Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Jak rozpoznać czy skóra jest WENTYLOWANA?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

W Alfie masz skore perforowana, a nie wentylowana juz pisalem. Nie wprowadzaj ludzi w blad, bo potem w ogloszeniach wlasnie pojawiaja sie takie kwiatki. Z reszta slavol juz to napisal.
    Moze wytlumacze inaczej: jak sama nazwa wskazuje do wentylowanej potrzebujesz wentylatorek

@BURATINO: Zamiast wentylatorkow mozna tez samemu wiatr tworzyc w dolnej czesci siedziska...
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 12-06-2012 o 09:26
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Wentylacja to chyba jakiś rodzaj wymuszonego obiegu powietrza.
    Wobec tego wentylacja najczęściej stosowana w budownictwie (grawitacyjna) to nie wentylacja

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Moze wytlumacze inaczej: jak sama nazwa wskazuje do wentylowanej potrzebujesz wentylatorek
    Ale wymyślasz. To może do słownika zerkniemy jak już takie interpretacje się pojawiają http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2579682
    1. Ťwymiana powietrza w pomieszczeniach, odbywająca się samoczynnie lub za pomocą urządzeńť

Moim zdaniem perforowana skóra to skóra wentylowana, od samego ruchu ciała w takim fotelu wymuszany jest obieg powietrza, przez co komfort jest nieporównywanie lepszy, niż w gładkiej płachcie skóry (a jak ktoś pisze, że to "jeden pies" to sorry, ale absolutnie nie mogę się z tym zgodzić). Dodatkowe wentylatory to tylko usprawnienie tego zjawiska.
    Ostatnio edytowane przez psylo ; 12-06-2012 o 09:30

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    Wobec tego wentylacja najczęściej stosowana w budownictwie (grawitacyjna) to nie wentylacja
    No widzisz - trafiłeś - dla mnie grawitacyjna to lipa a nie wentylacja. Nie lubię półśrodków.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ja proponuję nie bawić się w kłótnie o nazewnictwo tylko trochę przeanalizować. Skóra na siedzeniach w AR to tzw to perfora 3, (czyli skóra dziurkowana na wylot) Jest jeszcze perfora 1 (czyli z wgłębieniami od prasy ale bez dziur na wylot). Teoretycznie jest ona przewiewna ale skoro pod nią jest gąbka o bardzo gęstej strukturze i bez kanałów wentylacyjnych to jak niby mamy mieć ruch powietrza? Oczywiście lepsza jest taka, niż zwykła lita skóra ale cudów się nie ma co spodziewać. Potwierdzam też, że nie było w żadnej AR patentu z wentylacją wymuszoną wiatraczkami.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Właśnie miałem o tej gąbce pisać...

Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Moim zdaniem perforowana skóra to skóra wentylowana, od samego ruchu ciała w takim fotelu wymuszany jest obieg powietrza
    Sorry, ale to raczej srednio wygodne ruszac dupskiem w celu wymuszenia obiegu powietrza i wentylacji, nie sadzisz?
    Wymysliles teraz cos podobnego do systemu spryskiwania szyb w starych maluchach albo zukach. Trzeba bylo przycisnac woreczek i lecialo. Ale spryskiwacz byl!

Dodatkowe wentylatory to tylko usprawnienie tego zjawiska.
    Czyli jakbym w aucie mial klime, ale bez wentylatorow to tez mozna smialo mowic, ze climatronic? Bo nastawie na 20 stopni i pewnie w koncu od samej jazdy za jakis czas osiagne owa temperature? Chyba nie jechales autem z prawdziwie wentylowanym fotelem, bo roznica jest duza miedzy tym co mam w GT a wentylacja. Chociaz tak jak pisalem (i inni z reszta tez to zauwazyli) - lepsze to niz nic, bo zawsze to troche poprawia komfort.
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 12-06-2012 o 10:16
    Pozdro,
    Bartas

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie możesz pisać że wentylowana to z wymuszonym obiegiem bo to jest wtedy przewietrzana a nie wentylowana. Dobry przykład podano z wentylacja domu. Prawie każdy ma wentylację bez wentylatorów. Grawitacyjną. I to jest wentylacja pomimo nie wymuszonego obiegu. Otworki zwane perforacją (sformułowanie techniczne) pozwalają na swobodny przepływ powietrza. Mniejszy lub większy ale jednak o to tu chodzi. Dlatego to się nazywa skóra wentylowana. Szukam już przez chwilę ale nie mogę znaleźć instrukcji merola którą kiedyś miałem. Pisało wyraźnie że posiada skórę wentylowaną i opcjonalnie przewietrzaną. Skórę wentylowaną się ma ciągle a przewietrzanie się włącza (jak jest taka opcja). Jeżeli już się tak bardzo upierasz żeby skórę dziurkowaną nazwać perforowaną to zapomniałeś dodać rozszerzenia jak podał belfer. To wtedy jeszcze dodam że istnieją perforacje o innych kształtach niż otwór okrągły. Ale wtedy przechodzimy do nomenklatury ściśle technicznej.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    No widzisz - trafiłeś - dla mnie grawitacyjna to lipa a nie wentylacja. Nie lubię półśrodków.
    Dla mnie też to lipa, niemniej jednak to też wentylacja pomimo naszego widzimisie

Sorry, ale to raczej srednio wygodne ruszac dupskiem w celu wymuszenia obiegu powietrza i wentylacji, nie sadzisz? Wymysliles teraz cos podobnego do systemu spryskiwania szyb w starych maluchach albo zukach. Trzeba bylo przycisnac woreczek i lecialo. Ale spryskiwacz byl! Czyli jakbym w aucie mial klime, ale bez wentylatorow to tez mozna smialo mowic, ze climatronic? Bo nastawie na 20 stopni i pewnie w koncu od samej jazdy za jakis czas osiagne owa temperature?
    Wybacz, ale te dziwaczne przykłady niczego nie wnoszą do dyskusji. Siedząc w fotelu ruszasz się, czy Ci się to podoba, czy nie. Twój środek ciężkości przesuwa się w zakrętach, przy hamowaniu i przyspieszaniu. Fotele z perforacją tapicerki na wylot umożliwiają w takiej sytuacji ruch powietrza, pomimo wszelkich barwnych przykładów jakie jeszcze jesteś w stanie wymyślić.

Co do tej wymyślnej historii z climatronikiem i 20 stopniami - nie, nie mógłbyś tak śmiało mówić i szczerze mówiąc niewiele ma ten przykład wspólnego z tą dyskusją. Za to jeśli miałbyś otwory wlotowe i wylotowe dla powietrza w kabinie, a jednocześnie nie miałbyś wentylatorów, to mógłbyś śmiało mówić, że masz wentylowaną kabinę.

Chyba nie jechales autem z prawdziwie wentylowanym fotelem, bo roznica jest duza miedzy tym co mam w GT a wentylacja. Chociaz tak jak pisalem (i inni z reszta tez to zauwazyli) - lepsze to niz nic, bo zawsze to troche poprawia komfort.
    Jechałem, ale nie o tym pisałem powyżej. Pisałem o różnicy między tapicerką gładką (bez perforacji) i tapicerką z perforacją na wylot. Jechałeś kiedyś samochodem z gładką tapicerką skórzaną? Oczywiście w upalny dzień, wsiadając do nagrzanego samochodu Jeśli pomiędzy takimi nie ma według Ciebie różnicy to naprawdę nie mamy o czym dalej dyskutować.
    Ostatnio edytowane przez psylo ; 12-06-2012 o 11:09

Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

psylo, ale gdzie ja pisze, ze nie ma roznicy miedzy gladka skora a perforowana?
    W Alfie mam to:
    http://lederzentrum.pl/czeste-pytani...mochodowe.html (oczywscie u mnie skora w lepszym stanie niz na zdjeciach

Uwazam tylko, ze jest na wyrost mowienie o siedzeniach w Alfie, ze sa wentylowane. W opcji mozna bylo dokupic tylko podgrzewanie i jakos nigdzie w broszurkach nie chwala sie, ze Alfa ma wentylowane fotele - a przeciez dla marketingowcow bylby to super argument.
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

A ja uważam przeciwnie, że skórzana tapicerka dziurkowana na wylot to tapicerka wentylowana biernie, tak jak to jest trafnie określone np. tutaj http://zadbane-auto.pl/poradniki/jak...na-z-dziurkami