Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Temat: Zaciski brembo a ET

Użytkownik Rowerzysta Avatar REIJO-AR166
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    166 3.0 V6 24V - poprzednio była AR 155 2.0 TS 16V

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    cala filozofia czy wejdzie czy nie wejdzie jest w podanym przeze mnie linku. Kazdy moze sobie wyliczyc czy wejdzie czy nie. Tak jak zuwik pisze. Samo et o niczym nie swiadczy. To czy wejdzie z brembo to wynik paru parametrow.

amen!

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Cala filozofia czy wejdzie czy nie wejdzie jest w podanym przeze mnie linku. Kazdy moze sobie wyliczyc czy wejdzie czy nie. Tak jak zuwik pisze. Samo ET o niczym nie swiadczy. To czy wejdzie z brembo to wynik paru parametrow.
    Problem w tym, że żuwik napisał coś dokładnie przeciwnego. Żadne parametry felgi nie pokażą jednoznacznie czy zacisk wejdzie czy nie. Parametry felgi podają jej wymiary zewnętrzne, a do zacisku interesują nas wymiary i profil wnętrza felgi. Felga nie musi być wybrana lub wytłoczona tak głęboko, żeby zmieścić zacisk z tłoczkami od zewnątrz. Dlatego większość aftermarketowych nie jest. Jak ktoś dalej nie zrozumie to siadam do painta

Użytkownik Romeo Avatar Pfourul
    Mieszka w
    Katowice, śląskie, Poland
    Auto
    156 2.5 V6 R(etarded)-System

Domyślnie

Siadaj do painta

<< Like it!

>2000
    o.O

thomas
    Gość

Domyślnie

zuwik jak to nie wejdzie jesli zakladalem taka felge ET 36.5 ta felge mialem w zapasie. czyli chcesz powiedziec ze jesli kupie felgi stalowe 16 ET 41 to mam pewnosc ze napewno beda dobre?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Ja mam AEZ z ET 36... założyłem dystans 5 mm z czego można przyjąć że ET jest 41 i wchodzi na brembo. Wczoraj wróciłem z wrocławia i sprawdziłem "sprawność hamowania " na A4 - dają radę

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Rany boskie, ludzie........

ET36 + dystans 5mm to ET31 kurka rurka...

Uwaga leci moje arcydzieło w paincie:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ET.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	12.3 KB
ID:	39680

Jak widać z powyższego, jest to taka sama felga: ta sama średnica, ta sama szerokość, TO SAMO ET, a jednak tłoczki zewnętrzne (naniesione kolorem żółtym ) przy profilu takim jak na części górnej nie wejdą, podczas gdy głębsze wybranie felgi rozwiązuje sprawę. Głębsze wybranie to oczywiście mniejsza wytrzymałość, dlatego felgi made in china często są albo ciężkie i mało wybrane, albo beznadziejnie słabe.

Wybranie takie jak na górze natomiast może spokojnie zmieścić jednotłoczkowy zacisk, czyli felga, która nie leży na AR z brembo nie jest bezużyteczna, bo spasuje do większości samochodów.

Ze stalówkami sprawa wygląda podobnie, tarcza do obręczy jest spawana możliwie najbliżej środka obręczy. Jeżeli od płaszczyzny osadzenia na piaście do obręczy profil tarczy idzie po linii niemal prostej (patrz kultowe felgi "rekiny" z BMW E30) otrzymujemy piękny rant, ale mało miejsca na zacisk. Jeśli idą dużym łukiem (patrz designerskie stalówki Opla udające felgi alu) mamy tego miejsca sporo.
    Ostatnio edytowane przez żuwik ; 20-11-2011 o 12:49

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Problem w tym, że żuwik napisał coś dokładnie przeciwnego. Żadne parametry felgi nie pokażą jednoznacznie czy zacisk wejdzie czy nie. Parametry felgi podają jej wymiary zewnętrzne, a do zacisku interesują nas wymiary i profil wnętrza felgi. Felga nie musi być wybrana lub wytłoczona tak głęboko, żeby zmieścić zacisk z tłoczkami od zewnątrz. Dlatego większość aftermarketowych nie jest. Jak ktoś dalej nie zrozumie to siadam do painta
    Mi chodziło o to że sam offset o niczym nie świadczy. Ale też inne parametry. Oczywiście słusznie zauważyłeś że ma na to też wpływ kształt "wybrania" w feldze.

Traianus
    Gość

Domyślnie

thomas mówisz ze stalówka z ET36,5 ci wchodzi na brembo ?? ja chce tylko widzieć to jedno a dla filozofów mam takie coś http://www.rimsntires.com/specs.jsp

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Ale uważaj, to nie znaczy że każda stalówka o ET36,5 spasuje. Nie wiem ile razy można to powtarzać, ale jak masz utopić kasę na felgi z allegro które nie spasują to przynajmniej będę miał czyste sumienie niemniej życzę powodzenia

thomas
    Gość

Domyślnie

tak, moja stalowka fiata z zapasu pasuje bo dla ciekwosci ja zakladalem, jestem w okresie szukania felg na zime do mojej ar i bardzo ciezko jest mi cokolwiek znalezc, mysle ze najpredzej zaloze np od ar 159 na plywakach lub forda,renault i dopasuje pierscienie centrujace, a zima tuz tuz. kazdy mowi ze swiadczy to od ksztaltu felgi i zgadzam sie z tym jednak mozna zauwazyc ze im wiekszy ET tym felga ma wlasnie wypchniety srodek tzn otwor centrujacy do zewnatrz felgi przez co na te zaciski nie wejdzie. w felgach alu mysle ze ten problem jest mniejszy. z tego co zauwazylem przy tej stalowce jaka mam to jest ona niebywale wypukla bardziej od standardow jakie kiedykolwiek widzialem.