Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Temat: Alfa pali na pierwszy i czwarty cylinder proszę o pomoc

Użytkownik Rowerzysta Avatar DRACUS666
    Mieszka w
    zielona góra okolice
    Auto
    156 JTD

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0096.jpg
Wyświetleń:	140
Rozmiar:	80.4 KB
ID:	47135Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0097.jpg
Wyświetleń:	135
Rozmiar:	81.6 KB
ID:	47136POSZŁA KROWA PÓJDZIE I CIELE!!!!!!!!!! Nie poddam sie będe szukał błędów i przyczyn do upadłego !!!!!!! odpiołem te wtyczki na przepustnicy i jeden pin byl lekko zgiety i nie wchodził w swoje miejsce tylko w dziure w plastykowej wtyczce tuz obok prawidłowej okragłej dziurki co to za pin od czego ??? zaraz zrobie foto i wrzuce ma ktos z was może rozpis pinów AR156. 1.8 ts ecu m 1.55 bo wiem ze te ecu uszkodzonej przepływki nie zobaczy acha ja nie mam blokad by sprawdzic polozenie
    Ostatnio edytowane przez DRACUS666 ; 16-02-2012 o 16:24

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- chyba rację miał kolega SG0240, brak iskry.
    - B10 pin - operation for ignition coil cylinder 2.
    --

--
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 16-02-2012 o 18:31
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to może nasz kolega wreszcie sprawdzi, czy jest ta nieszczęsna iskra, bo my tu kombinujemy już ponad 30 postów, a ja w poście nr 14 prosiłem, żeby to zrobił.
    To tak zwykle jest, że najciemniej jest pod latarnią, więc radzę najpierw sprawdzić metodami tradycyjnymi, jak za dawnych czasów przy WSK, czy maluchu.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- tylko ten pin B10 nie tłumaczy tego że cylinder 3 także nie pali.
    - zwykle wyłączenie jednej cewki z pary, nie powodowało braku iskry na świecy, w końcu cewka zasila W.N. świece z pary.
    - coś musi być jeszcze zepsute.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Poczekajmy, bo na razie nie wiemy co nie pali i czy w ogóle nie pali.
    Może mamy do czynienia z nałożeniem się kilku usterek - np. brak iskry na 2 cylindrze + lewe powietrze w dolocie.
    A co powiedział mechanik, który robił wymianę świec, kabli i cewek ?

Mieszka w
    zielona góra okolice
    Auto
    156 JTD

Domyślnie

Panowie przepraszam za to zamieszanie lecz nie wszystko w mojej mocy polegam równierz na opiniach innych ludzi i nieraz jak widaćteż błądza tak więc teraz podsumowanie wszystkiego i proszę o pomoc dalszą bo ręce już załamuję:

kable , swiece, fajki , cewki nowe

pin podgięty to pin 29 byl nie 10

dolot szczelny nowe przewody gumowe od odmy harmonijka załatana zaklejona szczelna

efekty auto rozkręci sie do 90 kmh zwłaszcza przy wyższej temperaturze

BRAK ISKRY NA 2 i 3 cylindrze

w czasie kręcenia napiecie do cewki na 2 i 3 cylindrze dochodzi ale iskry brak

na 1 i 4 cylindze iskra jest

sprawdzałem nastepujaco wykreciłem wszystkie cewki
    na jedna z nich włozyłem fajke i kabel i włozyłem jedna duża i jedna mała swiece mase dla cewki wziolem z tej blachy przykreciłem ten kabelek masowy i do swiecy doczepiłem kabel ktory z drugiej strony dokrecilem do masy auta

i tak to wyszlo po podpieciu wtyczki pierwszego cylindra iskry były ,po podpieciu wtyczki drugiego cylindra a nastepnie trzeciego brak iskry a po podpieciu pod wtyczke 4 cylindra iskra była

wiec na 1 i 4 iskra jest a na 2 i 3 cylindrze iskry brak

moze zle zabrałem sie do sprawdzania , powiny byc w czasie sprawdzania iskry wszystkie cewki podpiete by sprawdzic iskre?? i dlaczego skoro prad do wtyczek dochodzi iskra sie na tych dwóch nie wytwarza??? juz kabelki nawet odizolowalem na tych wtychkach i poprowadzilem drugie do wtyczki i prad jest a iskry nie wytwarza to co tu jest grane skoro prad jest masa jest cewka kable sprawne a iskry brak , auto pali lekko jak cieple i jak zimne rownież .J akiś czujnik padł czy komputer ze tej iskry nie wytrwarza wogole jest tam jakis przekaznik na druga i trzecia cewke , czujnik czy komp lezy i tyle bo za maly prad podaje widocznie by iskre wytworzyc, w czasie krecenia na jednym z kabli jest wartosc rowna napieciu akumulatora a na drugim to skacze wartosc ale tak samo jest na wszystkich ehhh komp zesr...ł chyba sie pomóżcie

---------- Post added at 20:28 ---------- Previous post was at 20:11 ----------

Czy na cewkach po przekreceniu kluczyka w pozycje pierwsza powinno dochodzic do cewek jakies stale zasilanie czy dopiero przy kreceniu rozrusznikiem Ps nie mogłem edytować posta wyżej

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nie wygląda to dobrze.
    Trochę zawile opisałeś sposób badania iskry, ale jeśli dobrze zrozumiałem to podłączałeś tę samą cewkę do poszczególnych wtyczek z wiązki.
    Napisz jeszcze dokładniej, jak badałeś napięcie zasilania cewek - czy używałeś do tego oscyloskopu?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- B29 jedno z wyprowadzeń potencjometru przepustnicy.
    - chyba musi być jednak oscyloskop, bo to co podajesz to wychodzi że uszkodzone są wyjścia z ECU.
    - na cewkę idzie zasilanie +12 V a ECU zwiera cewkę do masy.

Mieszka w
    zielona góra okolice
    Auto
    156 JTD

Domyślnie

a więc tak : dokładnie tak zrobiłem

1. wziąłem jedną cewkę z kablem i włożyłem 2 świece jedna duża na fajke i jedną małą na kabel

2. do cewki przykręciłem brązowy kabelek masowy ten który przykręca sie do blachy do której przykreca sie 4 cewki

3. do świecy na fajce przykręciłem na okrętkę kabel , którego drugi koniec przykręciłem do auta do blachy ,żeby masa była

4. po kolei sprawdzałem iskrę na poszczególnych cylindrach zakładajac wtyczke po kolei ,czyli najpierw pierwsza wtyczka itd

5. wynik : wtyczka 1(iskra)

wtyczka2(brak iskry)

wtyczka3(brak iskry)

wtyczka4(iskra)

5. Na kazdej cewce po przekręceniu kluczyka w poz MAR nie było żadnego napiecia

napięcie pokazywało się dopiero w czasie kiedy rozrusznik krecił silnikiem

napięcie na każdej z wtyczek na jednym z kabli bylo zawsze równe wartosci napięcia akumulatora

napiecie na drugim kablu każdej z wtyczek skakało trudno okreslic dokladnie wartosci oscylowalo od 0.8v do 5,9v lecz by wykonac ten pomiar dokladniej

potrzebna jest pomoc drugiej osoby jutro spróbuję wykonać go dokladniej bo z za szyby trudno dostrzec szybko zmieniające się wartości

6.Pomiar dokonywałem dwoma multimetrami

7. tak więc do wszystkich cewek w czasie kręcenia rozrusznikiem napewno dochodzi zasilanie na jednym z kabli równe wartości napięcia akumulatora

8. na kablach wtyczek 2 i 3 zdjąłem po kawałku izolacji i poprowadziłem nowe kable do cewki by wykluczyc uszkodzenie wtyczek efekt nadal brak iskry

9.tak więc prąd dochodzi do wszystkich cewek napewno ten wartosci napiecia akumulatora

napiecia zmiennego nie byłem w stanie dokładnie pomierzyc jednakże takowe jest rownież

jednak iskry na cyl 2 i 3 wciąz brakuje

10. Pytania : -jakie powinno być napięcie zmienne w jakich wartościach powinno oscylować

-jakiś inny sposób na pomiar

- pomiar powinien być dokonywany przy wpiętych wszystkich cewkach ,czy to bez znaczenia

- czy jest po drodze z ECU do cewki jakis przekaznik 2 i 3 cylindra który by był powodem zaniku iskry

- czy jest mozliwe ze kable wtyczek 2 i 3 gdzies sie zwarły i spaliły jakiś moduł w ecu odpowiedzialny za napięcie

- PROSZĘ O WASZE KONCEPCJE I POMYSŁY

---------- Post added at 22:01 ---------- Previous post was at 21:54 ----------

A na cewkę 12V Ma być cały czas?? czy tylko w czasie kręcenia rozrusznikiem ?? w pozycji MAR wszystkie kable 4 cewek są wartościa masową nie mają pradu

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Coś mi się widzi, że bez oscyloskopu nie da rady zrobić takich pomiarów, aby stwierdzić jednoznacznie awarię ECU.
    Pewnie nie ma to większego znaczenia, ale spróbowałbym jeszcze wyjąć wszystkie cewki i wszystkie świece z silnika, połączyć gwinty świec z masą i wtedy zakręcić i obserwować, co się dzieje z iskrą.
    Być może Twoj sposób ma tę wadę, że podczas kręcenia masz podłączoną tylko jedną wtyczkę do jednej cewki, a pozostałe 3 są wolne.
    Warto sprawdzić, jak będzie się zachowywał cały układ zapłonowy przy normalnym podłączeniu, jakie jest w czasie pracy silnika.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 22-02-2012 o 20:44