Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Kabel od Viakena i niestety przerywa połączenie.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie Kabel od Viakena i niestety przerywa połączenie.

Dziś kilkadziesiąd razy próbowałem się połączyć z ECU w ,mojej 156, niestety wyrzuca mnie do menu. Ten niebieski kabelek się nie sprawdza, już mi działa na nerwy.Chciałem sprawdzić przepływomierz i z tego co zauważyłem na biegu jałowym wciskając do odcięcia miał około 290 km/h, czyli niezbyt dobrze. Być może to on jest przyczyną słabego zbierania się mojej Alfy z niskich obrotów. Chyba już padł. Niestety to jest zamiennik i nie oryginał. Jakoś w tamtym roku w czerwcu zamontowany. Reszta parametrów chyba już nie istotna udało mi się zapisać. Chyba powinno być 480kg/h tego powietrza w przepływce ,prawda? Może ktoś mnie poprawi jeżeli się mylę.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bez tytułu.JPG
Wyświetleń:	131
Rozmiar:	166.6 KB
ID:	35777
    Ostatnio edytowane przez Woland83 ; 02-10-2011 o 16:26

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

musisz ręcznie ustawić go sobie na własciwych portach. kabel dziala z tego co pamietam tylko na od 1 do 4 (na wyższych już nie)
    ale mozliwe ze masz walniety bo ja tez kupilem u nich dwa kable jeden do restu kompa (czarny) i drughi niebieski z przelaczeniami na rozne funkcje kompa.

niebieski dzial, ale ten drugi niestety... to chyba troche lipna firma bo wyglada mi na to ze nie sprawdzaja sprzetu ktory wysyłają a odsylac mi sie juz nie opłaca
    takze kosztowalo mnie to 50zl kabel + 150 zl za rest kompa w warsztacie :/
    Ostatnio edytowane przez JohnnyDeformer ; 02-10-2011 o 19:00

Użytkownik Pirat drogowy Avatar skipas
    Mieszka w
    Rawicz (okolice)/Grodzisk Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r

Domyślnie

Ja zakupiłem kabel o Viakena w piątek zgrałem sterowniki z płyty i tylko ustawiałem program na porcie nr 1 nie ma problemu z połączeniem

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Jeśli chodzi o niebieski kabelek, to u mnie również działa bez zarzutu
    Ostatnio edytowane przez malin2k5 ; 05-10-2011 o 05:35

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

viaken moze i nie jest zły... moze tak trafiłem. nie wiem. bo jedne kabel mam dobry przeciez...
    na pewno jednak nie polecam tej firmy www.auto-diagnostyka.pl - nie mam innego określenia jka banda buraków.

jak zadałem pytanie o szczegóły co mozna robić tym kablem to koles mi naublizał, sugerując ze jak nie znam sie na eletronice to nie jestem godzien aby z nim rozmawiać
    debil jakis bo przeciez taki marketingiem strzelaja sobie w kolano... ale moze oprócz robienia tych kabelków koles w życiu nic więcej nie potrafi i myśli ze to jest esencja egzystencjonalnej wiedzy hmm... moze skopiowali kabel od kogos i przedaja dalej, a jak to dzial nie wiezdzą...

no nie poelcam z całego serca. obsługa w tym sklepie to ESENCJA BURACTWA!

dlatego wlasnie szukałem dalej i kupiłem w Viakenie. w razie czego można oddac bo sami mi to zaproponowali, a i z wytłumaczeniem co konkretnie można robic przy pomocy poszczególnych urzadzeń nie mieli problemu
    Ostatnio edytowane przez JohnnyDeformer ; 02-10-2011 o 22:23

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał JohnnyDeformer Zobacz post
    musisz ręcznie ustawić go sobie na własciwych portach. kabel dziala z tego co pamietam tylko na od 1 do 4 (na wyższych już nie)
    ale mozliwe ze masz walniety bo ja tez kupilem u nich dwa kable jeden do restu kompa (czarny) i drughi niebieski z przelaczeniami na rozne funkcje kompa.

niebieski dzial, ale ten drugi niestety... to chyba troche lipna firma bo wyglada mi na to ze nie sprawdzaja sprzetu ktory wysyłają a odsylac mi sie juz nie opłaca
    takze kosztowalo mnie to 50zl kabel + 150 zl za rest kompa w warsztacie :/
    Sprawdzę jeszcze z tymi portami jak radzisz, może to coś pomoże.

Krolik
    Gość

Domyślnie

Panowie tez bede w tym tygodniu kupowal u niego kabel. Powiedzcie mi czy tym kablem da sie sprawdzac i kasowac bledy ? Bo mam jedno urzadzenie ktore niby pasuje do alfy a nie chce mi polaczyc. Pytam bo juz ostatnio dalem za sprawdzenie bledow 50zl a moglbym miec za to kabelek.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Żeby się stale połączyć trzeba dobrze ustawić port com w kompie.

JohnnyDeformer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Krolik Zobacz post
    Panowie tez bede w tym tygodniu kupowal u niego kabel. Powiedzcie mi czy tym kablem da sie sprawdzac i kasowac bledy ? Bo mam jedno urzadzenie ktore niby pasuje do alfy a nie chce mi polaczyc. Pytam bo juz ostatnio dalem za sprawdzenie bledow 50zl a moglbym miec za to kabelek.
    mozna, ale nie wsystkie.

generalnie sa dwa kable ktorymi obsługuje sie alfy. niebieskim kasujesz bledy abs, poduszki, niektore bledy silnika i cos tam jeszce, a czarnym mozna zrobic reset komputera.
    koszt obu to ok 100zł. ja kupilem od razu oba, zeby nie placic dwa razy za przesyłki, ale czarny mi nie dziala mimo kilku godzin kombinacji z portami itd

---------- Post added 04-10-2011 at 00:11 ---------- Previous post was 03-10-2011 at 23:53 ----------

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Sprawdzę jeszcze z tymi portami jak radzisz, może to coś pomoże.
    jak ustawisz na na porcie nie wyzszym niz 4 to powinno dzialać przy zalozeniu ze masz zainstalwoane ich sterowniki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

Jest na forum szeroko opisane jak należy korzystać z programów i kabli diagnostycznych a dodatkowo Viaken daje na płycie instrukcje więc nie powinno być problemów. Podstawa używania to odpowiednio skonfigurowane porty i najpierw to bym sprawdził a potem czepiał się Viakena.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!