Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Temat: Tarcze naiercane-nacinane vs. zwykłe pełne

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    Kupcie sobie niedowiarki Brembo,przecież ma tak doskonałą opinie. Tylko 99% z piszących tu o klockach ceramicznych i braku różnicy w nawiercanych dyskach nie ma pojęcia że Brembo oferowane w polsce jest robione w tej samej fabryce co Mikoda i z tego samego odlewu żeliwa. A najlepiej do 156 założyć tarcze od tjunera co robi wózki pow. 500 koni. Pany wszystko jest do czegoś,bez jaj
    Ja to wiedziałem przy kupnie tarcz do skody, różny jest tylko wzór nacięć- obróbka (jak szukałem to można to w 5 minut znaleźć w czeluściach internetu), po za tym Mikoda jak się do nich napisze może wykonać nacięcia identyczne jak na Brembo, przynajmniej tak było dwa lata temu, a teraz pytanie dlaczego na Mikodach hamuje tak samo jak na normalnych, a na Brembo staje dęba w ogólnym przekonaniu
    Byc moze teraz jest inaczej i obie firmy odlewają w innych miejscach, ale coś się mi nie wydaje
    Jak dla mnie to żeby gały na szybie lądowały przy hamowaniu to trzeba zmienić wszystko przy kołach, tarcze na większe i zaciski z większą ilością tłoczków, na fabrycznej podstawie cudów nie ma

BajduS
    Gość

Domyślnie

To że Brembo i Mikoda robią tarcze w jednej fabryce to nic nie znaczy.. Każda z tych firm daje swoje specyfikacje "do tej samej fabryki" fabryka ma jedynie wykonać produkt zgodnie z wypracowanymi przez inżynierów schematami w określonej tolerancji, wiec to ze sa produkowane w tym samym miejscu nie znaczy ze są takie same . Spinasz się o tjunera .a kto jest lepszym autorytetem tjuner z doświadczeniem w mocnych autach czy mietek z garażu?... Twój sarkazm "
    A najlepiej do 156 założyć tarcze od tjunera co robi wózki pow. 500 koni." co najmniej nie ma sensu ja tylko podałem warianty dla mojego samochodu który 500KM nie ma...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Ja słyszałem że Mikoda robi tarcze dla EBC. Ogólnie nikt nie chce się przyznać kto robi EBC.

Wysłano za pomocą myśli z SGS2
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Nie no bez jaj,nie możliwe że hamuje na Mikodach tak samo jak na normalnych. Osobiście zmieniałem na Mikody w swojej 156 z normalnych tarcz i jest przepaść miedzy tymi tarczami na korzyść Mikody. Znajomemu zmieniałem tez w Vectrze na Mikody i tak samo zadowolony jest.

Z całym szacunkiem nie spinam się o tjunera ale opinie takich osób są nie miarodajne do auta typu 156 z seryjnym silnikiem, tjunerzy mają wyobrażenie z samego założenia że tarcze muszą być ze spieków i klocki ceramiczne bo w ich głowie siedzą silniki < 500KM
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 23-05-2012 o 16:20

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    dolnośląskie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS DOBRY ROCZNIK 2000

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    A w 156 1.8TS masz tarcze wentylowane? Jeśli nie to różnica jest po zmianie na mikodę.
    Mam tarcze lite i na takie chcę zmienić.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Pytałem o to czy wentylowane czy nie? Jeśli nie są wentylowane to lepiej wymienić na wentylowane bo przynajmniej po kilku dobrych hamowaniach będziesz jeszcze miał działające hamulce. Swoją drogą dziwne, że przy silniku 1.8 w 156 były montowane tarcze niewentylowane a np. w 147 1.6 wentylowane. Właśnie z tego względu brat w swojej 156 zmieniał tarcze.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

wymiana na went wiąże się z koniecznością wymiany zacisków
    ja w 156 zostawiłem zaciski pod lite tarcze i założyłem mikody gt też lite i była spora różnica

no ale każdy zrobi co będzie chciał i już

ViP Maniak resoraków Avatar maciekk
    Mieszka w
    brzesko
    Auto
    156 2.5V6 i 147 1.6 Ts

Domyślnie

lite tarcze przy konkretniejszym hamowaniu nie beda hamowac nie ma odprowadzenia temperatury i tarcza sie przegrzewa hamulec robi sie tępy i nie hamuje i w takiej sytuacji wjedz jeszcze w kauze i masz tarcze do wymiany
    o co k'mon???

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    dolnośląskie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS DOBRY ROCZNIK 2000

Domyślnie

Mam tarcze niewentylowane,lite.Działają bardzo dobrze, tylko już mocno zjechane.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    wymiana na went wiąże się z koniecznością wymiany zacisków
    ja w 156 zostawiłem zaciski pod lite tarcze i założyłem mikody gt też lite i była spora różnica

no ale każdy zrobi co będzie chciał i już

Już sobie przypomniałem... tarcze brata to rzeczywiście niewentylowana Mikoda GT(Bozarto). Sam je nawet od Kuby odbierałem.
    Tak czy siak jest różnica w hamowaniu a to najważniejsze.

Cytat Napisał dylak Zobacz post
    Mam tarcze niewentylowane,lite.Działają bardzo dobrze, tylko już mocno zjechane.
    Jeśli jeździsz spokojnie po mieście to hamulce niewentylowane wystarczą. Jednak jeśli przejedziesz się trochę ostrzej, to zauważysz że szybko stracą na wydajności hamowania.
    Ostatnio edytowane przez drift-r ; 23-05-2012 o 19:08