przełącznik był ustawiony poprawnie, w pozycji: "silnik, ABS, inne" w opcji SCAN wyskakiwał tylko Sterownik silnika, nic więcej, a możesz mi dokładniej objaśnić gdzie znajduje się ten kabelek???
przełącznik był ustawiony poprawnie, w pozycji: "silnik, ABS, inne" w opcji SCAN wyskakiwał tylko Sterownik silnika, nic więcej, a możesz mi dokładniej objaśnić gdzie znajduje się ten kabelek???
Sorry, nie znam na pamięć wszystkich schematów elektrycznych w 156...
generalnie uziemienie to albo do aku, albo do karoserii, m.in, na kielichu amortyzatora.
Dokładne rozmieszczenie znajdziesz w eLearn który został wrzucony na forum.
a jeśli to nie uziemienie? na tej pierwszej centralce którą miałem właśnie prędkość jaką wskazywał licznik była o połowę mniejsza, ale rozładowywała ona akumulator (po wpięciu bezpiecznika coś w nie pykało, jakiś przekaźnik) pracuje na autozłomie więc przyniosłem drugą całą pompę, podpiąłem ją i nic, nawet wskazówka nie ruszyła się , teraz kupiłem trzecią, odkręciłem centralkę i zamontowałem ją do starej pompy i dalej nic... czy to możliwe że to przez to nie podpięte uziemienie??? To uziemienie do aluminiowego korpusu pompy można podpiąć?
Uziemienie idzie przez wtyczkę. A dalej przewodami jest rozgałęziane do punktów uziemienia.
Podstawowe pojęcia elektryki samochodowej...
dzięki wielkie, a czy to możliwe że w tej pierwszej centralce tak się coś pozwierało że pokazywało mniejszą prędkość bez masy??? Sorki za te pytania ale w temacie ABS-u Alfy Romeo jestem zielony.
Problem mógł być również taki że ktoś Ci umył silnik i cała centralka została zalana.
Śniedziały przewody, porobiły się zwarcia wewnątrz centralki, od tego szlag trafił czujniki albo masa całkowicie zaśniedziała...
Bez mechanika się nie obejdzie, bo jeśli pojęcia nie masz to więcej szkód możesz narobić niż pożytku.
jestem mechanikiem, tylko że miałem do czynienia z prostszymi układami ABS-u (typu golf 3 lub ibiza 2), nawet powiem więcej nigdy nie miałem z alfą do czynienia, ale kupiłem taki wózjeśli będziesz miał ochotę pomóc powoli dojdę z tym do ładu. Dopytuje się tak dlatego, że chcę zebrać jak najwięcej informacji typu "co?, jak?, gdzie?, dlaczego?" żeby później na prawdę nie narobić szkód.
Takich informacji szukaj w eLearn.
Akurat do 156 jest po angielsku/włosku/niemiecku
Do 147 lub GT także po polsku.
dobrze dziękuje za cenne porady, w razie czego mogę liczyć na Twoją pomoc? Elearn właśnie się ściąga
Jak chcesz to pisz. Od tego jest forum.
Pamiętaj tylko że przez internet auta Ci nie naprawie.