Z uwagi na to że niedługo będę montował głowice w silniku mam takie pytania: Czy trzeba wymieniać śruby mocujące głowicę? Czy istnieją jakieś tzw "knyfy" przy montażu; od mechanika serwisującego alfy dowiedziałem się że w boxerach 8v dociąga śruby większym momentem niż to zalecane tj. przeciąga do 100Nm (książka serwisowa podaje moment ~90Nm). Od siebie dodam, że robiłem na starej głowicy "crash test" i próbowałem czy jestem w stanie ręką przy standardowej długości klucza (klucz nasadowy z grzechotkę) zerwać gwint lub ukręcić śrubę - w moim przypadku się nie udało, nie miałem dość siły (sądzę że siła mojej ręki mieści się gdzieś w okolicach "średniej krajowej") W książce serwisowej podają że po założeniu głowicy wygrzaniu i a następnie wystudzeniu silnika należy przyprowadzić korekcję momentu dociągającego śruby (tj lekko popuścić i znów dociągnąć). Czy postepujecie zgodnie z tą proceedurą?. Od siebie dodam, że kiedyś składali mi boxera 16v w serwisie AR (dostali sam silnik w kawałkach i mieli go podrowadzić do porządku) nic nie mówili że muszę przyjechać na "dociągnięcie" srub głowicy.