Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Szyba nie chce się zamknąć - mechanik naciągacz???

Użytkownik Rowerzysta Avatar brygadzista1
    Mieszka w
    Wolsztyn WLKP
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

Za 400zł można drzwi kompletne kupić. No tak tylko znów będzie trzeba podjechać do mechanika który popatrzy 3 godziny na te drzwi i stwierdzi że to nie będzie takie proste je zamontować. O co chodzi? Na forum Lancii mamy ogromny problem z mechanizmami szyb w Lybrach. Pękają wodziki ze starości. Pierwszy raz jak to robiłem to faktycznie zeszło 2 godziny i sporo przekleństw. Dziś (po 10 razach a może i więcej) robię to z zamkniętymi oczami ( demontaż tapicerki, wykręcenie mechanizmu itd). Mechanik nie powinien liczyć takich stawek a za powód podawać fakt iż robi to po raz pierwszy w danym modelu. On ma to umieć a nie uczyć się za pieniądze klienta. A tłumaczenie że może coś spieprzyć i poniesie koszty to moim zdaniem szczyt głupoty. To tak jakby murarz brał podwójną stawkę za to że może przypadkiem wymurować dom kominem w dół

Alfica
    Gość

Domyślnie

Nie rzucaj się za bardzo. Nie chodziło mi akurat o cenę robocizny i nie o to pytałam w temacie. Tak najpierw zacznij czytać ze zrozumieniem, a nie czepiasz się szczegółów. Pytałam o to czy rzeczywiście muszę zaraz wymieniać cały mechanizm a nie tylko zepsutą część. A tym nożem to można sie pociac czytając wpisy takich życzliwych osób jak Ty.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał chudybiker Zobacz post
    Tak, tak ja tez mysle, ze 80 zl to duzo. Za darmo powinien Ci zrobic z wdziecznosci, ze do niego przyjechales. Ty czlowieku pracujesz za darmo? Noz mi sie w kieszeni otwiera jak czytam takie wpisy. Trzeba zdjac tapicerke tak by nic nie polamac, odkrecic lub roznitowac to i owo (nie wiem jak jest w alfie), wyjac szybe. To wszystko jest czas i ryzyko, ze trzeba cos bedzie klientowi odkupic i z tego wynika cena. Srednia cena 1 rbh to 100zl czyli policzyl za okolo 40 min to uczciwa stawka. Z tych 80 zl bedzie musial oddac jakies 60zl panstwu w postaci podatkow, zusow i innych srusow, kilka zlotych za czynsz i media czyli na reke zostanie jakies 10-max 15zl za prawie godzine pracy, to duzo? telemarketer ma 10zl a za nic nie odpowiada. Jezdzisz alfa, to zobowiazuje, nie stac Cie to za....j na autobus, pozdro.
    Nie rzucaj się za bardzo. Nie chodziło mi akurat o cenę robocizny i nie o to pytałam w temacie. Tak najpierw zacznij czytać ze zrozumieniem, a nie czepiasz się szczegółów. Pytałam o to czy rzeczywiście muszę zaraz wymieniać cały mechanizm a nie tylko zepsutą część. A tym nożem to można sie pociac czytając wpisy takich życzliwych osób jak Ty.
    - - - Updated - - -

Poza tym podano dobry przykład roboczogodziny w ASO i tam mamy pewność, że AR się boją rozbierać bo pewnie takich przypadków mieli na pęczki. Suma 400 zł za naprawę takiej usterki to lekka przesada i nie wiem po co była tutaj sugestia, że kolegi nie stać na utrzymanie AR?! Ja bym osobiście nikomu nie proponował nowego zamiennika (bo oryginału za 320 zł nie dostanie) tylko sprawdzoną używkę (a takie można od kolegów z forum kupić nawet za 80zł).

I o to dokładnie pytałam, dziekuję bardzo za wyczerpującą i rzeczową odpowiedź. Ja mogę mu nawet zapłacić 100zł za robociznę odniosłam jednak wrażenie, że wykorzystując fakt iż jestem kobietą chce mnie naciągnąć na wymianę całego mechanizmu a nie bawić się z jedną zepsutą częścią - stąd moje pytanie. Gdy pytałam co dokładnie się popsuło czy to jest siłownik czy coś innego odp, że popsuł się cały mechanizm podnoszenia szyby i tyle. Czy to nie dziwne??

- - - Updated - - -

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Myślę że dziwne i szczerze czuję że właśnie sprawdzają się Twoje obawy. Dlatego ja już napewno bym do niego nie wrócił.
    Po drugie smarowałem prowadnice w alfie i ściągałem wszystko po raz pierwszy zajęło mi to około 30min. Robiłem to ostrożnie. Dziewczyna moja patrzyła i później zrobiła to samo z drugimi drzwiami w ciągu 20min bo ja zająłem się inną pierdołą. I pytam się skąd 3h żeby stwierdzić że cały mechanizm (cokolwiek to znaczy) nie działa.

- - - Updated - - -

to tak jak w moim wypadku woła mnie człowiek do awari elektrycznej a ja mu stwierdzam że fakt nie działa cały obwód i trzeba go wymienić???? Gdzie logika??

- - - Updated - - -

a masz możliwość podjechać do innego mechanika??

Alfica
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Avari Zobacz post
    Myślę że dziwne i szczerze czuję że właśnie sprawdzają się Twoje obawy. Dlatego ja już napewno bym do niego nie wrócił.
    Po drugie smarowałem prowadnice w alfie i ściągałem wszystko po raz pierwszy zajęło mi to około 30min. Robiłem to ostrożnie. Dziewczyna moja patrzyła i później zrobiła to samo z drugimi drzwiami w ciągu 20min bo ja zająłem się inną pierdołą. I pytam się skąd 3h żeby stwierdzić że cały mechanizm (cokolwiek to znaczy) nie działa.

- - - Updated - - -

to tak jak w moim wypadku woła mnie człowiek do awari elektrycznej a ja mu stwierdzam że fakt nie działa cały obwód i trzeba go wymienić???? Gdzie logika??

- - - Updated - - -

a masz możliwość podjechać do innego mechanika??
    Tak właśnie zrobię, podjadę do innego mechanika, który najpierw stwierdzi co sie popsuło i potem naprawię usterkę. Dlatego chciałam najpierw zapytać Was o zdanie żeby się upewnić czy moje przeczucia są uzasadnione. Dziekuję bardzo za pomoc, szczerze doceniam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar beligistino
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    Była...Alfa Romeo 147 jtd 8v 115KM 2002r Distinctive

Domyślnie

Panowie tak się rozpisaliście że nie dałem rady tego przeczytać w calości natomiast napiszę ze swojego doświadczenia:

Pęka plastikowy gadżet który trzyma swoim bolcem szybę.
    Coś się dziej więc majstrujemy przyciskiem w górę i w dół i wtedy plącze się nam linka na ślimaku.
    Wyciągamy to całe ustrojstwo, rozkręcamy ślimaka, linkę wkładamy na swoje miejsce i jest ok, brakuje nam tylko tego plastikowego gadżetu z bolcem który to wchodzi w szybę i unosi/opuszcza ją nam góra/dół.

W serwisie ten plastik nie występuje osobno tylko z całym mechanizmem i jest zaje... drogi ale...
    Taki sam gadżet ma Lancia Lybra i tam już występuje on osobno i ja za niego w zeszłym roku płaciłem chyba 18 zł.
    Max 1,5 godz pracy dla kogoś kto potrafi myśleć i posługiwać się narzędziami

Dodam tylko że ten plastykowy uchwyt występuje jako Prawy i Lewy, więc najlepiej kupić sobie od razu dwa to na przyszłość nie będziecie musieli czekać jeden dzień aby go wam ściągneli chyba z Bielska

pozdrawiam i polecam ten manewr

Alfica
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał beligistino Zobacz post
    Panowie tak się rozpisaliście że nie dałem rady tego przeczytać w calości natomiast napiszę ze swojego doświadczenia:

Pęka plastikowy gadżet który trzyma swoim bolcem szybę.
    Coś się dziej więc majstrujemy przyciskiem w górę i w dół i wtedy plącze się nam linka na ślimaku.
    Wyciągamy to całe ustrojstwo, rozkręcamy ślimaka, linkę wkładamy na swoje miejsce i jest ok, brakuje nam tylko tego plastikowego gadżetu z bolcem który to wchodzi w szybę i unosi/opuszcza ją nam góra/dół.

W serwisie ten plastik nie występuje osobno tylko z całym mechanizmem i jest zaje... drogi ale...
    Taki sam gadżet ma Lancia Lybra i tam już występuje on osobno i ja za niego w zeszłym roku płaciłem chyba 18 zł.
    Max 1,5 godz pracy dla kogoś kto potrafi myśleć i posługiwać się narzędziami

Dodam tylko że ten plastykowy uchwyt występuje jako Prawy i Lewy, więc najlepiej kupić sobie od razu dwa to na przyszłość nie będziecie musieli czekać jeden dzień aby go wam ściągneli chyba z Bielska

pozdrawiam i polecam ten manewr
    A gdzie mogę zamówić ten plastik on Lancia?? Na allegro będzie?? A jak to sie fachowo nazywa ???

Użytkownik Pirat drogowy Avatar beligistino
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    Była...Alfa Romeo 147 jtd 8v 115KM 2002r Distinctive

Domyślnie

W każdym salonie Fiat/Alfa/Lancia w eperze Ci to sprawdzą, nie wiem jak to się fachowo nazywa, w każdym salonie ( dużym) sprowadzą Co ten plastik na drugi dzień więc nie wiem po co Ci alledrogo skoro będziesz musiała zapłacić za przesyłkę drugie tyle ile kosztuje ten uchwyt a w salonie w cenie masz dostawę

Ja osobiście wytłumaczyłem panu o co mi chodzi a on już wiedział gdzie w eper tego szukać, tam numer części i takową Ci sprowadzają tyle w temacie.

Pozdrawiam