Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 94

Temat: 147 FL czy warto w to się pakować?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał zapsu Zobacz post
    Do tego instalacja Droga, którą wiec zanim się zwróci minie dużo czasu, a powoli coraz mniej opłaca się LPG.
    Tyle że instalacje zakładasz jeden jedyny raz do auta, przyoszczędzisz grosza i później będą problemy, niezadowolenie i mówienie że gaz to tylko do kuchenki się nadaje. Ja przy zakładaniu nie patrzyłem na to ze strony - kiedy instalacja zwróci (kiedyś napewno). Tylko bardziej na komfort codziennej jazdy pod kątem tankowania. Nie muszę kalkulować przed każdą podróżą ile to należy przeznaczyć na paliwo, jadąc autostradą nie szukam ekonomicznej prędkości przy której jest najlepsze spalanie, tak więc na średnie spalanie mało kiedy zwracam uwagę i taki był cel mój przy zakładaniu instalacji dosyć drogiej bo ponad 3 tys mnie kosztowała.

Najlepiej przejedź się jakimś TS-em i JTD aby sprawdzić która charakterystyka silnika bardziej Ci odpowiada

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Przyznaje, że nigdy nie patrze na spalanie i ekonomię, a po prostu jadę. Szkoda mi głowę sobie zwracać wybieraniem ekonomiczniekszej trasy. Realnie aż tak dużo nie zaoszczędze. Nie ważne czy jadę dieslem czy LPG czy benzyna.

Nie chce tu rozprawiac o zaletach i wadach obu typów paliwa bo nie o tym temat. To o czym piszesz być może ma sens, lecz ja nigdy nie stosowalem. Po części wynika to z faktu, że jeżdżę na stałych trasach. Generalnie obecnie większość jeżdżę po trasach, ale o wiele mniej po mieście.

Przejrzalem allegro i niestety będzie bardzo ciężko znaleźć 147 2.0 ts lub 156 1.8 ts (nie było żadnej w sedanie po lifcie). Będę musiał się przygotować na długie szukanie., ale bądź kupić JTD bo jest ich o wiele więcej.
    Wysyłane z mojego MT27i za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Przyznaje, że nigdy nie patrze na spalanie i ekonomię, a po prostu jadę
    No to zaraz zaraz - 2.5 v6 nie bo dużo pali - a tutaj nie zwracasz uwagi na ekonomie ?
    Na allegro masz 3 TSy po lifcie - całkiem możliwe że jednego zgarnę bo wyszedł nowy pomysł i kto wie czy srebrny SW nie przyjedzie na dolnyśląsk.
    Nie chcesz SW - tyle jak to sie wszyscy smieja SW ma na papierze bagaznik mniejszy jak sedan - weic co za róznica

JTSa bym nie gazował - bo mimo ze instalka kosztuje krocie to jeszcze pali i PB i LPG wiec oszczednosc zerowa.
    147 powodów do zadowolenia

Auto
    w planach

Domyślnie

Szukam samochodu, który nie będzie palił ogromnych ilości paliwa, a powiedzmy koszt 30 zł za przejechane 100 km byłoby w porządku. JTD wychodzi całe 6 zł więcej. Dane wg autocentrum.

Ze 156 szukałem jedynie 1.8 ts w sedanie po lifcie. W jts odpada ze względu na wysokie koszty instalacji LPG.

Pisząc, że nie patrze na spalanie miałem na myśli fakt, że ze samochody jakimi jeżdżę i trasy które pokonuje nie dają mi możliwości dużych oszczędności. Teraz jeżdżę Fiatem Seicento, ale który pali kolo 7l pb, czyli nie mało.

Chwilowo szukam pracy i studia będę kontynuował zaocznie, ale wiec nie chce samochodu o bardzo wysokim spalaniu. To co pali 2.0 ts jest dla mnie na akceotowalnym poziomie.

Ostatnio edytowane przez zapsu ; 15-08-2012 o 10:25

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

To powiem inaczej 2.5 v6 fordowskie ze zmnienionym dolotem przeorbiona glowica i wydechem palilo mi mniej jak 2.0 TS na tej samej trasie.

Auto
    w planach

Domyślnie

Jestem pod wrażeniem :-)

Wiem, że Alfy pala więcej niż ich odpowiednicy innych marek, które lecz nie szukam niczego innego niż 147/156. Jakbym chciał tanio to bym kupił jakieś 1.6 16V jakie ma mija mama w Megane który pali 7-9 l gazu:-)

Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Nie no - chodzi o to że vka przy 2.0 TS jest porównywalna spalaniem - a uwierz mi mówi ci to użytkownik TSa 2.0 - z vki bedziesz miał duzo wiecej frajdy
    i 500cm3 a 46 KM robi róznice.
    Przy spalaniu LPG nie odczujesz tego - bo bedzie to 3-4 zł na 100km wiecej. A w trasie zapewne porównywalnie.
    I nie chodzi ze chce ci wybic z glowy alfe - bo ja jak w nia wsiadłem to nei wiem czy wysiade - jesli tak to do lanci, na którą poluje namietnie.
    Tyle ze vka - zawsze bedzie lepszym wyborem od 2.0 TS

Auto
    w planach

Domyślnie

Dzięki za to info. Do vki spokojnie założę LPG?

Priorytetem jest 147 z 2.0 ts, później 156 po lifcie, ale do której będę pewnie musiał dołożyć.

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    A to już kwestia myśle raz zawiasu a dwa podejścia do jazdy - 156 mi nie lezy pod tym wzgledem ale jezdzilem seria - u siebie w 147 sztywna gleba na 18" jeździ mi duzo lepiej jak 156 - wydaje sie mniej krowiasta
    Masz rację - wszystko zależy od konkretnej sztuki. Moja 147FL stała jak koza - być może pamiętasz spod Milenijnego...

Pierwsza 156 stała dosyć wysoko, trzecia była serią... Druga była obniżona - jakieś sprężyny Eibacha. Ale przyznam, że wszystkimi lepiej się jeździło. Gdyby 147 siedziała niżej być może byłoby lepiej ... nie mogłem sobie na to niestety pozwolić z racji stromego zjazdu do garażu ;/

- - - Updated - - -

147 i 156 to dla mnie praktycznie tak samo ładne auta, z lekka przewaga 147. Oba samochody po lekkim obniżeniu i montażu dużych felg wyglądają oblednie:-)

Teraz pytanie do posiadaczy. Na jakie realne spalanie mogę liczyć w 1.8, 2.0 i JTD? wg autocentrum benzyna wychodzi taniej, lecz czy ta różnica jest aż tak duża by rezygnować z poszukiwań diesla?

Realne spalanie dla 2.0 na bardzo krótkich odcinkach w mieście (2-4-5km ... zanim auto się rozrusza) i niezbyt delikatnej jeździe -> jakieś 12l

1.8 paliła mi minimalnie mniej... ale miałem uwaloną sondę lambda, którą zmieniłem dzień przed sprzedażą, więc nie wiem

JTD - 100-konny po Wrocławiu jakieś 7,5 (?)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xakner
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 156 SportWagon

Domyślnie

nie wiem jak we Wrocławiu ale 7,5 to troche dużo. Ja bez klimy mieszcze się w 6, z klimą w 7. Łódź.