Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Temat: Silnik gaśnie i szarpie AR 156 2.0TS

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Zastanawia mnie tylko dlaczego po odpięciu krokowca nie strzela i ma wolne równe obroty

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

No bo za całe zamieszanie odpowiedzialny jest ECU m 1.5.5 który sobie nie radzi z utrzymaniem odpowiednich obrotów. Gdyby wyjąć silnik na stół, zapodać mu paliwo z pewnością chodziłby równiutko. Odpięty silnik krokowy nie ma możliwości przyjmować rozkazów od ECU dlatego po odpięciu jego klapka jest uchylona na tym samym kącie, silnik nie gaśnie i chodzi równo. Chociaż to cud że po odpięciu nie gaśnie od razu, przecież pojawia się błąd. U mnie jak był odpięty krokowy to ECU nie zezwolił w ogóle na rozruch silnika. Ze strzelaniem to u mnie jest podobnie też sobie strzeli przy gazowaniu.

U mnie listę wymienionych części można nazwać ścianą płaczu:

-Wymieniony kolektor ssący
    -Wymieniony zaworek odmy
    -Nowa sonda BOSCH
    -Nowy pzepływomierz BOSCH
    -Nowe świece platynowe
    -Nowa uszczelka pod pokrywą
    -Nowy Akumulator
    -Czyszczona pokrywa zaworów i jej kanaliki odmy
    -Nowy wąż gumowy
    -Wymieniona przepustnica
    -Wymieniony silnik krokowy
    -Nowy rozrząd, ustawienie sprawdzane dwa razy

Co nie wymienione: silnik ze sterownikiem ECU.

---------- Post added at 12:59 ---------- Previous post was at 12:56 ----------

Aha kiedyś zaviaseq pisał coś że po odpięciu jakiegoś kabelka w zegarach, falowanie się zmniejsza- to jest dopiero pytanie!
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Motofan, ale udało Ci się w końcu usunąć usterkę? Z Całej Twojej listy nie robiłem tylko pokrywy zaworów i uszczelki pod nią. Powód - cena uszczelki( nie wiem czy chcieli mnie orżnąć, ale w warsztacie w mojej wsi krzyknęli mi za uszczelkę pod pokrywę około 300 zł.), więc sobie darowałem.
    Ja jestem już normalnie głupi co z tym zrobić, może to faktycznie ECU jest walnięty.
    I tu mam pytanie, w razie najgorszego, orientuje się może ktoś gdzie można zregenerować ECU, na ile taka czynność sprawdza się w praktyce, no i żeby to było zrobione rzetelnie i profesjonalnie.
    Widziałem kilka ogłaszających się firm, świadczących usługi w tym zakresie, ale szczerze powiedziawszy trochę się boję wysłać sterownik kurierem i zapłacić kurierowi przy odbiorze rzekomo naprawionego. Podejrzewam, że po takiej operacji i zamontowaniu go w samochodzie i tak trzeba by jechać na komputer żeby wszystko ustawić, ale może się mylę.
    Dlatego jeśli już miałbym się zdecydować to chciałbym aby zrobił to sprawdzony warsztat. Bez obaw i ryzyka, że otrzymam z powrotem nie naprawiony sterownik lub może, przez pomyłkę, całkiem inny, a przy reklamacji wmówią mi, że zrobili wszystko jak należy, ale najwyraźniej sterownik nie był przyczyną problemów w moim samochodzie.
    Jak dobrze kojarzę gdzieś w Ozorkowie jest zakład, który się tym zajmuje, ale jak już pisałam chcą żeby wysłać im sterownik kurierem i odsyłają również kurierem za dwa dni.
    Ostatnio edytowane przez Rafaello1325 ; 18-10-2011 o 13:07

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to widzę, że chłopcy ze wsi potrafią lepiej oszukiwać niż w dużych miastach - tutaj możesz sobie kupić uszczelkę za niecałe 70 zł z wysyłką:
    http://allegro.pl/uszczelka-pokrywy-...868803893.html

Wymiana w wolnej chwili samodzielnie, nie więcej niż 30-40 minut.

Tylko uwaga - ta uszczelka jest do pokrywy z plastiku, jeśli masz pokrywę metalową to uszczelka jest inna i składa się z 2 odrębnych części.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ten kabelek w zegarach co zmniejsza falowanie to czujnik prędkości między kołem a ECU

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Nie Rafaello nie naprawiłem problemu falowania, na domiar złego chyba padł mi dodatkowo sterownik ECU.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Tylko uwaga - ta uszczelka jest do pokrywy z plastiku, jeśli masz pokrywę metalową to uszczelka jest inna i składa się z 2 odrębnych części.
    No właśnie chyba mam tą dwu częściową. Tak czy inaczej wielkie dzięki.
    Co do ECU, to jak właśnie wygląda ta sprawa? (pytanie w moim poprzednim poście)

---------- Post added at 22:28 ---------- Previous post was at 22:22 ----------

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pokrywę metalową miały pierwsze alfy 156 i chyba tylko 1,6, więc sprawdź, co masz pod maską - akurat czarny plastik z metalem trudno pomylić.
    Co do ewentualnej naprawy ECU nie mogę się odnieść, bo nie mam z tym żadnych doświadczeń.
    Według mnie należy najpierw sprawdzić kompleksowo wszystkie inne elementy, zanim się podejmie taką decyzję.
    Może ktoś z forum ma doświadczenia z tą firmą, którą wymieniłeś i podzieli się informacjami.
    Ja też nie jestem zwolennikiem wysyłania ECU w nieznane ręce.

Użytkownik Embrion Avatar bartman44
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Witam,
    widzie , że kolega włożył sporo pracy i wysiłku a problem nie jest nadal usunięty szkoda. Powiem tak mam / miałem podobny problem -woziłem się z nim chyba z 6 miesięcy, Bella szarpała, zapalała się "marchewa" szukałem na forum jakiejś pomocy wymieniłem świece i kable na BERUi kolejne poszukiwania aż w końcu znalazłem specjaliste nie fachowca bo fachowcy , którzy są do wszystkiego to są do niczego. Podpiął pod kompa(fiatecu) i okazało się że mam walnieta przepływką - np.obrazowo silnik potrzebuje 10 jednostek (chyba kg/m3) a przepływka podawała wartość ~0,7-1,0 jednostek przy 2000obr no i proporcjonalnie więcej jak wzrastały obroty. Zmieniłem na nową Boscha i poprawa jest zauważalna. Niestety skończył mi się akumulator no i co -wymiana i też jest poprawa . Jestem umówiony na wymianę rozrządu i uszczelnianie silnika mam nadzieję, że będzie lepiej.
    Też czytałem , że jak świece stoja w oleju też mogą dziać się podobne historie.
    powodzenia
    Pozdrawiam

Rafaello1325
    Gość

Domyślnie

Sory za zamieszanie. Pokrywkę mam jednak plastikową. Kolego Bartman44 przepływkę wymieniałem na nową- oryginalną, a cały problem zaczął się krótko po jej wymianie. Nawet jeden z wszystko wiedzących fachowców powiedział, że to jest powodem, cytuje: "nowy przepływomierz i pewnie jakiś czujnik nie wytrzymał". Ale to jeszcze nic, uwaga nie śmiejcie się, jak podpiął laptopa to poszedł po syna, nie wiem może 2 gimnazjum, bo sam nie miał pojęcia o komunikatach wyświetlających się na monitorze. Oczywiście uciekałem stamtąd w pośpiechu.