Witam,
Kilka tygodni temu kupiłem AR 156 2.4jtd 1999r, Wszystko było pięknie.
Kilka dni po zakupie podczas przyspieszania (powyżej 3tys obr) zaczął czasami szarpać i gasnąć, można go odpalić dopiero po kilkunastu sekundach (15-20s)
Zauważyłem że był odpięty przepływomierz więc go podłączyłem ale okazało się że auto nie przyspiesza nie ma mocy i wymieniłem go (miałem boscha o nr 030 a wymieniłem na 48 - w sklepie powiedzieli że będzie pasował) auto odżyło, normalnie przyspiesza spalanie w granicach 9l/100km w mieście.
ale auto nadal gaśnie, więc postanowiłem zakupić interfejs z programem FiatECUScan i sam sprawdzać na bieżąco co kiedy wyskakuje.
Zawór EGR działał i któregoś pięknego dnia wyskoczył błąd, - auto nie kopci.
Błąd przepływomierza wyskoczył kilkaset km po pojawieniu się błędu EGR, a samochód nadal normalnie przyspiesza, spalanie bez zmian.
Co do błędów czujnika ciśnienia doładowania, wysokiego ciśnienia paliwa i sygnału fazy i obr. to błędy występują w specyficznych okolicznościach, mianowicie:
jeżdżę spokojnie - nie wyskoczy żaden
gdy przyspieszam powyżej 3tys obr i silnikiem szarpnie (tak jakby odcięcie paliwa na ułamek sekundy) wyskakuje błąd czujnika ciśnienia doładowania, a jeżeli auto zgaśnie pojawiają się te dwa pozostałe błędy. Jeżeli chodzi o ciśnienie paliwa to czasami pokazuje że jest za wysokie a czasem że za niskie.
I moje pytanie...
Od czego zacząć?
po wypowiedziach na forum ciężko mi jednoznacznie stwierdzić ponieważ niektórzy piszą ze błąd EGR i przepływki są powiązane ze sobą - podobno wystarczy wyczyścić egr i ten sterownik.
a pozostałe błędy?
Czy może być to wszystko ze sobą powiązane?
dodaje zdjęcie z FiatECUScan
Pozdrawiam,
Michał