Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Części od 1.4 1.6 boxer do 1.7 boxer. Troche pytań co do naprawy

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

1. zalezy co chcesz robić, zarówkę da sie wymienić bez zdejmowania, ale jesli jakieś poważniejsze naprawy to trzeba sciagac.
    2. da się naprawić podświetlenie zegarów. poszukaj na forum, na pewno jest do tego instrukcja, temat wałkowany milion razy,
    3. wycieraczki sa zintegrowane z piórami. Mozesz wymienić same gumki, albo zakupić całe wycieraczki np takie: http://allegro.pl/ramie-ramiona-wyci...150283191.html

oczywiscie zycze powodzenia w naprawach. przedstaw równiez auto w dziale 'nasze belle' i zapodaj foty,
    pozdrawiam 1990mb - Michał
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

wycieraczki mam identyczne i to fatalne rozwiązanie jest. bo ciężko znaleźć pióra dobre. znalazłem na docinkę pióra 600mm grafitowe, zamocowałem je deko za daleko (one są na plastikowej prowadnicy a ja zamocowałem pod nią) to mi zaczepy wyrzeźbiły szybę i mam rysę na 30cm :/ teraz zmieniłem na inne, nieco grubsze, firma noname kosz 8zl za 2 i też coś piszczy i albo pióro o podszybie albo coś znowu szlifuję szybę....

podświetlenie zegarów da się zrobić samemu. żarówki 1.2w te najmniejsze z wąsem, poszukaj bo jest temat gdzie się to odkręca i gdzie się naciska maskownicę zegarów by łatwo wyszła (bodajże dodawałem zdjęcia)
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

los3r
    Gość

Domyślnie

Co do wyjmowania zegarów, odkręcasz śrubki, których otwory są widoczne w ramce otaczającej zegary we wnęce (chyba 2 śrubki), potem naciskasz tą ramkę mocno palcami w dolnej części i ciągniesz do siebie (są zatrzaski, które dosyć ciężko puszczają, jeżeli masz gumowe rękawiczki, pójdzie dużo łatwiej ) Potem chyba 4 śrubki, na górze i na dole zegarów (widać je) i wyciągasz zegary. Nie ma linki od prędkościomierza, są tylko przewody połączone kostkami do zegarów, więc wszystko łatwo wychodzi. Jak będziesz miał zegary na wierzchu, już ogarniesz temat żarówek Pamiętam, że wymieniałem podświetlenie w zegarach zaraz na początku po kupnie Alfy i nie sprawiło to żadnych problemów. Co do żarówek - kupisz je praktycznie na każdej stacji benzynowej

W kwestii wycieraczek o wiele lepszym rozwiązaniem niż dokupienie samych piór jest kupno ramion z popularnym zaczepem 'U'. Pasują od Fiata Bravo bodajże, ale na Allegro kilku sprzedawców oferuje komplet opisany już jako do Alfy 145 Muszę się w końcu zebrać, żeby wymienić wycieraczki u siebie

---------- Post added at 08:52 ---------- Previous post was at 07:58 ----------

KLIK - tutorial wymiany żarówek w zegarach z działu Zrób to sam

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał los3r Zobacz post
    W kwestii wycieraczek o wiele lepszym rozwiązaniem niż dokupienie samych piór jest kupno ramion z popularnym zaczepem 'U'. Pasują od Fiata Bravo bodajże, ale na Allegro kilku sprzedawców oferuje komplet opisany już jako do Alfy 145 Muszę się w końcu zebrać, żeby wymienić wycieraczki u siebie
    Ale oryginalne, jednolite ramiona wycieraczek prezentują się o wiele lepiej Wystarczy kupić za kilka złotych same gumy.

los3r
    Gość

Domyślnie

Może i prezentują się lepiej, ale słabiej dociskają wycieraczkę do szyby. Przynajmniej moje

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

gumowe rękawiczki, obcęgi, zagęszczarka do betonu i bukiet konwalii + 4 murzynów do pomocy- co jeszcze jest potrzebne do wyciągnięcia tej cholernej ramki? po odkręceniu śrubek kładziesz dłonie pod zegarami mniejszymi czyli paliwo i temp. i naciskasz w dół i ciągniesz i sama wychodzi potem 4 śrubki, odpinasz 2 kostki i masz delikwenta na stole

saroo, może i wyglądają ale moje są wyeksploatowane a gumy mam jakieś z tesco widziałem gumy Valeo ale kosztowały 55zł i były za krótkie :/ nie wiem czy by działało coś takiego (kosztowne i trochę głupie) że kupić wycieraczki ze szkieletem i same gumy z nich wyciągnąć a i co do moich to wycierają dobrze
    Ostatnio edytowane przez Jester ; 16-03-2012 o 13:42

los3r
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Jester Zobacz post
    gumowe rękawiczki, obcęgi, zagęszczarka do betonu i bukiet konwalii + 4 murzynów do pomocy- co jeszcze jest potrzebne do wyciągnięcia tej cholernej ramki?
    Zależy czy ktoś do tego umiejętnie podejdzie. U mnie ktoś chyba myślał, że trzeba inaczej i pokruszył przezroczystą osłonę zegarów podważając pewnie ramkę. Wierz lub nie, ale zwykłe gumowe rękawice ułatwiają wyjęcie ramki, która jeszcze nie jest 'wylatana' w zatrzaskach

Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx

Domyślnie

Cytat Napisał los3r Zobacz post
    Zależy czy ktoś do tego umiejętnie podejdzie. U mnie ktoś chyba myślał, że trzeba inaczej i pokruszył przezroczystą osłonę zegarów podważając pewnie ramkę. Wierz lub nie, ale zwykłe gumowe rękawice ułatwiają wyjęcie ramki, która jeszcze nie jest 'wylatana' w zatrzaskach
    to moze ja mam mate gecko zamiast skory i ciezkie dlonie bo ja samimy palcami ja sciagam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

Pytanko:

Czy półosie od 1.4, 1.6 boxera pasują do 1.7?
    Czy to ważne czy dawca miał ABS czy nie?

I czy wybieraki biegów pasują?

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tomakt Zobacz post
    Czy półosie od 1.4, 1.6 boxera pasują do 1.7?
    Tak

Czy to ważne czy dawca miał ABS czy nie?
    Przy półosiach nie

I czy wybieraki biegów pasują?
    Mechanizm zmiany biegów jest taki sam