Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Temat: silniki TBi - jak z awaryjnością?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Niby tak Pafka, ale u mnie było tak, że na bagnecie niewiele poniżej maksimum, a na desce krzyk kontrolki że bez oleju jeżdżę i na wyświetlaczu same puste kwadraciki... Aż olej wymieniłem, bo psycha siadała przy takiej jeździe Bagnet był, jest i pewnie długo jeszcze będzie do sprawdzania poziomu oleju.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał prymie Zobacz post
    Niby tak Pafka, ale u mnie było tak, że na bagnecie niewiele poniżej maksimum, a na desce krzyk kontrolki że bez oleju jeżdżę i na wyświetlaczu same puste kwadraciki... Aż olej wymieniłem, bo psycha siadała przy takiej jeździe Bagnet był, jest i pewnie długo jeszcze będzie do sprawdzania poziomu oleju.
    W niektórych autach już nie ma bagnetów , pozostały jedynie wskazania elektroniczne ,którym nie ufam jak psom
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Bagnet zdecydowanie jest do sprawdzania poziomu oleju, i wcale inaczej nie twierdzę - nawet w instrukcji obsługi jest to wyraźnie napisane, żeby sprawdzić dokładnie poziom oleju, należy go odczytać z bagnetu.
    Problem w tym, że moja Alfa jest pierwszym samochodem w którym mam problem... z posługiwaniem się bagnetem, hehe. Chodzi o to, że bagnet ma bardzo "krętą drogę" do silnika, i wyjmując go/wkładając, rozmazuje się ten olej po ściankach, i ten giętki bagnet zbiera go po drodze. Efektem tego często jest to, że po wyjęciu bagnetu olej jest w kilku miejscach na nim.
    Krótko mówiąc, takie rozwiązanie z bagnetem jest nieczytelne (przynajmniej dla mnie), i zdaje się, że to nie jest tylko rozwiązanie w silniku TBi, ale chyba też w niektórych innych silnikach Alfy.

Mieszka w
    kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Bagnet zdecydowanie jest do sprawdzania poziomu oleju, i wcale inaczej nie twierdzę - nawet w instrukcji obsługi jest to wyraźnie napisane, żeby sprawdzić dokładnie poziom oleju, należy go odczytać z bagnetu.
    Problem w tym, że moja Alfa jest pierwszym samochodem w którym mam problem... z posługiwaniem się bagnetem, hehe. Chodzi o to, że bagnet ma bardzo "krętą drogę" do silnika, i wyjmując go/wkładając, rozmazuje się ten olej po ściankach, i ten giętki bagnet zbiera go po drodze. Efektem tego często jest to, że po wyjęciu bagnetu olej jest w kilku miejscach na nim.
    Krótko mówiąc, takie rozwiązanie z bagnetem jest nieczytelne (przynajmniej dla mnie), i zdaje się, że to nie jest tylko rozwiązanie w silniku TBi, ale chyba też w niektórych innych silnikach Alfy.
    No tak, trzeba sie przyzwyczaic i nauczyc Nie chcialbym zebys pomyslal, ze twierdze, iz nie wiesz do czego jest bagnet Ale jesli takowy jest, to ja wole zerknac na niego niz wierzyc we wskazanie komputera i wydaje mi sie, ze lansowanie teorii o sprawdzaniu za jego pomoca poziomu oleju jest jednak ciut korzystniejsze niz wiara we wskaznik Bo jak napisal Rafter
    Cytat Napisał rafter
    W niektórych autach już nie ma bagnetów , pozostały jedynie wskazania elektroniczne ,którym nie ufam jak psom

Pozdrawiam i milego dnia ,a pozniej weekendu

PS.Modzi, nie mam polskich znakow

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

panowie...a sprawdzacie na zimnym silniku)? Bo jesli tak, to rozmazywanie po sciankach niczego nie zaburza... głowna linia poziomu oleju daje sie spoko odczytać....
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Mieszka w
    kraków
    Auto

Domyślnie

Ja sprawdzam tak jak instrukcja przewiduje. Może w TBi jest jakaś zmiana (?)
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olej.JPG
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	107.8 KB
ID:	44868  

krisvanmoto
    Gość

Domyślnie

To prawda odczytanie wartości oleju w 159 to poracha. Nie wiem czemu nie jest takie proste jak 147.
    Ostatnio edytowane przez krisvanmoto ; 22-01-2012 o 20:25

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Ja sprawdzam tak jak instrukcja przewiduje. Może w TBi jest jakaś zmiana (?)
    Nie, instrukcja przy TBi mówi dokładnie tak samo, ale:
    przy wyjmowaniu bagnetu w celu oczyszczenia go, resztki oleju zostają na ściankach. Po oczyszczeniu bagnetu, i jego ponownym wkładaniu, ze względu na "krętą drogę" bagnetu do miski olejowej, olej ze ścianek jest zbierany przez wkładany bagnet, co za chwilę utrudnia odczyt. Teraz przy ponownym wyjęciu bagnetu olej jest nie tylko na bagnecie w okolicach skali min/max, ale również w kilku miejscach wyżej.
    Może nie jest to coś z czym nie można sobie poradzić, ale taka prosta czynność jak odczyt poziomu oleju bagnetem staje się niemałym wyzwaniem