Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Giulietta 1.4 Multiair TCT praca skrzyni i dziwne ogłosy.Opinia o TCT

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Tyle, że te 3 tys. obrotów jest na szóstce. Więc po prostu trzeba by jechać WOLNOOOOOOOOO...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Panowie i Panie - co z tymi opiniami odnoście skrzyni?

adadzio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    gdzie jest "kasownik" Moderator (nie wymienię z nazwy!), który kasuje wpisy niezgodne z tematem? hehehehhee
    ja chciałbym sie dowiedzieć o TCT, bo jak widać są rózne opinie. gazety też nie rozpisują się w ochach i achacho tej skrzyni..... nie ma jak obiektywne osądy forumowiczów...
    pozdro

Ostatnio edytowane przez adadzio ; 12-04-2012 o 10:27 Powód: Regulamin Forum

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    MA TCT

Domyślnie

Nie potwierdzam negatywnych opini. Wszystko zależy kto na co się nastawia. Szmery. Slychać bardzo delikatne przy wyłączonym radiu i jeździe w korku, robot ma dużo pracy 1-2-1-luz, ale trzeba sie naprawde wsłuchać, dodatkowo benzyna jest bardzo cicha na niskich obrotach, myślę że w dieslu nic by nie było słychać bo zagłusza to praca silnika. Jazda właśnie w korku nie jest tak płynna jak w klasycznym automacie, odczucia są takie jak w manualu gdyż wynika to z bezpośredniego przeniesienia napędu i suchych sprzęgieł. Tyle w tym temacie. Biegi zmieniane bardzo szybko, płynnie a przy mocniejszym ciśnięciu nawet bym powiedział tak szybko, że aż brutalnie (uczucie jak w super sportowym aucie). Co do jazdy na codzien. W n skrzynia ustawiona na komfort i oszczedzanie paliwa, wbija szybko kolejne biegi, jeśli zaczyna się jechać ze stałą prędkością odrazu wrzuca 6 bieg i obroty spadają do 1500. Co do kick downu to sprobujcie wyobrazić sobie sytuację jedziecie relaksowani 50 km/h i nagle małżonka rozkazuje wam nagle zredukować na dwójkę i wcisnąć gaz na maxa. Nawet jesli macie zamiar wyprzedzic to sie wczesniej do tego przygotowujecie mentalnie i technicznie redukujac na 5. Dodatkowo taka redukcja w tct czy w innej podobnej skrzyni oznacza że skrzynia musi wbić bieg który jest albo nie przygotowany albo co gorsze na tym samym sprzęgle (mysle, że dlatego VW zastosował 7 bieg szczególnie dla benzyny) Poza tym podczas dynamicznej jazdy po miescie nikt nie wrzuca 6 przy 50 na godzine. I tym właśnie różni się tryb d rzadko wbija 6 przy miejskich prędkosciach, i prawie za każdym razem wciśnięcie gazu wiąże się z redukcją o jeden bieg aby przyśpieszyć. Tak naprawdę największą różnice stanowi przyzwyczajenie się do operowania gazem. W klasycznych automatach praca skrzyni/przyśpieszenie związane jest poziomem wciśnięcia pedału gazu. W alfie duży wpływ na prace skrzyni ma szybkość z jaką wciśniemy gaz, im gwałtowniej wciśniemy gaz tym biegi zmieniają się szybciej/brutalniej oraz przy wyższych obrotach. Osobiście wolałbym aby praca skrzyni biegów była nie powiązana z trybem Dna/ zmieniana odzielnie gdyż są sytuacje w których preferowałbym ustawienie D z trybem pracy skrzyni ja w N. No ale to maly minus. Co do porównana do DSG. 6 biegowa ma mokre sprzęgła więc działa płynniej przy małych prędkosciach. Dodatkowo łączona z dieslem więc jakieś odgłosy podczas pracy są zagłuszane przez klekot na niskich obrotach. W 7 biegowej Dsg, która jest stosowana głównie w benzynach też narzekają na lekkie hałasowanie w trakcie pracy. W audi tak samo w wielu testach stronic narzekają na trochę nerwową prace przy niższych prędkościach. Na koniec dodam, że tryb manualny z manetkami działa super idealnie,a i dopiero po przejechaniu 10 tys nauczyłem się wpełni rozumieć/operować TcT (zazwyczaj w innych autach z automatami było to około 2tys.) no ale tu trzeba bylo ujarzmic trochę nawyki z poprzednich samochodów. Mam nadzieje że coś ktoś z tego zrozumie. Ach Tct ma inne przełożenia więc przy 120 km/h mam tylko 2400 obrotów (około 500 mniej niż manual) co pozytywnie wpływa na hałas i spalanie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Spalanie poniżej 6 litrów jest dla mnie absolutnie niewyobrażalne, skoro przy utrzymywaniu 3 tys. obrotów (jakieś 110 - 120 km/h) Alfa zasysa 9 litrów paliwa na każde przejechane 100 km... Trzeba by chyba jechać cały czas równo jakieś 70 - 80 km/h.
    I ona tak mniej więcej jeździ Trasa Warszawa - Radom, praktycznie cały czas ekspresówka albo dwupasmówka - 100 + tempomat

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    A kto tutaj może dać ci takie opinie jak może sa dwa auta z takimi skrzyniami, wśród forumowiczów
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

Mój brat ma Julke z TCT. Co prawda zrobiłem na niej ledwo kilkadziesiąt km, ale jestem zachwycony tą skrzynią. Brat z resztą też. Jeździłem również z DSG, też niewielki dystans, bardzo mi się podoba ta skrzynia i jednak TCT lepsze wrażenie zostawiła.
    Nie dopatrzyłem się tego co kolega wyżej napisał, przede wszystkim zwróciłem uwagę na płynną zmianę biegów, zero szarpnięć.
    Żadnych problemów z tą skrzynią brat nie ma, alfa też ma przejechane ok 3500.
    Ostatnio edytowane przez mat09 ; 11-04-2012 o 14:30

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Jezdzilem zastepcza Julka i Mito TCT....

Julka byla prawie nowiutka wiec wszystko jeszcze chodzilo perfekcyjnie, natomiast mito juz mialo nabite troszke km ale.....cos pieknego

Byl tylko jeden minus: dosc spory halas w jezdzie w korku czyli 1-luz-1-luz pozatym nie bawil mnie pelen automat w obu przypadkach, najwieksza zabawe sprawialy klapki za kierownica nie bylo tak nudno a czulem sie jak w F1

A co do spalania to nie wiem jak trzeba szalec by nabic 15 l/100..... musialo byc bardzo ostro
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 15-04-2012 o 01:39

Użytkownik Ogier
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Cześć wszystkim.
    To mój pierwszy post. Jestem od niedawna tj. maja posiadaczem wersji o której mowa w temacie. Wypowiem się na temat spalania, że 15l nie jest takie trudne do osiągnięcia. Aktualnie mam przejechane około 1700km. Jeżdżąc dość spokojnie osiągam spalanie ~12-13l. Nie uważam by było małe, mając wcześniej focusa wyglądało to podobnie, a nim jeździłem raczej 0101 ;-). Odnośnie dziwnych dźwięków to faktycznie gdy były ciepłe dni i jechałem w korku pełzającym to po zatrzymaniu auta trzymając hamulec i po jego odpuszczeniu słyszałem coś jak "zgrzyt". Brzmi to jak ocieranie się o siebie jakichś elementów. Póki co zrobiło się chłodniej i dźwięk "zniknął", więc ciężko mi ocenić co to mogło być. Jak się powtórzy to podjadę do serwisu może namierzą.

Co do informacji o skrzyni TCT. Też szukałem jakichkolwiek informacji na jej temat, niestety niewiele znalazłem, więc na podstawie tego co przeczytałem zdecydowałem się na jej wybór.

Jazda:
    - sama jazda daje masę frajdy przyśpieszenie w sprincie do np. 100 to jeden "ciąg", praktycznie nie czuć żadnych szarpnięć, biegi zmieniają się na tyle płynnie i szybko oraz bez żadnych dziwnych dźwięków..... że aż trochę nudno
    - jazda w korku to czysta przyjemność, w końcu mi nie drętwieje noga... (między innymi dlatego nie wybrałem QV..)
    - jeżdżę głównie w trybie N:
    - reakcja na gaz trochę uśpiona
    - jakiekolwiek żwawsze reakcje można uzyskać wciskając w podłogę wiadomy pedał, po tej operacji kickdown (najczęściej) i jazda, można tu odczuć w pierwszych kilometrach jazdy pewien dyskomfort (jak by opóźnienie) reakcji
    - po przejechaniu pierwszych 600km odniosłem wrażenie, że zaczynam się uczyć jak jeździć tak jak bym chciał w trybie N
    - zauważyłem, że dopiero po tym dystansie "jako tako" umiem sprawnie operować zakresem "wciśnięcia" pedału gazu by osiągnąć dynamikę która mnie interesuje i nie za wysokie obroty.. (pedał gazu delikatnie mocniej wciśnięty wtedy kręci obroty pod 3-4krpm, tu zależy od stopnia wciśnięcia..)
    - na początku mocno irytujące było to, że jak tylko stabilizowałem prędkość, pyk .. 6 bieg.. i podczas próby zmiany pasu i dociśnięciu (mała luka) automat łapał rebus na 1-2s po czym dopiero robił kickdown. Każdy kto takie coś zaobserwuje musi się nauczyć jeździć automatem.. takie tam słowo na niedziele ;-)
    - reakcja w trybie sekwencyjnym jest bardzo szybka (jak dla mnie) po samym "kliku" około 0.2-0.3s
    - tryb D:
    - pierwsze co chciałem przetestować to launchcontrol, działa i to zaaaajeeee.....cie ;-) ważne jest by poza hamulcem na światłach docisnąć na maksa gaz inaczej efekt nie będzie tak spektakularny
    - tu spalanie to hm.. przy pełnym bucie i resecie średniego spalania wartości wychodziły poza 18-20l na 100, nie wiem czy to jest ok, czy nie... może to kwestia świeżości auta
    - reakcja na gaz natychmiastowa (co prawda elektronika to elektronika, ale jednak jest lepiej niż w N)
    - jazda w mieście na D trochę mi nie pasuje, ponieważ czasem automat próbuje być nazbyt dynamiczny i pomimo delikatnego muskania gazu przeciąga bieg pod czerwone pole
    - co innego jest spod "pól startowych" ;-) tam przeciąganie pod czerwone jest fajne, choć ostatnio dostałem baty od jakiegoś pana w bmw, ale było miło

- tryb A:
    - nie używałem, nie wiem

Spalanie:
    - miasto:
    - praktycznie bez limitu zależy kto jak jeździ, u mnie średnio jak pisałem, głównie N 11-13 (maks to chyba 12.8)
    - przy delikatnej jeździ 11-12, nie wiem może delikatniej nie umiem..
    - trasa:
    - 7-8l (100-120)
    - 9-10 jak jedziemy słuszniej.. (test przy 160-180)
    - mieszanie to nie wiem.. rzadko jeżdżę nie zwracam uwagi

Pozdrawiam,
    buczo

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

DSG jest na rynku już od kilku ładnych lat, więc wszystkie bolączki wieku dziecięcego ma za sobą (a z tego co czytałem na forach było ich niemało). Niestety zawsze jest tak, że ktoś musi zapłacić frycowe za testowanie nowości, a TCT taką zdecydowanie jest. Co do spalana, jeżeli chce się zejśc do wartości zbliżonych do katalogowych polecam pojeździć wg wskazówek zmiany biegów z komputera pokładowego. Każdego na początku wkurza to ciągle zalecanie trzymania się wysokich biegów, ale dla spalania to MA SENS. Jeżeli natomiast ktoś oczekuje, że będzie Alfę cisnął a ta nie będzie dużo palić to znaczy się .... że nie miał wcześniej Alfy lub nie powinien jej mieć