Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Temat: Jak nas widzą i co mówią. Czyli kilka śmiesznych historyjek właściciela 156 stki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    Oj kurcze kornel ostro pjechales
    Fakt ze masz racje,jestesmy skazani na wlasna historie,a to wojna to komuna nam dokopala a na koniec kapitalizm.
    Nie bede politykowal, ale z tm nie moge sie zgodzic. Nie mowie komuna bo to robili moi dziadkowie i rodzice - poniesli kraj z ruiny. Dzisiaj oboz solidarnosci rzadzi juz polowe tego co PRL - ma odbudowany kraj, wolny rynek, unie, sojusz z usa - Polska powinna mlekiem i miodem plynac a co jest ? Za komuny nasi rodzice/dziadkowie ile wybudowali mieszkan, domow, sieci kolejowych, elektrycznych, drog - a ile dzisiaj sie buduje > Podam taki przyklad w LAtach 1974 - 1976 byl najwiekszy boom mieszkaniowy w Polsce kiedy to oddawano rocznie 300tys mieszkan. W 2011 r oddano ... 11 tys ! I do tego z czego startowala komuna ? 0 wielkich hut, jedna mala stocznia, kraj zrujnowany po wojnie, zmiana granic, migracja ludnosci i bylo nas tylko 24mln i to w tym setki tysiecy kalek fizycznych i umyslowych. ponad 30% ludzi bylo analfabetami - stary, tamte wladze musialy sie z tym zmierzyc. No ale nic nie bede politykowal wrocmy do motoryzacji - zobacz jaka krzywde zrobiono Starowi czy Jelczowi ktore kiedys byly gigantami motoryzacyjnymi pokroju DAFa a dzisiaj ich de facto nie ma. KOnczyla sie komuna byly gotowe projekty Beskida, Warsa, Fiata Coupe - dlaczego nowe wladzy tego nie rozwijaly ? I podkreslam nowe wladze rzadza juz polowe tego, co tral PRL !
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Cytat Napisał jarzabek Zobacz post
    Większość opinii o fiatach/francuskich/fordach i VAG'ach to wyssana z forów.
    Statystyka mówi, że niemce i japońce są gut a reszta nie...
    Coś mi sie przypomniało. Kiedyś z moim kolegą (miłosnik VW) o mało co byśmy sie nie pokłucili o koszty utrzymania gdyż on najbardziej twierdził że jego nie stać by było na utrzymanie alfy,spytałem czy o kosztach przeczytałeś na forum VW bo przecież żadnej alfy nigdy na utrzymaniu nie miałeś? No i wtedy sie zaczeło,gdybym w końcu nie odpuścił to pewnie skończyłoby sie inaczej a wrzeczywistości miał jednego paska i pierwszy rok przejeżdził fakt bez awarii a potam sie zaczeło,sprzedał.Kupił nowszy z 2004 i od razu zaczoł go naprawiać,skrzynia biegów,koło dwumasowe (1700zł a do alfy org 1100) sprzęgło i za pare miechów chłodnica,od tej pory przestał mi mówić bo mu chyba wstyd.

O jakości japońców i niemców słyszełem też opinie że japońce do 10 lat najmniej mają usterek a niemcy po 10 latach, pokażcie mi tylko takiego właściciela 10 letniego VW który naprawia auto w serwisie bo tylko stych żrudeł brane są dane do statystyk awaryjności,te samochody są tak proste że naprawić je można nawet w garażu, chyba jedyna zaleta.

Użytkownik Romeo Avatar Jeż
    Mieszka w
    Stołeczne Królewskie Miasto Kraków :)
    Auto
    156 / 166 / 147

Domyślnie

a ja powiem wam tak od kupna alfy wymienilem: chlodnice , termostat , wszystkie tarcze i klocki , akumulator , rozrzad pasek alternatora itp, tylna poduche bo cos stukalo na amortyzatorze. Wahacze przod bo strasznie piszczaly tyleje w nich. Moze pojdzie przednia szyba do wymiany bo 11 lat ma i nie najlepszy stan. No i do wymiany znaczek na przodziepojdzie

ale kto sprzeda ci auto idealnie naprawione? Ja to zrobile i mam nadzieje ze bedzie jezdzilo dlugo

dodam jeszcze dwie ciekawe historie. Klimatyzacja albo wiala i na nogi albo tylko na nogi z czego na nogi zawsze wiala. Samo sie naprawilo nie wiem czemu. Druga sprawa tylna wycieraczka ( w SW ) sie blokowala i samo sie naprawilo

Użytkownik Rowerzysta Avatar janusz_w5
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,8TS

Domyślnie

[QUOTE=KornelPL;837823]Dokladnie. Calosc mozna skwitowac powiedzieniem :

" Jacy sa krolowie kazdej wsi ? GOLF i PASSAT TDI! "

LOL!!! zaraz na fb wrzuce ten tekst

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Obi.Wan
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    AR 156 1.8TS

Domyślnie

ale czego się czepiacie przecież volkswagen ma dosłowne znaczenie u nas, BMW ma podobne znaczenie co FIAT albo bmw znaczy (Będziesz miał wydadek) jak kupowałem 146 to się też nasłuchałem ale nie interesowały mnie opinie tych co jej nie mieli, to z miską słyszałem i faktycznie jak kupiłem 146 to przy misce jest przykręcane taki metalowy łuk w kształcie u który ma trzymać tłumik a tak naprawdę on nic nie robił tylko był niżej niż miska i to wywaliłem, wymieniałem przy niej dwa wachacze przegub zew i wew i tłumik końcowy. Jak kupowałem 156 to znów że fanboy itd a wytłumaczyłem że kanciastego ciągnika nie chce hondy acord był i są w cenie volvo v40 to jedynie w 2.0 bym przyjął ale wtedy też ładnie chodziły,lybra już była 166 też się trzymały, seaty i skody poszły za bardzo w szmelcwagena szczególnie octavie i superb i były teksty w stylu kolega ma na sprzedaż golfa passata a6 2,5tdi a ja nie chciałem ani tego obejrzeć a później po parkingu bym w co drugi samochód kluczyk wkładał czy to mój u mnie robi około 150-200 osób ale alfe i lancie ja mam tylko ale za to golfy passaty bmw po jednej dwie sztuki a tak to ople cytryny seaty

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

ie bede politykowal, ale z tm nie moge sie zgodzic. Nie mowie komuna bo to robili moi dziadkowie i rodzice - poniesli kraj z ruiny. Dzisiaj oboz solidarnosci rzadzi juz polowe tego co PRL - ma odbudowany kraj, wolny rynek, unie, sojusz z usa - Polska powinna mlekiem i miodem plynac a co jest ? Za komuny nasi rodzice/dziadkowie ile wybudowali mieszkan, domow, sieci kolejowych, elektrycznych, drog - a ile dzisiaj sie buduje > Podam taki przyklad w LAtach 1974 - 1976 byl najwiekszy boom mieszkaniowy w Polsce kiedy to oddawano rocznie 300tys mieszkan. W 2011 r oddano ... 11 tys ! I do tego z czego startowala komuna ? 0 wielkich hut, jedna mala stocznia, kraj zrujnowany po wojnie, zmiana granic, migracja ludnosci i bylo nas tylko 24mln i to w tym setki tysiecy kalek fizycznych i umyslowych. ponad 30% ludzi bylo analfabetami - stary, tamte wladze musialy sie z tym zmierzyc. No ale nic nie bede politykowal wrocmy do motoryzacji - zobacz jaka krzywde zrobiono Starowi czy Jelczowi ktore kiedys byly gigantami motoryzacyjnymi pokroju DAFa a dzisiaj ich de facto nie ma. KOnczyla sie komuna byly gotowe projekty Beskida, Warsa, Fiata Coupe - dlaczego nowe wladzy tego nie rozwijaly ? I podkreslam nowe wladze rzadza juz polowe tego, co tral PRL !

Zle troche opisalem o walce z komuna,ale dokladnie mam taki sam poglad na obecna sytuacje jak ty,z reszta odnosnie polskich marek rowniez,gdzie pytam jest diora?tonsil?szkoda tego wszystkiego ale trudno nie temat na takie wywyody takze przepraszam.W kazdym razie ze mnie sie smiali dookola pytajac czy dostalem wszystkie dokumenty i instrukcje serwisowa do auta bo na ostatniej stronie jest podobno rozklad jazdy autobusow w miejscowosci klienta
    kilka innych uszczypliwych uwag z pieprzykiem.Zle troche trafilem przy zakupie ale jakos mi sie spodobala,zmienilem juz tyle czesci ze latwiej wymienic po kolei co jest stare hehe ale co zrobic?teraz tylko musze ustukac na lpg bo jest za drogo troche sie w tych realiach wozic na Pb

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Shenk
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 144km (99r)

Domyślnie

Dla mnie nie ma czegoś takiego jak auto bardziej lub mniej awaryjne. Kiedy zamierzałem kupić samochód, na każde auto ktoś miał jakiegoś haka, w końcu wyczaiłem Alfe(wtedy jeszcze przekonany ze zawieszenie pada co 100km, bo takie są opinie wśród znajomych), oczywiście krytyka ogromna, większa aniżeli co do golfa 3( nie, nie chciałem nigdy golfa ) i gdybym miał się sugerować opinią każdego odnoście każdego auta to najrozsądniej było by jeździć mercem albo volvo z szoferem, czyt. autobusem. Na przekór wszystkim kupiłem alfe i jestem z tego dumny.

Użytkownik Świeżak Avatar krzysiek3452
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 2.0 170 SW i GTV6 83'

Domyślnie

Dyskujsa się toczy co do opini o Alfach. Ja w domu mam dość bezpośrednie porównanie. Moja mama jeździ Polo z 2000r. od 5 lat. Ja mam 156 z 2001r. od ponad roku. I szczerze na poczatku było parę rzeczy do zrobienia, nasłuchałem się, że w Polo to tyle nie robili. Ale w Polo sama z siebei pękła sprężyna i przez to omal nie spowodowała wypadku(auto zjechało na przeciwległy pas ruchu) później przegób i teraz cieknie miska olejowa. Jednak to co mnie przeraziło to wnętrze. W alfie nie działa jeden przełącznik - od szyby z prawej strony z tyłu, pasażer jej nieotworzy. W polo fotel nie da się regulować bo się coś połamało i trzeba było spawać, przełączniki od szyb żaden nie działa, styki od radia warjują. Można mówić o różnicy w klasie auta, ale wykonanie niektórych rzeczy w nowszych VW to dramat, ładnie wygląda itp. ale po paru latach używania rozpada się w rękach..

Co do polityki. Uważam, ze przejscie z komunizmu na kapitalizm jest straconą szansą na odbudowanie tego co zbudowali ludzie po 1918r. To był dopiero haos. Po 1989r z mojego punktu widzenia (osoby dość młodej) dała o sobie znac Polska mentalność i chęć nachapania się "tak przy okazji". Osoby chcące jak najlepiej dla kraju a nie swojego portfela miały za małą się przebicia i niestety do władzy dochodziły osoby bez doświadczenia, wykształcenia, prosto od wiertarki czy traktora(bez urazy)...

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Najbardziej lubie w starszych VW ten patent z super zegarkiem zamiast obrotomierza,i cene za brak wyposazenia i komfortu ale za to otrzymuje sie niezawodnosc i dostepnosc czesci w super cenach na kazdym rogu i prostote naprawy...tak bynajmniej sie slyszy krecac sie po gieldzie szukajac auta.Taki rynek i tyle,natomiast golf 5 juz nie zrobil takiej furory jak poprzednie odslony,wydaje mi sie ze jednak za duza konkurencja jak dla niego,mix aut jakie jezdza w tej chwili po drogach nie jest juz zapelniony VW,ludzie kupuja cos nowego chocby z ciekawosci czy ze znudzenia.
    Szkoda ze nie uczestniczymy jako producenci chocaiz troche w tym wyscigu szczurow,no ale zgadzam sie z pogladami waszymi panowie co do polityki.Kazdy ustroj ma swoje grzeszki i plamy na honorze,komuna nie byla super bo tez ma plamy na honorze ale obecnie lepiej nie bedzie a w kraju poza dlugiem publicznym i widmem pracy do smierci nic sie nie zmienilo