Panowie tylko w zime mi cos skrzypi. Przez pierwsze 10 minut potem przestaje. Czy to sprezyny? Czy wystarczy tylko cos naoliwiwc?
Panowie tylko w zime mi cos skrzypi. Przez pierwsze 10 minut potem przestaje. Czy to sprezyny? Czy wystarczy tylko cos naoliwiwc?
Ja mam ten sam problem w zimie. Do wymiany mam górne przednie wahacze bo to one są odpowiedzialne za te boskie dżwięki![]()
Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani
Jak najbardziej jest to bolączka alf i skrzypią najprawdopodobniej górne wachacze ( tuleje gumowe ) był gdzieś temat o nowych wachaczach chyba vemy z kalamitkami do smarowania smarem pewnie na bazie sylikonu
Potwierdzam, też tak mam. I od mojego mechanika również usłyszałem, że to górne wahacze, nasmarowanie pomogło tylko na jakieś 2 tys. km...
Na szczęście już mamy wiosne ;D
a u mnie po zimie skrzypi sworzeń dolnego wahacza i to tak, że wstyd ulicą jechać
Tylko ze mialem wymieniane przednie wachacze dlatego mnie to wkurza! Czyli moga to byc gumy lub sworzen?
Tuleje. Sworzeń nie skrzypi.
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
A ja zapytam ile takich wątków jeszcze powstanie. Może by tak przykleić post o skrzypieniu zawiasu w działe 147...
Potwierdzam, opcja szukaj nie boli... To już chyba 20 post tego rodzaju tej zimy.
"Zabijacie" sobie tylko gumę w tulei w ten sposób. Nie używajcie WD 40, smarów i innych 'mazideł' opartych na substancjach ropopochodnych bo skracacie sobie drastycznie żywotność elementów gumowych po takich zabiegach. takie substancje reagują z gumą i po prostu ją rozpuszczają. Później nie dziwcie się tylko jak owe skrzypienie po niewielkim przebiegu zmieni się w stukanie i walenie, bo guma będzie zniszczona. Jak wam przeszkadza skrzypienie (co często jest normalne przy zawieszeniu wielowahaczowym) to przepłuczcie tulej wodą z węża ogrodowego i psiknijcie sprayem sylikonowym albo innym ustrojstwem opartym na sylikonie lub czymś nieszkodliwym dla gumy... Pozdrawiam