Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 131

Temat: Alternatywne światła do jazdy dziennej

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    a159 2,4 SW QT

Domyślnie

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Wlasnie dostalem odpowiedz w sprawie bi-xenonow i wychodzi na to, ze sie da!

"Jezeli przysłona by drgała to po prostu do zestawu dokładamy 2 diodki
    prostownicze i wszystko śmiga "

Trzeba bedzie sprawdzic ...
    Czy określili jakie by to miały być diodki (oznaczenie) oraz jak należy je podłączyć?

---------- Post added at 18:49 ---------- Previous post was at 18:46 ----------

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Nie da sie wymienic dlugich na ledy bo po prostu po wlaczeniu normalnych swiatel mijania i przelaczaniu na dlugie nic nie bedziesz widzial
    A jeśli chodzi o ledy w miejsce H7 w przypadku xenonów światła drogowe są dublowane - podnosi się przesłona na xenonie i zapala się żarówka H7, więc przy wymianie na led żarówki H7 drogowe zostaną tylko na xenonie.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

No i zgoda co do h7 ale wydaje mi sie, ze te światła mimo wszystko dają dodatkowe oświetlenie. Więc ja bym ich raczej nie wymieniał.
    A co do diod to nie wiem jakie maja byc. Pewnie jak kupisz to wszystko powiedzą (jakie i gdzie podpiac)

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159

Domyślnie

Witam!

Może ktoś wie, gdzie pod maską znajdę "+" po zapłonie, bo muszę światła dzienne czymś zasilić.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

A jakie światła dzienne założyłeś, możesz zarzucić fotki ?

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał xmy Zobacz post
    Witam!

Może ktoś wie, gdzie pod maską znajdę "+" po zapłonie, bo muszę światła dzienne czymś zasilić.
    W tej puszcze bezpieczników koło akumulatora, ale który konkretnie, to nie pamiętam, sprawdź kontrolką.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 Q-tronic SW JTDM 2008 była jest Lexus GS

Domyślnie

Ja mam założone takie ustrojstwo w vw (już niedługo dołączę do Waszego grona) ponad rok i jestem bardzo zadowolony. Tylko ja mam z jakimś kondensatorkiem, który dopiero po wykryciu napięcia włącza żarówki. Mam ustawione na 30% mocy świateł drogowych. Oznaczeń DRL nie musi być bo jeżdżąc normalnie na światłach mijania w dzień też nie ma oznaczeń. Według ustawy nie muszą się palić żadne inne światła oprócz przednich. Jak tylko Alfa zawita do mnie to też montuję takie coś bez zastanowienia.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał darojaro Zobacz post
    Oznaczeń DRL nie musi być bo jeżdżąc normalnie na światłach mijania w dzień też nie ma oznaczeń
    Mylisz prawo z logiką, nie wolno tego robić, bo często gęsto jedno nie ma nic wspólnego z drugim Jak zatrzyma Cię policjant i zabierze dowód, to będzie niestety miał rację, biorąc pod uwagę prawo, nie logikę.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

fajna sprawa i fanie ze szukacie alternatyw. Janio gratuluje.
    Wg mnie jednak jak ktos ma xenon to rozwiazanie z dlugimi jako DRL odpada, a to daltego ze xenon mimo wszystko dziala kilka lat, zarowka halogenowa sie przepala szybciej, dodatkowo wydziela duzo ciepla po 5 min od wlaczenia jest to temp rzedu 200 stopni, xenon sie nie grzeje a przynajmniej nie tak bardzo - stad to rozwiazanie o ktorym pisze Janio moze byc ok jak ktos ma zwykly halogen w swietle mijania czyli substytuujemy jeden halogen innym sciemnionym w swietle drogowym. Troche dziwnie wygladaja swiecace te wewnetrzne swiatla same, ale kwestia gustu i pewnie idzie sie przyzwyczaic.
    Nie wiemy tez czy producent lamp firma AL przewidziala tak duza temp w tym kloszu dla swiatla dlugiego ktore z zalozenia ma swiecic sporadycznie, nie wiadomo co bedzie jesli bedzie sie palilo przez dluzszy czas, czy np nie stopi sie ten grzybek (oslona swiatla) - choc raczej jest to watpliwe i powinni przewidziec duze temperatury, poza tym sciemniona zarowka zkaladam ze nie bedzie wydzielac tyle ciepla.
    Nie pamietam, ale wydaje mi sie ze chyba kazda wersja z xenonem to z automatu bixenon przy swietle drogowym, czy byly wersje xenona bez bixenonow?

jak ktos nie chce robic ringow czy uzywac swiatel dlugich jako swiatla dzienne, czy przeciwmgielnych to zostaja w zasadzie tylko te paski ledowe ktore sprzedaje np philips. Ciekaw jestm jakby to wygladalo w miejsce tych dwoch chromowanych listew miedzy grilem i kloszami lamp. TO bedzie pewnie najmniej inwazyjne choc optycznie moze byc srednio
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 05-09-2012 o 13:16

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Halogen działający z 30% mocy wydziela też 30% ciepła. Wydaje mi się, że halogenowe światła drogowe są głównie na czas zmiany mocy - HID niestety musi się rozgrzać, żeby osiągnąć swoje parametry. Bi-xenon to chyba standard - nie sądzę, żeby gdzieś wstawiali jakieś rozwiązania bez przesłony. W używaniu drogowych z ograniczoną mocą jako DRL niepokoją mnie 2 sprawy - przepisy, bo jeździć trzeba albo na mijania, albo na drogowych. Druga rzecz, to oślepianie - w ciągu dnia też może się to zdarzyć.
    Zabranie dowodu raczej nie wchodzi w grę, bo jak sądzę, usterka jest do usunięcia natychmiast, pstryknięciem włącznika świateł mijania.

janio
    Gość

Domyślnie

Jeśli o mnie chodzi, to oszczędność żarówek nie miała żadnego wpływu na zastosowanie tego rozwiązania, chociaż przyznać trzeba, że świecące na 30% mocy drogowe, zużywają się na pewno mniej niż świecące na 100% mijania (to dokładnie taka sama żarówka H7), ale raczej ograniczenie poboru prądu. - w przypadku xenonów jest dokładnie taka sama historia i nie chodzi o same żarniki, ale to, co się świeci "przy okazji".

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Zabranie dowodu raczej nie wchodzi w grę, bo jak sądzę, usterka jest do usunięcia natychmiast, pstryknięciem włącznika świateł mijania.
    Jak w każdej sprawie, zależy na kogo trafisz, bo jak na ..., to zabierze Ci dowód, a jako powód wpisze "ingerencja w układ elektryczny" - to nie teoria, a praktyka

Jeśli chodzi o możliwość oślepiania, to trudno mówić o takim zjawisku, jeśli korzysta się z automatu, czyli używa się ich wyłącznie w ciągu dnia, chociaż fakt faktem, że czasami mi mrugają, ale chyba raczej ze zdziwienia niż z powodu oślepiania - tak, czy inaczej, jak wspomniałem, znajomy robi mi całkowicie nowy moduł, w którym jasność świecenia będzie regulowana i wówczas dylemat przestanie istnieć

- - - Updated - - -

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Ciekaw jestm jakby to wygladalo w miejsce tych dwoch chromowanych listew miedzy grilem i kloszami lamp. TO bedzie pewnie najmniej inwazyjne choc optycznie moze byc srednio
    To rozwiązanie raczej nie wchodzi w rachubę, bo przepisowa odległość między światłami nie będzie spełniona, ponieważ między wewnętrznymi krawędziami musi być min. 60 cm.
    Ostatnio edytowane przez janio ; 05-09-2012 o 13:43