ale ta wasza teoria to mi nie pasuje do stwierdzenia autora
" nawet jak silnik jest ciepły, to słabo odpala".
to by bardziej pasowało do swiec, cewki w.n, czujnika.
ale ta wasza teoria to mi nie pasuje do stwierdzenia autora
" nawet jak silnik jest ciepły, to słabo odpala".
to by bardziej pasowało do swiec, cewki w.n, czujnika.
Tak, tylko że świece i przewody są wymienione. A gdyby była uszkodzona chociaż jedna cewka lub czujnik wału to na pewno nie pojechałby 215 km/h. Moim zdaniem chyba jednak brak paliwa w momencie rozruchu - wystarczy że chwilę postoi i paliwo się cofa bo nie trzyma zawór zwrotny.Napisał bubu321
Tak na zdrowy rozum sobie tłumaczę jeśli wyłączy zapłon paliwo cofa się do zbiornika wystarczy trochę postoi nawet na rozgrzanym silniku i przy ponownym uruchamianiu znów pompka musi uzupełniać paliwo w przewodach listwie wtrysków a na to trzeba trochę pokręcić , przy słabej świecy cewce itp. problem byłby nawet z pracą silnikaNapisał SG0240
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Tylko jak byłem na diagnostyce i mierzylismy cisnienie paliwa to byłem zdziwiony dlaczego nie mierzyc na listwie paliwowej, przeciez jest tam wentyl, zawór.
a mechanik powiedział mi że tam jest także zawór zwrotny i cisnienie mierzy sie "PRZED" zaworem zwrotnym, czyli na wejsciu listwy.
To mi się jakoś kupy nie trzyma ale tak było no i warsztat z tych renomowanych, nie ASO.
Myślę, że raczej znaleźliśmy przyczynę. Niech kolega wykręci 1 świece i sprawdzi, czy jest sucha. Wygląda na to, że pompa jest dobra, ale zawór padnięty.
Zgodnie z prawami fizyki, ciśnienie za zaworem zwrotnym (nawet jeżeli on się tam znajduje) może być nieco mniejsze, ponieważ na każdym elemencie układu występują tzw. straty ciśnienia., podobnie jak na długości przewodów, kolanach, itp.Napisał bubu321
Sprawdzałem w Autodacie, rzeczywiście ciśnienie paliwa ma być mierzone na wężu zasilającym i ma wynosić 3,3-3,7 bar.
siedze i analizuje jeszcze te dzisiejsza pompe a w zasadzie ukladu pompki. Jest ona troche rozbudowana. W gornej czesci pompy znajduje sie zawor zwrotny tuz na wyjsciu paliwa poza zbiornik. Wyciagalem go jest firmy bosch i wygrawerowane ma 3 bar.Do zaworu podlaczona jest masa. Mozna go zobaczyc na zalaczonej fotce. po demontazu wyglada ja wklad termostatu tyle ze posiada oringi. podejzewam ze jak nabije w uklad 3 bar to blokuje sie. Przewody sa sztywne aby trzymaly cisnienie. Byc moze on jest uszkodzony i nie trzyma cisnienia. Zaluje ze nie spisalem nr katalogowego.
Ale jeszcze jedna mysl mi przychodzi do glowy otoz przewod jaki wpina sie do pompki (przewod paliwowy) zakonczony jest taka szybkozlaczka ktora jak sie scisnie to puszcza sprezyna. I zdziwilo mnie to ze przewod bardzo lekko zszedl (bez oporu).Ale wycieku paliwa nie zaobserwowalem. zapachu benzyny rowniez, gdyby zlaczka nie trzymala to bylby wyciek , nie wiem moze sie myle![]()
Ja myślę, że tam jest bardziej skomplikowane rozwiązanie niż myślisz. Ten zawór (albo zespół zaworowy) pełni pewnie różne funkcje - reguluje ciśnienie, blokuje powrót paliwa oraz umożliwia odprowadzanie nadmiaru paliwa. Zobacz, czy widoczna jest rurka przelewowa?