Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Temat: Zgasła i nie chce odpalić

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mbronowicki
    Mieszka w
    Udanin
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.9 JTD 16v 2003r

Domyślnie

Witam,

pozwolicie, ze podepne sie pod temat. Kupilem alfe 2 tygodnie temu, wczoraj rano odpalila mi za drugim razem z apierwszym nie zalapala, p pracy to samo dopiero za drugim pozniej troszke pojezdzilem odpala bez problemu, az do dzis rano wsiadlem, zeby wyjechac do pracy i lipa,juz nie odpalila. Jestem nowy na forum jest to moja pierwsza alfa i pierwszy diesel, nawet nie wiem od czego mam zaczac, nie mam tez kabla zeby podpiac pod kompa. Wyczytalem troszke o czyszczeniu egr i przepustnicy, bo po odpieciu weza jest cala zawalona. Myslicie ze to cos pomoze?

---------- Post added at 16:22 ---------- Previous post was at 16:12 ----------

dodatkowo po przekreceniu kluczyka mryga kontrolka od swiec i nie gasnie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Podepnij komputer bo wymiana w ciemno moze byc kosztowna
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Udanin
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie, odpiolem aku na chwile i po ponownym podlaczeniu zapalil bez problemu. Ale kontrolka swiec miga, tak czyba nie powinno byc? Po jakims czasie gasnie ale chwile to trwa. Dodatkowo wyczyscilem przepustnice, to co tam znalazlem to masakra (strasznie zapchana).A co do kabla i programu to jaki polecacie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Winiar00 Zobacz post
    Chyba nie zrozumiałeś, kolega pisze że rozrusznik kręci tak jakby nie kręcił kołem zamachowym. A taki sam efekt daje silnik który nie ma kompresji, np. po zniszczeniu zaworów przez przestawione fazy rozrządu. Więc jeżeli auto próbuje jechać można twierdzić że z układem rozruchowym wszystko jest OK. To niestety nie jest dobra wiadomość...
    Albo wystarczy wykręcić górną śrubę mocujacą pokrywę rozrządu, odchylić trochę pokrywę tak, żeby było widać pasek i poprosić drugą osobę, żeby zakręciła rozrusznikiem. Jeśli pasek będzie stał w miejscu to już wiesz, że była kolizja.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał mbronowicki Zobacz post
    Witam ponownie, odpiolem aku na chwile i po ponownym podlaczeniu zapalil bez problemu. Ale kontrolka swiec miga, tak czyba nie powinno byc? Po jakims czasie gasnie ale chwile to trwa. Dodatkowo wyczyscilem przepustnice, to co tam znalazlem to masakra (strasznie zapchana).A co do kabla i programu to jaki polecacie?
    To co wyczyściłeś to nie była przepustnica tylko klapa gasząca - to tak w roli sprostowania. Prawdopodobnie któraś świeca jest do wymiany jak to zrobić masz np. tu:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...tijet_16v.html
    Ale pierwsze co musiałbyś zrobić to sprawdzić czy z centralką wszystko ok i czy z wiązką elektryczną ze świec wszystko jest wporządku a to masz tu:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...a_swiec-3.html
    Co do słabego odpalania to także przydałby ci się kabelek, ponieważ silnik JTD przy temperaturach powyżej zera odpala bezproblemowo nawet z 2 upalonymi świecami. Możesz go kupić np. tu:
    http://allegro.pl/interfejs-fiat-alf...306066053.html
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez sumka33 ; 20-05-2012 o 09:35

Mieszka w
    Udanin
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie, dzis nie bylo zadnego problemu az do teraz. Zrobilem dzis jakies 200km, przyjechalem do wroclawia, bez problemow, teraz auto nie chce wogole krecic, wyskakuje blad czujnika oleju abs i eds, nie moge juz nawet zamknac auta pilotem, wyciagnolem akumulator do ladowania ale jest ok, nie mam pojecia co zrobic, cala konsola jest slabo oswietlona tak jakby akumulator padl swiatla ledwo co swieca.
    Prosze o pomoc moze ktos jest z wrocka i moglby podjechac z kompem?

black1233
    Gość

Domyślnie

Witam wracająć do mojego tematu z tym unieruchomieniem na światłach to tak jak podejrzewałem rozrząd z tym że rozerwało śrubę mocującą rolke od paska rozrządu i wywaliło rolke dołem bo jest dziura w osłonie ,śrubę od rolki mam a samej rolki nie ma i nie wiadomo gdzie jest.

Teraz zostaje mi w zależności od tego jak silnik stanął albo założyć nowy pasek i rolke jeżeli jakimś cudem nie było kolizji tłoków z zaworami ( cuda się zdarzają raz na jakiś czas) albo wymienić zawory w zależności od tego które padły. albo nowy silnik albo nowe auto...

przyczyną tej tragedii może być moim zdaniem albo wina h....wego mechanika albo wada rolki ( chociaz nie można jej nawet zareklamować bo znikneła) albo może baran źle ją wkręcił albo to wina śruby.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

stawiam na "barana"

no ale jak ni ma gratów to i jemu nic nie udowodnisz

black1233
    Gość

Domyślnie

no niestety nie ma gratów, szkoda silnika przez głupotę ale będzie za to płacił. a jak jest z tymi 16 zaworowymi , jest jakaś szansa że mógł ocaleć , czy przygotować sie na kolejny duży wydatek

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

pisałeś o cudzie - tu bym upatrywał nadziei
    ale anglika TS albo rozbitego TS kupisz za psie pieniądze i wtedy zabierasz tylko motor a reszta na "bazar"