Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Temat: Jak nas widzą i co mówią. Czyli kilka śmiesznych historyjek właściciela 156 stki

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

a ja ostatnio usłyszałem że alfa jest dla bogatych więc się cieszę że do nich należę i śmieje się w twarz plebsowi. A dla kornelPL to nawet nie jedno piwo, wino, wódkę czy co tam lubisz!
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Nie ma się co przejmować, niech se tam dalej jeżdżą tymi swoimi pancernymi wozami z dojczlandów nie wiedzą co tracą

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał bartpot Zobacz post
    Nie do końca się zgodzę z "jarząbkiem"oczywiście co pisza na forach to jedno ,a jaka opinia dominuje w narodzie to zupełnie inna sprawa,ogólnie ma być "niemiec" bo to jest jedyny słuszny wybór a inne marki to szmelc,włoskie to dziadostwo,francuskie za słabe na nasze drogi itp.I z tymi stereotypami trzeba walczyc .

Kiedyw w Motorze byl na ten temt bardzo obszerny artykul. Cos jakie auta kupuja Polacy czy cos takiego. I otoz prosze panstwa w pierwszej 10 bylo tylko 1 nieniemieckie auto i to rodzinno/dostawcze berlingo. 5 miejsc w pierwszej 10 zgarnela grupa VW/Audi, 1)golf 2) passat 3) Audi A4 4)Opel astra, 5) bodaj A wiem ze byl jeszcze merol jakis w tej pierwszej 10 Audi A3 i chyba bmw serii 3. Slabosc rodakow do aut niemieckiej produkcji bylbym jeszcze w stanie im wybaczyc gdyby nie to, ze tak nie lubia niemcow - to dwulicowosc.

---------- Post added at 22:49 ---------- Previous post was at 22:48 ----------

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    a ja ostatnio usłyszałem że alfa jest dla bogatych więc się cieszę że do nich należę i śmieje się w twarz plebsowi. A dla kornelPL to nawet nie jedno piwo, wino, wódkę czy co tam lubisz!
    A dziekuje bardzo za mile slowa. Szkoda, ze mieszkasz daleko, bo bardz lubie Lecha (piwo)
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

w chwili obecnej jest na ślasku więc jak chcesz wypić piwko to zapraszam!
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Święta wojna wybuchła
    Ja nie nieguje żadnej z opcji. Nie mam za cel życiowy przekonywać nikogo do swoich racji.
    Większość opinii o fiatach/francuskich/fordach i VAG'ach to wyssana z forów.
    Statystyka mówi, że niemce i japońce są gut a reszta nie.
    Sam jak kupowałem to przeliczyłem sobie TCO (branżowi wiedzą oco chodzi).
    Alfa (używana) wyszła najbardziej atrakcyjnie
    Auto ma być fajne i dawać radość. Alfa spełnia ten warunek w 100%.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał jarzabek Zobacz post
    I je git !
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    katowice
    Auto
    alfa 156 1,9 jtd 2002 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał jarzabek Zobacz post
    Święta wojna wybuchła
    Ja nie nieguje żadnej z opcji. Nie mam za cel życiowy przekonywać nikogo do swoich racji.
    Większość opinii o fiatach/francuskich/fordach i VAG'ach to wyssana z forów.
    Statystyka mówi, że niemce i japońce są gut a reszta nie.
    Sam jak kupowałem to przeliczyłem sobie TCO (branżowi wiedzą oco chodzi).
    Alfa (używana) wyszła najbardziej atrakcyjnie
    o i tak trzeba było od początku pozdro

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Sprawa jest też taka, że wielu mechaników nie ogarnia Alf. Wczoraj zmieniałem opony, w serwisie nie tylko zajmującym się oponami ale ogólnie naprawa aut. Siedzę sobie w poczekalni i z ciekawości nagle wyjrzałem przez szybkę by popatrzeć jak się nowe oponki i felgi prezentują, a tam jakiś ruch wokół mojej alfy (156 JTS z 2002, lift wnętrza). Jeden mechanik się kręci, drugi.... aż doszło do 5. Zapłaciłem w kasie i poszedłem obczaić co się dzieje, całe zamieszanie było o to, skąd takie wnętrze! Słyszałem hasła typu: może bity, może z anglika przełożył itd itp. Nikt z 5 mechaników nie wiedział, że tak ma być. A później człowiek zdziwiony, że coś źle naprawione. Wniosek uważnie wybierać serwisy dla Alfinki

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Oj kurcze kornel ostro pjechales
    Fakt ze masz racje,jestesmy skazani na wlasna historie,a to wojna to komuna nam dokopala a na koniec kapitalizm.Efekty widac w kazdej dziedzinie ale musze powiedziec ze jestesmy w stanie
    sprostac wielu zadaniom na tle mechanicznym i konstrukcyjnym tylko albo robimy to dobrze i tanio dla innych narodow w wlasnym miescie gdzie jest dla koncernu taniej.
    Przemierzajac kolejne podzespoly alfy 156 uwazam ze jest to przedstwiciel doskonale zaprojektowanego modern wozu o okreslonej przydatnosci.Wszystko sie psuje i wyglada na to ze tak ma byc.
    reflektory sie wypalaja,silniki wiadomo,zawias itp.Sa takie czasy ze wiekszosc koncernow potrafi zaplanowac usterke czy zuzycie elementu i dzieki temu rowniez kontrolowac serwis.
    Odkrywam ostatnio duzo firm robiacych ciekawe rzeczy w malej skali nie tylko dla automotive i mysle ze jestesmy troche takimi chinczykami w tej wolnej europie z ta roznica ze jestesmy wyksztalceni i mamy zaplecze technologiczne,szkoda ze nie robimy i promujemy wlasnych brandow tylko sprzedajemy i robimy dalej u siebie pod inna nazwa za grosze-mentalnosc samobujcza.Konsumpcja wtargnela wszedzie nie tylko w auta,po 10 latach obecne wozy,pralki itp powinny wg producentow juz byc na zlomie a klient wymienic na mlodsze jesli woli naprawiac to mozna zawsze go zniechecac drogimi i trudnymi warunkami naprawy ale regeneracja w polsce kwitnie rzeczy nie naprawialnych z punktu widzenia producenta.Za duzo nauczylismy sie wlasnie wlasna motoryzacja na poldkach i reszcie w czasach gdy tylko one byly dostepne-nie pamietam w latach 90-tych alfy 155 w mojej okolicy a o 75 nie wspomne.Dzis juz nie ma znaczenia jaki wybierzesz samochod bo i tak ma swoje niespodzianki wiec skoro tak to wole alfe wlasnie,kazdy model to osobne dzielo a nie kolejna odslona nowego swetra czy paska.Kasiora i marketing

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

a ja się już od bardzo dawna nie przejmuje żadną opinią ani w rodzinie ani wśród znajomych moje pieniądze, mój samochód, i sobie mogę naprawiać ile chce a na pytania o alfe każdemu mówie ze się psuje na potęgę, poczym dodaje ze chce potrzymywać opinie zeby sobei kolejną alfkę tanio kupić ale 159 za nić nie chcą na wartości tracic..
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96