Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Ciężkie zapalanie na ciepłym silniku AR 2.4 JTD

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Sędziszow Małopolski
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie Ciężkie zapalanie na ciepłym silniku AR 2.4 JTD

Witam. W mojej alfie mam dziwny przypadek mianowicie autko na zimnym silniku kręci rozrusznikiem szybko i szybko zapala, lecz gdy dobrze sie nagrzeje to odpali ale ledwo że.Wszystko generalnie zalezy od pogody. Kilka razy zdarzyło mi się rowniez ze przyszedłem do samochodu, kręce kręce i nic. Paliwo do wtryskow dochodzi niby wszystko jest ok. Po paru minutach odpala bez problemu. Moze własnie jedno z drugim jest jakos powiązane. Nie mam pojęcie więc pytam moze ktos mial podobny problem lub orientuje sie co to moze byc. Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Czarek
    Mieszka w
    Podlaskie
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

otwórz maskę na podszybiu na środku odkręc plastikową osłonę na 4 śruby, pod spodem masz filtr kabinowy i taka podłużną plastikową osłonę na 2 śrubki, od bezpieczników i przekazników, odkręc zdejmij i wyciągaj każdy po kolei i sprawdzaj styki lubią śniedziec, przeczyśc popsikaj wd powinno pomóc, sprwdz jeszcze tamte przekazniki

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Podlacz pod kompa. Powinny byc jakies bledy.
    [C

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Alfa 159 1,9 Jtdm++ ; Opel Zafira A OPC++

Domyślnie

Cytat Napisał karol1924 Zobacz post
    Witam. W mojej alfie mam dziwny przypadek mianowicie autko na zimnym silniku kręci rozrusznikiem szybko i szybko zapala, lecz gdy dobrze sie nagrzeje to odpali ale ledwo że.Wszystko generalnie zalezy od pogody. Kilka razy zdarzyło mi się rowniez ze przyszedłem do samochodu, kręce kręce i nic. Paliwo do wtryskow dochodzi niby wszystko jest ok. Po paru minutach odpala bez problemu. Moze własnie jedno z drugim jest jakos powiązane. Nie mam pojęcie więc pytam moze ktos mial podobny problem lub orientuje sie co to moze byc. Pozdrawiam
    Dokładnie jak pisze kolega wyżej - należy zrobic diagnostykę komputerem i posprawdzać podzespoły. Szukając na "czuja" pół auta można wymienić i nadal nie będzie dobrze.
    Diagnostyka i ChipTuning JTD, TDI, HDI, HGW ... tel: 661-104-166
    >>>> Modyfikacje softu także po przesłaniu sterownika <<<<

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał karol1924 Zobacz post
    Kolego, sprawdzić zapisane błędy w sterowniku ale na 90% winny jest czujnik położenia wału korbowego (objawy - na zimnym dobrze zapala na ciepłym problem).
    Czujnik jest łatwo wymienić - było opisywane na forum.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD

Domyślnie

ja myślę że tutaj raczej przyczyną nie jest żaden czujnik ani nic z tych rzeczy po prostu kolega ma tak że jak auto rozgrzeje do tych 90 stopni albo jak sie go jeszcze porządnie przyciśnie to rozrusznik strasznie ciężko i wolno kręci silnikiem jakby akumulator był padnięty zupełnie inaczej niż na zimnym, znam ten problem ale nie znam przyczyny tzn mam podejrzenia że silnik już ma swoje najechane i wolę nie myśleć w jakim stanie może być wał korbowy itp ale to tylko moje podejrzenia

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Sędziszow Małopolski
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

dziękuje bardzo za pomoc, musze dorwac tylko troszke czasu i sie pobawic. Dodam ze na komputerze nie ma zadnych błędow wiec moze to kwestia wlasnie zasniedzialych przekaznikow czy cos. Jak uda mi sie to zlikwidowac to dam znac. Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ogolnie jtd troche lubią sobie pokrecic zanim zapalą i to mnie strasznie irytuje, nawet 16v i 20v daleko do ideału... tdi zapalają na dotyk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Alfa 159 1,9 Jtdm++ ; Opel Zafira A OPC++

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista Zobacz post
    ogolnie jtd troche lubią sobie pokrecic zanim zapalą i to mnie strasznie irytuje, nawet 16v i 20v daleko do ideału... tdi zapalają na dotyk
    Można to w mapach zmienić. Ale czy palenie na "dotyk" dobrze wpłynie na silnik ? Producent przewidział ze ma te kilka obrotów rozrusznik zrobić, po czym silnik osiąga zadaną na mapie minimalną predkość i rozpoczyna się wtrysk paliwa, a zarazem i rozruch. Obniżając ten parametr na mapie możemy wymusic wtrysk paliwa dużo wczesniej, ale czy pompa CR zdoła osiągnąc wymagane cisnienie, czy smarowanie już będzie prawidłowe ? itp itd. Pytania można tak mnożyć...
    Diagnostyka i ChipTuning JTD, TDI, HDI, HGW ... tel: 661-104-166
    >>>> Modyfikacje softu także po przesłaniu sterownika <<<<

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Sędziszow Małopolski
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Ramzes_II Zobacz post
    Można to w mapach zmienić. Ale czy palenie na "dotyk" dobrze wpłynie na silnik ? Producent przewidział ze ma te kilka obrotów rozrusznik zrobić, po czym silnik osiąga zadaną na mapie minimalną predkość i rozpoczyna się wtrysk paliwa, a zarazem i rozruch. Obniżając ten parametr na mapie możemy wymusic wtrysk paliwa dużo wczesniej, ale czy pompa CR zdoła osiągnąc wymagane cisnienie, czy smarowanie już będzie prawidłowe ? itp itd. Pytania można tak mnożyć...
    dokladnie jak kolega napisał. W common rail'u pompa musi wytworzyc wysokie cisnienie a to nie trwa tak błyskawicznie. Jednak u kolegi w 156 z tym samym silnikiem pali duzo szybciej niz u mnie.Dodam ze faktycznie mam "podrasowaną" mape bo mam chipa na 160km,ale auto zapalalo tak samo bez chipa takze to na pewno nie wplynelo na rozruch. A co do czujnika polozenia walu to wydaje mi się ze jesli bylby wadliwy to auto by kręcilo tak jak zawsze czyli szybko ale by wogole nie zapalalo. U znajomego w Land Roverze tak bylo ze na cieplym nie zapalal ale kręcil szybko.