Jeżeli awaria miała miejsce podczas pracy silnika na wolnych obrotach, to korbowody raczej nie ucierpiały. Do kosztów doliczyć musisz jeszcze uszczelkę pod głowicę i ew. uszczelniacze wałków rozrządu. A z mechanikiem się targuj, bo jest z czego
Jeżeli awaria miała miejsce podczas pracy silnika na wolnych obrotach, to korbowody raczej nie ucierpiały. Do kosztów doliczyć musisz jeszcze uszczelkę pod głowicę i ew. uszczelniacze wałków rozrządu. A z mechanikiem się targuj, bo jest z czego
no tak uszczelke pod głowice też a jak wygląda sprawa z olejem ? wymieniać czy nie bo ten co mam to ma przejechane 3 tysiące i szczerze mówiąc wolałbym go przepuścić przez jakieś drognoziarniste sitko albo membrane i wlać spowrotem tylko filtr oleju wymienić
Przy zdejmowaniu głowicy wleje się nieco płynu chłodniczego. Lepiej dolicz nowy olej. Decyzja moim zdaniem raczej dobra, bo przynajmniej będziesz wiedział co masz.
166 2.4 JTD '00 - była
164 2.0 V6 TB '91 - była
156 1.9 JTDm '04 - już nie
156 1.8 TS '00 - juz nie ma
164 2.0 V6 TB '93 - jest
Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...
16 zaworów po około 20zł, uszczelka pod głowice 60zł, uszczelniacze zaworowe ok. 30zł kpl, rolka z paskiem 150zł, olej+filtr 150zł, płyn chłodniczy 50zł =760zł a reszta to już robota głowicy (wymiana i dotarcie zaworów) i składanie silnika okolo 500zł
---------- Post added at 22:29 ---------- Previous post was at 22:27 ----------
dobrze byłoby gdyby ktoś mądry ci sprawdził czy albo ile zaworów ucierpiało, napewno bedzie ślad odbicia na tłokach.... bo może nie trzeba wszystkich wymieniać? i pare zł w kieszeni zostaje
16 zaworów to najczarniejszy scenariusz , liczę że uszkodziło się troszke mniej
rozmawiałem z innym mechanikiem o remoncie tego silnika i on wziąłby 500 zł z tym że do ustawiania wałków rozrządu używa jakiegoś urządzenia do ustawiania GMP pierwszego tłoka , bez blokad wałków. Czy tak może być , czy lepiej nie ?
Do ustawienia TS potrzeba czujnika zegarowego do ustawienia GMP tłoka 1. cylindra i blokad na wałki - mechaniów bez blokad nie polecam.
Jeśli masz nowy olej to go spuść przed naprawą, a filtr zostaw.
I patrz mechanikom na ręce, bądź obecny przy rozbieraniu silnika.
no właśnie on ma czujnik zegarowy do ustawienia GMP 1 tłoka ale bez blokad. a to że nie polecasz to jedno ale czy to jest dopuszczalne ?
---------- Post added at 21:22 ---------- Previous post was at 21:20 ----------
ciekawe jak mam mu ptrzeć na ręce jak on to będzie robił w godzinach pracy a ja jakby nie patrzył też wtedy jestem w pracy...
Weź urlop, jeśli możesz, na czas rozkręcania silnika - 1 dzień w wystarczy - to Ci się opłaci, bo nikt nie wciśnie Ci kitu, że trzeba robić to, czego nie trzeba robić.
Bez blokad nie ma możliwości ustawienia rozrządu w TS z wariatem.
Nie ufaj tym mechanikom, którzy robią znaki flamastrem, zamiast używania blokad.
Unikaj mechaników, którzy nie mają pojęcia o TS i gadają głupoty, że potrafią ustawić rozrząd bez blokad.
Skorzystaj z usług tylko takiego warsztatu, który robi TS-y i ma o nich pojęcie.
Tak jak wyżej - szukaj mechanika z blokadami, bo rozrządu w TS-ie bez blokad nie sposób ustawić prawidłowo. Może podpowiedz fachmanowi, żeby wypożyczył blokady.