Strona 14 z 34 PierwszyPierwszy ... 456789101112131415161718192021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 339

Temat: Felerny model 156 , czy one tak już mają wszystkie ??? AWARYJNOŚĆ !

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał lcaise Zobacz post
    Po krótce - w 3letnim oplu Vectra miałem kolizję. Auto jako uszkodzone, któremu przysługje naprawa bezgotówkowa pokrywana z ubezpieczenia OC sprawcy, trafiła do ASO chyba najlepszego w Poznaniu - http://www.opel-szpot.com.pl/

Do wymiany była maska, światło, zderzak itd - standard. Suma summarum niczego nie zrobili [terminy], za to zniknęło kilka elementów z silnika, między innymi węże klimatyzacji [900zł w ASO]. Po wielu interwencjach i niemiłych spotkaniach z kierownikami, prezesami i innymi majstrami nie doszło do konsensusu. Ktoś zakosił części, sprawcy nie było.

Akcja numer 2:
    Znajomy, właścicel Alfy 166 2.4JTD akurat przelatywał przez Poznań kiedy w nocy auto zaczeło mu szwankować. O 7.00 rano pojawił się pod ACM Mari Car -nieopodal ulicy Głogowskiej, w celu zdiagnozowania i naprawy samochodu. Okazało się [o 15tej ] że padła jakaś "centralka" [ ??? ]. Cały dzień zwodzony za nos, mieszkający 300km od Poznania czekał do popołudnia, żeby się dowiedzieć, że tego nie naprawią bo nie mają częsci, czasu, cokolwiek innego - ogólnie olewka. Był piątek, mógł jechać do domu bo auto i tak uziemione do poniedziałku. Fatalna organizacjia pracy, pomijam ceny...dzięki którym ciągle jest tam pusto i można być obsłużonym "od ręki"

Ten sam serwis ACM zawołał mi za uszko do holowania do Fiata Bravo pierwszej generacji, jakies 6 lat temu, 260zł za oryginal. Kupiłem taki sam, ale używany, na alledrogo za 10zł.

Brak słów. Tylko omijać takich fachurów z daleka.
    Też miałem do czynienia z kilkoma i źle wspominam, dlatego tyle ile potrafię robię sam. Reszta do znajomego mechanika, bo tylko taki w dzisiejszych czasach człowieka nie zedrze.

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Cytat Napisał Tiestosclublife Zobacz post
    wcześniej dawała o sobie znać gdy ABS zadziałał - teraz nie działa - to możliwe by uszkodzili czujnik ??
    A może to nie mechaniory w ASO uszkodzili abs tylko miał właśnie zakończyć swój żywot i wybrał sobie taki termin i miejsce...? Przy sprawnym ABS-ie kontrolka się nie zapala. Swoją drogą to tylko współczuć sytuacji, w jakiej jesteś. Skoro tyle już w Nią włożyłeś to moja rada brzmi - nie sprzedawaj.

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

mokra podsufitka ? to dach masz rozwalony czy taką rudą przy szybie ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Też tak sądzę - nie sprzedawaj bo tylko na tym stracisz, rzadko to się zdarza? - ktoś wkurzony ciągłym dokładaniem kasy do auta, w końcu je sprzedaje a ten co je kupi zrobi np. jeszcze tylko jedną bądź dwie rzeczy a potem jeździ, jeździ, jeździ, jeździ i jeździ bezproblemowo ;] Przeczekaj nerwy na Alfę i rób ją dalej

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lcaise
    Mieszka w
    Poznań / Berlin
    Auto
    156FL SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

ewentualnie ja ją łyknę, za 3000zł

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

Zaktualizowałem post "ASO"

http://www.forum.alfaholicy.org/156/..._mazurach.html

Wszelką dyskusję na tenże temat proponuję prowadzić w w/w poście

Co do Belli - wiem że włożyłem w nią już ponad połowę jej wartości i nie ma sensu się jej pozbywać gdyż na chwilę obecną najważniejsze rzeczy są już zrobione w 100% i pozostała tylko kosmetyka plus przeciekająca uszczelka nad szybą przednią i mijało by się z celem by ją po prostu "pożegnać".

Tak jak wspomniał Kolega hitman047 ktoś , kto by ją ode mnie zakupił włożył by w nią małe pieniądze i cieszył się jazdą przez długi czas.....

Moje emocje wzięły się z fatalnej sytuacji finansowej , Bella mnie wypompowała do końca jak również moją rodzinę , teraz zastanawiam się czy podjechać na stację benzynową i zatankować za 50 czy za 100pln ( !!!!! jak dziad jakiś !!!! ) gdyż mój debet dobiega końca.....,opony ,które kupiłem okazały się walnięte i Bella huczy,buczy i stuka podczas jazdy - nie mam tychże 50pln by zmienić gumy na zimówki , które to zdjąłem w tym pier...... ASO FIAT-a.....a o nowych gumach mogę tylko pomarzyć...

Tak więc sami rozumiecie Moi Drodzy......- "kochanka" doprowadziła mnie do ruiny i nie wiem jak z tego wyjść......dlatego emocje i wariackie niespełnione decyzje....

Miłego dnia

Mieszka w
    Poznań / Berlin
    Auto
    156FL SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

jak to huczy na oponach letnich ?? co to za opony... moja też huczy ale to są walnięte piasty z łożyskami a nie wina opon ..

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

Otóż tak :

Na zimóweczkach było cacy,cichutko , autko się trzymało drogi bardzo dobrze ( 195-tki ). Zakupiłem za 100pln-a komplet Dunlop 205-tek 15" - cena wydała się atrakcyjna , po obejrzeniu bieżników stwierdziłem że to piękna okazja i je zabrałem od jakiegoś dziadzi....

Wszystko było by OK , dwie opony bieżnik ok.6mm , dwie następne 2,5 - 3mm ( czyli już zajeżdżone ) - cóż , dla dwóch i tak się opłacało , opony założyli mi w tym "obsr...." ASO FIAT-a w Mrągowie , przy okazji robiąc problem z ABS i felgami , wyjechałem od nich i tragedia.........przy jezdzie 5km/h nic nie słyszę , rozpędzając się pięknie mi autko wibruje i huczy , da się słyszeć regularny głuchy stuk w miarę przyspieszania , przy ok 100-120km/h jest tylko głuche buczenie jakby odrzutowiec się rozpędzał i dochodzi to z przodu . Obejrzałem opony i widać iż lewa opona jest jakby " wgnieciona " na jej rancie i dodatkowo jest wokół jakby przerysowana jakby ktoś o krawężnik ładnie haczył po całości ( jest wyżłobiony rowek szerokości ok. 1cm...) - Stąd mniemam że to wina opony...

Nasuwa mi się jednak prócz tego katastroficzna wręcz myśl - przed zmianą na letnie i przed skorzystaniem z "usług " partaczy z FIAT-a była cisza.....,ABS działał , po zmianie na letnie ABS przestał działać i powstało huczenie i dudnienie....- ta zła myśl to - nie mogąc założyć opony ( pisałem w wątku odnośnie tegoż ASO że zakładali jedną w pięciu ! ) stukali i pukali w piastę , być może nawet przetarli przewód od ABS próbując wkręcić szpilkę w piastę - mogli rozpieprzyć mi także łożyska........ - mam jednak nadzieję że mój czarny scenariusz się nie sprawdzi bo zamienię ich ( fachmanów ) w bliżej nieokreśloną masę !!!!!!

Jedyny sposób by to sprawdzić to zmienić gumy na te sprzed wymiany ( czyli zimówki ). Brak mi jednak funduszy nawet na głupią zmianę kapci.......

Jeżdżę więc z tym problemem i zamiast cieszyć się z jazdy to podkręcam radio jak najgłośniej się da by nie słyszeć tego "koncertu" pod autem

Może uda mi się dziś to nagram video z jazdy - będzie słychać to , o czym piszę....

Zapomniałbym - auto po zmianie na te letnie opony tak jakby "myszkuje" po drodze , wystarczy mała nierówność ( jakakolwiek ) i buja samochodem na boki tak dziwacznie energicznie , jakby powiew wiatru ,tyle że kilkakrotnie auto przechyla na boki z jednej strony na drugą,po czym jedzie dalej , zakręt , lekkie sfałdowanie asfaltu i znowu tańczy.... - to też pewnie opony ??
    Ostatnio edytowane przez Tiestosclublife ; 17-05-2012 o 09:03

Mieszka w
    Poznań / Berlin
    Auto
    156FL SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

hmm a ten rowek naokoło opony to nie ślad, po tak zwanym "nalewaniu" - ? czyli regeeracji opony? Wówczas ma prawo huczeć...

Tiestosclublife
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lcaise Zobacz post
    hmm a ten rowek naokoło opony to nie ślad, po tak zwanym "nalewaniu" - ? czyli regeeracji opony? Wówczas ma prawo huczeć...
    Nie......ewidentnie jest przyrezana , gdyby nawet była nalewką to przeżyłbym huczenie , ale nie wibrowanie i nieustanne głuche stukanie....