Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Trzęsie i drga podczas odpalania.

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

mam to samo z taką różnicą że mi nie telepie budą... kręci ciężej ale po 3 max 4 obrocie odpala i obroty wskakują na jakieś 1200 i opadają do 850... też sprawdzałem akumlator i po zgaszeniu ma 12,4V po odpaleniu bez obciążenia ma 14V i pewnie tak samo u Ciebie sprawdzali ale chodzi o prąd na wzbudzeniu (przy odpalaniu... ) jak masz wyrąbany akumlator to nawet jak naladujesz to pod pracą możesz się ździwić... jak masz możliwość włóż inny akumulator i zobaczysz czy jest lepiej czy też nie... jak nie to zostają świece żarowe albo jest chyba jakiś moduł grzewczy czy coś od świec...
    aha i jeszcze olej wymieniałeś ale na jaki?? chyba nie na jakiegoś Elfa czy Lotusa???

i jeszcze coś heh ja nawet po 3 razy grzeje jak teraz zimno i 3-4 obroty silnika i odpala

McDalenka
    Gość

Domyślnie

Po przeczytaniu waszych postów stwierdziłam jedno....zamierzam wybrac się do innego mechanika, żeby i on zajrzał do świec, przewodów paliwowych, akumulatora. Ten, do którego jeździłam wcześniej stwierdził, że jest ok...no ale jak może być ok skoro auto zachowuje się tak jak się zachowuje?. Niech spojrzy na problem inny fachowiec.

Olej jaki mam to LOTOS 10w40.*

Shell to nie dobra stacja paliw??? A jaką wy polecacie????. Ja zawsze tam tankowałam i powiem szczerze, że byłam przekonana, że auto siorbie dobre paliwo, teraz po przeczytaniu kilku wiadomości mam wątpliwości ;>.

Mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio wlałam do pełnego baku preparat do czyszczenia wtryskiwaczy Xeranica, czy mogę również wlać do niego Antyżel tej samej firmy??? Mogę mieszać te dwa specyfiki????

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał McDalenka Zobacz post
    Olej jaki mam to LOTOS 10w40.*
    Jak lubisz ten wóz to nalej mu coś lepszego?

Jaki tam masz motor. 115km, czy 140km?, czy inny? to dużo rozjasni w kwestii oleju do niego stosowanego.

---------- Post added at 19:54 ---------- Previous post was at 19:53 ----------

Cytat Napisał McDalenka Zobacz post
    Shell to nie dobra stacja paliw??? A jaką wy polecacie????. Ja zawsze tam tankowałam i powiem szczerze, że byłam przekonana, że auto siorbie dobre paliwo, teraz po przeczytaniu kilku wiadomości mam wątpliwości ;>.
    Zbytnio bym sie tym nie przejmowal, gdyż co użytkownik to inna opina Ja miałem kidyś przypały na statoilu, ale nie będe o to obwiniał wszystkich stacji tej marki w Polsce. Tankuj na sprawdzonych.

Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto

Domyślnie

Lotus to najtańszy olej... ja Lotusa lałem do dużego fiata tyle że mineralny... a Elfa 10w40 do starej fiesty z '94 roku i to już jest lepszy olej od Lotusa... wg mnie to masz słabe smarowanie na zimnym i przez to ciężko odpala i telepie i po chwili dopiero równo pracuje... a w Alfę Castrola półsyntetyk wlałem...

---------- Post added at 20:05 ---------- Previous post was at 19:59 ----------

a co do stacji to osobiście też na shellu tankowałem do niedawna... zgubiłem karte z punktami obsługa jakoś się nie przejęła tym i nic mi nie doradzili co zrobić więc się wkurzyłem i mam ich w dup*** po co mam dawać więcej za paliwo jak mam obok Lukoil stacje paliwo o 15-20gr na litrze tańsze niz na shellu i wszyscy chwalą i w sumie po 2 miesiącach tankowania tez mogę polecić

a wracając do shela to kiedyś na skuterku z kumplem sie wybraliśmy i po zatankowaniu na shelu przejechaliśmy jakieś 2km i stanął pchaliśmy w nocy przez las jakieś 8km i zostawiliśmy go u znajomych rano przyjechaliśmy i w gaźniku woda była... więc też można się naciąć

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Witaj,
    wg mnie to nie akumulator, jakby był słaby nie zaaliłbyś wogóle. Stawiam na:
    1. Swiecie - nierozgrzany cylinder na początku pracuje słabiej i "telepie"
    2. Wtryski!!!- jeżeli któryś leje i jeszcze na cylindrze z uszkodzoną świecą to "telepanie" murowane do rozgrzania silnika;
    3. Paliwo - markowość stacji nie gwarantuje niestety jakości paliwa, z tą wyżej również mam złe doświadczenia( nie mówię, że wszystkie są bee)
    Ja osobiście stosuję black arrow przez cały rok - 1 l 30 zł starcza na 1000 l paliwa.
    Poza tym olej trochę za gęsty na dole - 10W

DF

---------- Post added at 20:09 ---------- Previous post was at 20:06 ----------

---------- Post added at 20:09 ---------- Previous post was at 20:09 ----------

Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Annik Zobacz post
    Witaj,
    wg mnie to nie akumulator, jakby był słaby nie zaaliłbyś wogóle. Stawiam na:
    1. Swiecie - nierozgrzany cylinder na początku pracuje słabiej i "telepie"
    2. Wtryski!!!- jeżeli któryś leje i jeszcze na cylindrze z uszkodzoną świecą to "telepanie" murowane do rozgrzania silnika;
    3. Paliwo - markowość stacji nie gwarantuje niestety jakości paliwa, z tą wyżej również mam złe doświadczenia( nie mówię, że wszystkie są bee)
    Ja osobiście stosuję black arrow przez cały rok - 1 l 30 zł starcza na 1000 l paliwa.
    Poza tym olej trochę za gęsty na dole - 10W

DF

---------- Post added at 20:09 ---------- Previous post was at 20:06 ----------

---------- Post added at 20:09 ---------- Previous post was at 20:09 ----------

kolego ale w dieslu świeca działa tylko przez kilka sekund... ja mam zimny i mi nie telepie... z reszta świeca cylindra nie rozgrzewa tylko mieszankę paliwa...

i co ma wtrysk do uszkodzonej świecy żarowej w czasie pracy silnika??? tyle co piernik do wiatraka...

jedynie z laniem wtrysków bym się mógł zgodzić... ale... jakby po chwili jak chodzi silnik cały czas by telepotało a po chwili przestaje więc i to można wykluczyć...

Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Cytat Napisał RoBeRt 147 Zobacz post
    kolego ale w dieslu świeca działa tylko przez kilka sekund... ja mam zimny i mi nie telepie... z reszta świeca cylindra nie rozgrzewa tylko mieszankę paliwa......
    Kolego jak może rozgrzewać miesznkę paliwa skoro silnik jeszcze nie pracuje? Rozgrzewa powietrze w cylindrze przez co zapłon mieszanki podczas rozruchu jest łatwiejszy.

i co ma wtrysk do uszkodzonej świecy żarowej w czasie pracy silnika??? tyle co piernik do wiatraka.........
    Jak wyżej, jak myślisz czy w nie rozgrzanym cylindrze łatwiej eksploduje dobrze rozpylone paliwo czy "sikający" strumień?

jedynie z laniem wtrysków bym się mógł zgodzić... ale... jakby po chwili jak chodzi silnik cały czas by telepotało a po chwili przestaje więc i to można wykluczyć...
    Jak wyżej - jeżeli wtryskiwacz leje to przy zimnym silniku zła mieszanka się nie zapala po rozgrzaniu tem po części niweluje ten efekt co nie
    oznacza że praca jest właściwa tylko trudniej to zauważyc.

Pozdrawiam.
    DF

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

kolego ale w dieslu świeca działa tylko przez kilka sekund... ja mam zimny i mi nie telepie... z reszta świeca cylindra nie rozgrzewa tylko mieszankę paliwa...
    a g***no prawda jak może rozgrzewac mieszanke paliwa w silniku diesla z układem CR z wtryskiem bezpośrednim??? No jak? Ma za zadanie podgrzanie komory spalania, aby mogło dojsc do sprężania mieszanki paliwowo-powietrznej, a co za tym idzie zapłonu mieszanki. Mało tego, świece nie są w tych silnikach aż tak mocno już potrzebne do odpalenia, gdyż jak masz sprawny silnik to zapłon mieszanki nastepuje poprzez
    a) rozgrzanie komory spalania w celu zapłonu mieszanki
    b) spręzania mieszanki przez silnik diesla, które jest dużo wyższe niż w silniku zasilanym pb
    Mało tego swiece żarowe moga zostac co jakiś czas "zapalone", gdy sterownik silnika wyśle wiadomosc do sterownika swiec żarowych np. gdy dłuzej hamujemy silnikiem, aby mocno nie wychłoldzic komory spalania co za tym idzie uniknąc stuków przy późniejszym dodaniu gazu charakterystycznych dla silników diesla, albo jeszcze po odpaleniu aby silnik spełniał norme euro3, aby lepiej dopalac paliwo co by było mniej związków trujących z wydechu

---------- Post added at 20:33 ---------- Previous post was at 20:30 ----------

a w Alfę Castrola półsyntetyk wlałem...
    czyli olej niewiele lepszy (jak nie goryszy) od ww przez ciebie. Warto poczytac poradnik z podwieszonym tematem o olejach polecanych na forum dla naszych bryczek. Czasami można sie dowiedziec wielu ciekawych rzeczy Nie tylko z reklamy w TV.

Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto

Domyślnie

no fakt złe napisałem z tym grzaniem bo faktycznie nie ma tam jeszcze mieszanki... więc nagrzewa komorę spalania..
    co do 2 to chodziło mi że z Twojej wypowiedzi ja zrozumiałem tak jak by świeca miała jakieś znaczenie na prace silnika... a w czasie pracy to juz to ciepło co dała świeca dawno się rozeszło i silnik sam je zaczyna produkować spalając mieszankę tak?? bo chyba mi nie powiesz że ciepło które wytworzyła świeca jest w cylindrze przez kilka cykli tłoka...

a teraz do koleżanki od tematu zauważyłaś może czy Ci kopci auto albo więcej spala?? albo inaczej bo jest chłodniej więc będzie więcej palić ale czy nie nie spala o wiele za wiele?? to by sprawę wtrysków jakoś rozjaśniło bo nie będę już mówił żebyś próbę przelewową robiła...

---------- Post added at 20:42 ---------- Previous post was at 20:40 ----------

no gorszy na pewno nie jest a i złych opinii nie znalazłem... a jaki Ty masz jeśli można wiedzieć? syntetyka nie lałem bo juz ma przejechane 160tys i nie chciałem ryzykować bo nie wiedziałem jaki był wlany olej...

Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

... a w czasie pracy to juz to ciepło co dała świeca dawno się rozeszło i silnik sam je zaczyna produkować spalając mieszankę tak?? bo chyba mi nie powiesz że ciepło które wytworzyła świeca jest w cylindrze przez kilka cykli tłoka...
    W rzeczy samej chodzi tylko i wyłącznie o pierwszy zapłon a potem.....potem już jest ciepło

Pozdrawiam

DF