Tłoki są w dobrej formie po za tym będą zakładanę nowe pierścienie i odziwo wał korbowy też jest OK! mimo że poleciały panewki na wszystkich korbowodachJeszcze trzeba sprawdzić główne panewki
A co do tego bloku silnika, lepiej używany niż tulejować?
link do bloku silnika
http://moto.allegro.pl/item100490430...k_silnika.html
jednak będę tulejował. Byłem oglądać ten blok w katowicach, niestety zardzewiały. Za to tulejowanie i honowanie cylindrów mam w Niepołomicach, czyli w miare blisko i miare tanio 600 zł + honowanie. Jakie pierścienie polecacie, bo ktoś ostatnio proponował mi Goetze'a.
i jak Ci ten silnik wyszedl ? bo ja teraz swoj remontowalem i tak sie zastanawiam czy w ogole bylo warto, z tego co slyszalem to 2.0 TS lubi sobie panewke obrocic...
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
powiem tak, jechalem tym autem i sie w nim zakochalem... silnik padl (panewka...) to zafundowalem mu remont nie zwazajac na koszty, ale mam wal na drugim szlifie takze troche sie martwie czy tej panewki znowu nie obroci...
Mam blok w garażu w fajnym stanie,szkoda ze sie nie zgadalismy bo jak nie znajdzie sie nikt to chyba pojedzie na zlomownie...no ale co jakis czas wstawie na bazar to moze do wiosny sie ktos zalapie.Panewki ja bym bral conajmniej na korby tylko sputter.niestety ale obecnie ze wzg eko nasze panewki bynajmniej sa wykonane w technologii bez domieszek olowiu.Trzeba czegoś mocniejszego(stopu łożyskowego)zeby w wyzszej temp nie tracil wlasciwosci słizgowych.No i olej...
nie bez powodu w instrukcji użytkowania jest napisane że jeśli zamierzamy troche pokatowac maszyne nalezy przejsc na olej 10W60.w zaleznosci od producenta mimo wszystko i tak lepiej zachowuje sie w wysokiej temp i zapobiega przytarciom.Ot cała mecyja,można w google znależć info o panewkach - łożyskach ślizgowych
Pewnie, że nie zgodnie ze sztuką
Tylko tłok nad wymiar kosztuje ok 450 zł szt!!!!!!! ,a tulejowanie pod tłok 600 zł (ja tyle dałem,cały blok)
Zdecydowałem sie na tulejowanie bo stare tłoki zostały sprawdzone i pomierzone przez szlifierza i były OK.
Może nawet bedziesz wiedział Hołowaty na ul.Kamińskiego.
Zrobił dla mnie kawał dobrej roboty
I wszystko u mnie jest ok.
Ostatnio edytowane przez kabanow ; 23-11-2011 o 22:12