moim zdaniem spokojnie możesz zostawić... kontroluj po prostu co jakiś czas...
Panowie..czytam ten temat już od dłuższego czasu..ale nikt z Was jeszcze nie zasugerował że złe czasy wtrysku nie koniecznie mają przyczynę w wadliwym wtryskiwaczu.
Swój problem opisuję w temacie http://www.forum.alfaholicy.org/gt/6...i_glowicy.html.
Czasy wtrysku ewidentnie świadczyły by o tym że wtryskiwacz na czwartym cylindrze jest uszkodzony , / pierwsze trzy np. -1,5 a czwarty +4,5 / Pozwolę sobie zacytować tamten temat..może ktoś z kolegów podpowie mi jaką ostatecznie powinienem przyjąć strategię
,,Początkowo myślałem że to wtryskiwacz..wkręciłem z allegro niby po regeneracji na 3 i 4. Trzeci cylinder ok. Ale czwarty w dalszym ciągu leje. Podmieniłem wtryskiwacz z 1 cylindra i założyłem go na czwartym. Przedtem pokazywał idealnie razem z pozostałymi 1-3 ,…a teraz na 4 znowu kosmos.Oczywiście dopisywałem FESem aktualne kody IMMO , sprawdziłem przelewy , itd.Boję się że to wina kompresji / której jeszcze nie mierzyłem / na czwartym cylindrze i związanych z tym poważnych niedogodności i wydatków/ gładź cylindrów , wypalone zawory itd./ .ECU mierzy prędkość kątową wału i jest w stanie określić który z cylindrów nie domaga.Na podstawie tej informacji zwiększa dawkę wtrysku.Oto co na ten temat napisał kol. george11 :
,,jednostka sterujaca ECM, mierzy i reguluje czas wtrysku na podstawie spadku obrotów silnika po wtrysnieciu paliwa, załóżmy ze np. 4 cyl ma słabe cisnienie sprezana, po wtrysnieciu nominalnej załozonej dawki obroty silnika spadaja, wiec ECM zwieksza dawke(czas wtrysku) aby silnik nie tracił obrotów, dane te spływaja z czujników na bierzaco i dawka jest zmienna w czasie.
niektórzy produceci silników stosują tą metode do diagnostyki silnika, oprogramowanie pozwala wtedy wykonac test silnika poprzez odciecie poszczególnych wtryskiwaczy, i na podstawie tego ile potrzeba dodac paliwa innym wtryskiwaczom mozna okreslic sprawnosc poszczególnych cylindrów."
Dużo na ten temat również tutaj:
http://www.commonrailforum.pl/wtrysk...ody-t1442.html
Tak że proponuję zamknąć temat...do rozbiórki silnika można grać w ruletkę.Auto zachowuje się normalnie, nie pali oleju , czasami przydymi na czarno..spalanie w normie .I mimo obaw pewnie skończy się podobnie jak tu .u kol.Pitta 24 .
Stuki w 1.9 JTDm 16v 136 KM (filmik), co to może być? "
Proszę o sugestie.. i jednocześnie domyślam się że próba przelewowa jak i pomiar czasów wtrysku nie są jedynym miarodajnym sposobem na sprawdzenie wtryskiwaczy.
Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 10-04-2012 o 22:23
Witam,
Podepnę się pod temat z prośbą o zerknięcie na logi z moimi korektami wtrysków. (Silnik 1,9 JTD 16V 140KM - ar 147'03 ).
Wykonałem 3 pomiary:
1) zimny silnik wolne obroty
2) rozgrzany silnik wolne obroty
3) rozgrzany silnik pomiar przy 2k obrotów
Dodam, że mam następujące objawy, czasami przy jeździe czy to na 3 czy też wyższy bieg jadąc spokojnie właśnie w okolicach ok 2k obrotów samochodem szarpnie ( obroty nie skaczą w górę jak to ma miejsce przy ślizgającym się sprzęgle ) i samochód jedzie dalej, dodatkowo raz miałem coś takiego ze jadąc na luzie zapalił się check engine i silnik zgasł - pod odczekaniu chwili odpalił normalnie. Natomiast po podłączeniu pod komputer miałem zapisany błąd P0271 - Wtryskiwacz cylindra 4 - wysoki sygnał*. Po wykasowaniu do dziś błąd nie wrócił.
http://www.piekary.net/~acrow/zimny_wolne.csv
http://www.piekary.net/~acrow/zagrzany_wolne.csv
http://www.piekary.net/~acrow/2k_obrotow.csv
Czy na podstawie tego jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy mam dalej szukać problemu z wtryskami, czy może szukać przyczyny gdzieś indziej ( alfa dostaje też za mało powietrza, ale nie mam pod ręką pomiaru, żeby pokazać )
Ostatnio edytowane przez acrow ; 11-04-2012 o 07:07
acrow czym otworzyc te Toje pliki CSV, czy mozesz wstawic jpg?
Koledze nie całkiem o to chodziłoPliki można otworzyć w FESie i pokażą się fajne wykresy
![]()
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
Jeśli chodzi o to szarpnięcie, to przyjrzałbym się przepływomierzowi. Piszesz, że wskazania dot.masy powietrza są lipne. Kumpel w Crosswagonie też miał takie objawy i przepływka poszła do wymiany. Zwrot o 180 stopni jeśli chodzi o dynamikę plus brak tego spadku mocy.
W plikach poukrywałeś oznaczenia wtrysków. Domyślam się, że idą w kolejności rosnącej od 1-4. W takim wypadku 4 mieści się elegancko w zakładanym przedziale <-1:1>. Stosowałeś jakieś preparaty czyszczące (STP, Shell)?
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Nie mam na tym komputerze FES,a , ale mogę zrobić wykresy w Excelu
W tym arkuszu wtryski idą kolejna - czas, cyl 1, cyl 2, cyl 3, cyl 4, nie nigdy nie stosowałem żadnych preparatów czyszczących.
Co to przepływki hm, no też to może być jakiś kierunek jak będe mieć okazje to przełożę od znajomego z tego samego modelu auta /silnika, jednak chodzi mi po głowie jeszcze regulator ciśnienia paliwa, tylko pytanie czy wtedy korekty na wtryskach nie powinny prezentować się zupełnie inaczej ?