Na pływaku jest zwykły potencjometr...
U mnie jest tak samo dziwnie przy czym zalewając pod korek wskazówka stoi na 3/4 za każdym razem... w lato zdemontuje ten pływak i spróbuję poprawić ten "potencjometr" preparatem do potencjometrów (o ile nie będzie go benzyna zmywała powinno pomóc) kiedyś w domowym sprzęcie hifi w ten sposób naprawiało się trzeszczące gałki od głośności czy balansu...
Po za tym przeglądam też aukcje internetowe, może ktoś wystawi nowy pływak za parę złotych...
Najtańszy jaki znalazłem (potencjometr+koszyk) 340 pln
Można by zaryzykować i wstawić używkę (komplet) http://allegro.pl/pompa-paliwa-alfa-...031627002.html pierwsza lepsza znaleziona...
Można kupić też w cenie 50-60zł
Z wskażnikiem paliwa jest podobnie jak wskażnikiem temperatury, poprostu nie dokońca pokazuje dokładną wartość cieczy w zbiorniku, a wskażnik temperatury, termostat zmieniony, silnik rozgrzany na max powinien mieć 90 stopni , pod komputerem pokazuje że ma 88-90 a na wstażniku pomiędzy 70 -90
Nie powiesz chyba że przy tankowaniu pod korek tolerancja błędu to "ćwiartka baku", a przy połowie baku wskaźnik potrafi pokazywać rezerwę (to co najmniej przekłamanie o 20-30 litrów)...
Co ty gadasz...? Jak wytłumaczysz to że inne alfy pokazują prawidłowo...?
P.S
Czy pływaki w maluchach, fiatach, nysach starach i innych polskich wynalazkach z lat 70tych były lepsze, dokładniejsze i nowocześniejsze...? Bo się jakoś nie myliły...
Z tego co wiem to potencjometr powinien mieć swoją rezystancje w położeniu max i min pływaka. Tak więc napewno używke można pomierzyć miernikiem i sprawdzić czy pokazuje ok.
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
No właśnie żyją własnym...
Ja bym chciał przywołać ją do porządku żeby działała prawidłowo...