minął rok i znowu mam problemy z obrotami. ALe oczywiście ma pioruny pod maską więc czekam na nowe przewody. Odpal i nagrzej porządnie silnik w nocy (po ciemku). Stań gdzieś gdzie jest ciemno jak w dup... Podnieś maskę i szukaj przebić. Naprawdę to częsty przypadek. A sprawdzenie niewątpliwe tańsze niż rozrząd

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Skontaktuj się też ewentualnie z tym użytkownikiem Allegro http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=2269841

---------- Post added at 21:57 ---------- Previous post was at 21:54 ----------

Ogólnie jak coś potrzebujesz to trochę do TB gratów mam, ale używane z tym że w GTV, TB ma chyba troszkę inny osprzęt niż w 164.

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Cytat Napisał Gifas Zobacz post
    Przewod WN(zoltodziobem jestem, bede wdzieczny jak ktos mi rozwinie ten skrot).
    WN - wysokiego napięcia

edit.
    Nie zauważyłem że wszyscy już to wyjaśnili szybciej niż ja
    Ostatnio edytowane przez criss2007 ; 04-10-2011 o 21:01