u mnie jest jeden zielono czarny. Znalazlem jeszcze calkiem zielony i zielono bialy
u mnie jest jeden zielono czarny. Znalazlem jeszcze calkiem zielony i zielono bialy
No to ten, tnij!![]()
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
nie ucinalem a wyciagnalem go z wtyczki. No ale jak on nie bedzie mial odczytu predkosci pojazdu to czy nie bedzie wtedy chodzil tak jakby w trybie awaryjnym i nie bedzie podawal paliwa tyle ile mu sie podoba ?
Ja nie musiałem tnąć kabelka wypiąłem z kostki przy zegarach delikatnie podwadzając ząbek w kostce i rzeczywiście znikło falowanie chociaż mam dośc wysokie obroty na jałowym (1000obr/min - wie ktoś jak mogę je "skręcić").
Ale jest jeszcze jedna kwestia którą chciałbym poruszyć dotyczącą tego tematu.
Jak się ma w tej sprawie centralka ABS? chodzi mi tutaj o to że prędkość samochodu jest rejestrowana przez czujniki ABS w kołach, tak?, informacja wędruje do centralki potem dopiero do ECU. Powiedzcie mi czy ABS może mieć jakiś związek z tym falowaniem? bo po przerwaniu tego połączenia, znika problem jak widzę.
tak teorytezuje sobie tylko, takie wieczorne rozważania
Krolik - wszystko jest i mam nadzieję że będzie ok, żadnych domyślnych wartości sobie nie wprowadza.
Ostatnio edytowane przez Arturr ; 01-12-2011 o 22:02
Mnie nie pomoglo ale tak teraz mysle o tym ABSie i wszakze mam walniety czujnik w prawym tylnym kole wiec moze jak to usune to na przerwanym kablu bedzie ok.Gdzies czytałem ze sygnal o predkosci idzie z lewego przedniego kola do ECU ale nie sprawdzalem dokladnie
Dziwne z tym błędem bo gość z ASO mówił że błędu nie powinno być. Gdybym miał luźne 400zł to bym pojechał na upgrade centralki ale chyba ich poj**ało że będę płacić 400zł. Kolejna sprawa dziwna sytuacja z tym odeometrem, dlaczego zmienia przebieg skoro kabelek jest tylko od prędkości pojazdu. Co do podwyższonych obrotów uważam że można wykonać ponowny reset i adaptację, ale wtedy nie wiem czy nie wróci ów falowanie, wolałbym chyba obroty rzędu 1100 niż falowanie.
---------- Post added at 22:20 ---------- Previous post was at 22:16 ----------
Jak sprawdzić czujniki o prędkościach w kołach ?
spalanie 7.8l/100km
Tak czy inaczej źle napisane oprogramowanie centralki i teraz musimy się głowić i troić aby omijać czujniki które wprowadzają niepotrzebne dane.
spalanie 7.8l/100km