Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 113

Temat: czy warto kupić alfę 156 2.5 i zagazować ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Dla mnie LPG niesie zawsze za sobą takie ryzyko o którym nikt nie wposmina:

http://moto.allegro.pl/corrado-i2582996843.html
    Około miesiąca temu zostały wymienione panewki i zrobione gniazda zaworów gdyż jedno zostało wypalone przez gaz+ nowa uszczelka pod głowicą.

Prawda jest taka, że odpowiednie dbanie o LPG to prawie jak abstrakcja. Fanatyk LPG pyta się mnie co może stać się z silnikiem na LPG przy przyoszczędzonej instalacji LPG? 100tys na MagicJetach to prawie gwarancja problemów Dobrze, że planujesz je wyczyścić, sprawdź od razu czy już się nie powycierały, bo maja do tego skłonność. Dobry wtryskiwacz KEIHIN'a to prawie 300zl/szt, nie oczekuj zbyt wiele od MagicJet'a który kosztuje 50zl/szt. Zainwestuj może lepiej chociaż w podróbki KEIHIN'a? Masz Hanki lub polskie Baracudy.. Generalnie polecam Ci lpg-forum.pl i poczytaj tematy np: "Dlaczego magic jet to kupa nie wtryskiwacz". Przy okazji kontroli LPG sprawdź czy reduktor trzyma jeszcze odpowiednio ciśnienie i czy nie pętli wtrysków.

I to jest właśnie urok LPG Albo jak dbamy, tak mamy i później naprawiamy... albo nieustannie w instalację zaglądamy Nie ma takiej opcji, żeby instalacje kupione za niewielkie pieniądze jeździły bez końca jak nówki. Oczywiście nie zapomnijcie koledzy o strojeniu Sekwencji z wykorzystaniem sondy szeroko pasmowej, a nie tylko autokalibracja i w drogę.. Bo chyba zdajecie sobie sprawę, że 90% aut z sekwencją to sama auto kalibracja

DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Spoko ja ustawiam co 6 miesięcy, a moje ustawieni na pewno nie są oszczędne- dużo chodzi na PB, do 700 obrotów i powyżej 6200, no i co 3 miesiące na PB robię dwa zbiorniki dla zdrowotności. Fanatykiem to ja nie jestem, fanatycy to mają tak poustawiane instalacje ze zbiornik PB idzie im na pół roku, a ja na rok robię 6-8 tysięcy na PB w ciągu roku.
    Ja ogólnie nie jestem wielbicielem klekorów, chociaż JTD w porównaniu do TDi chodzi jak samochód, a nie traktor, LPG głownie dlatego że mogę zrobić Polskę w obie strony i nie muszę na żadną stację zajeżdżać po drodze i zimą nie ma cyrków z zapalaniem, minus to elastyczność, ale jak trzeba to i to się znajdzie, ale trzeba pomachać lewarkiem
    Posprawdzam to co piszesz, myślałem już dawno o HANAch, ale puki te chodzą jest dobrze

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Wiesz, jak w twoim WYJĄTKOWYM wypadku przebieg 30tys z instalacją LPG nie oznacza, że wtryskiwacze również mają już tyle nastukane z tego co piszesz Sprawdzasz instalację regularnie to też +... na ale ile osób jeszcze tak robi?

Ty zamontowałeś instalację aby poprawić zasięg.. Ja kupiłem JTD aby również mieć większy zasięg jak na samej butli z LPG + do tego chciałem sedana w którym zmieszczę wózek dziecięcy, łóżeczko turystyczne, pościel, materac, pieluchy i jeszcze parę ciuszków. Bagażnik 156-ki jest dla mnie skrojony na wymiar
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Marcin 89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Spoko ja ustawiam co 6 miesięcy, a moje ustawieni na pewno nie są oszczędne- dużo chodzi na PB, do 700 obrotów i powyżej 6200, no i co 3 miesiące na PB robię dwa zbiorniki dla zdrowotności. Fanatykiem to ja nie jestem, fanatycy to mają tak poustawiane instalacje ze zbiornik PB idzie im na pół roku, a ja na rok robię 6-8 tysięcy na PB w ciągu roku.
    Ja ogólnie nie jestem wielbicielem klekorów, chociaż JTD w porównaniu do TDi chodzi jak samochód, a nie traktor, LPG głownie dlatego że mogę zrobić Polskę w obie strony i nie muszę na żadną stację zajeżdżać po drodze i zimą nie ma cyrków z zapalaniem, minus to elastyczność, ale jak trzeba to i to się znajdzie, ale trzeba pomachać lewarkiem
    Posprawdzam to co piszesz, myślałem już dawno o HANAch, ale puki te chodzą jest dobrze
    Tak z ciekawości jaką masz butle LPG skoro masz taki duży zasięg?? Ja bez problemu jadać gdzies po trasie robię spokojnie 1100 i sie rezerwa zapala a czasami trochę dalej mam bak 65 litrów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin 89 Zobacz post
    Wystarczyłoby Ci się przejechać starą 5 e60 535d moj bardzo dobry znajomy ma taka po chipie na seryjnych gratach 340km 670nm. Jechaliśmy do Poznania (mieszkam pod warszawa) dal mi się przejechać od Strykowa do Konina to sie po prostu balem jechać;p zamkniecie szafy to po prostu chwila tak jak u mnie 180 to u niego 260 a potem leci na szybie licznik do 307 tak nie pomyliłem się tyle jechaliśmy tylko oczywiście on za kierownica i uprzedzam pytania ze opony były odpowiednie do takiej jazdy ja zamknąłem szafę i odpuściłem. To był wypad jakieś 2 tygodnie po modyfikacji w celu sprawdzenia

Tylko że jak już wspominałem nie chodzi mi o osiągi, prędkość itp. a o charakterystykę tego silnika, bo moim zdaniem żeby turbo diesel był przyjemny w jeździe musi mieć conajmniej 2 turbiny Bo nawet jak miałem okazję jechać 300 konnym dieslem to występowała turbo dziura i zakres używalnych obrotów wynosił może 1,5 tys. obrotów, więc trzeba cały czas wachlować tymi biegami żeby "wstrzelić" się akurat w zakres obrotów na których można cokolwiek zdziałać w dieslu. To jest właśnie to czego nie lubię

Marcin 89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał hitman047 Zobacz post
    Tylko że jak już wspominałem nie chodzi mi o osiągi, prędkość itp. a o charakterystykę tego silnika, bo moim zdaniem żeby turbo diesel był przyjemny w jeździe musi mieć conajmniej 2 turbiny Bo nawet jak miałem okazję jechać 300 konnym dieslem to występowała turbo dziura i zakres używalnych obrotów wynosił może 1,5 tys. obrotów, więc trzeba cały czas wachlować tymi biegami żeby "wstrzelić" się akurat w zakres obrotów na których można cokolwiek zdziałać w dieslu. To jest właśnie to czego nie lubię
    Wiec dałem dobre porównanie bo akurat 535d ma 2 turbiny
    Ostatnio edytowane przez Marcin 89 ; 06-09-2012 o 09:36

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin 89 Zobacz post
    Tak z ciekawości jaką masz butle LPG skoro masz taki duży zasięg?? Ja bez problemu jadać gdzies po trasie robię spokojnie 1100 i sie rezerwa zapala a czasami trochę dalej mam bak 65 litrów
    Do zbiornika PB wchodzi jakieś 67 plus 42 do butki (na tylnej osi, nie w kole), przy deptaniu to jest 850 kilometrów, przy przepisowej 1000 z haczykiem, tak ja teraz jeżdżę to 370 na LPG i 750 na PB spokojnie da się zrobić. U mnie jest to tym spowodowane ze PB tankuję tylko na jednej stacji a LPG na trzech, w Polsce za dużo syfu leją, a na tych mam czysty gaz, jak wymieniam przed zimą filtry to są czyste, a nie jak u innych zawalone syfem

535d ma dwie turbiny i ta druga jest od tego o czym pisałem, czyli od ciągu na wyższych obrotach, ale ile to pojeździ, mój ziomal z klubu BMW mówi że teraz Bemki to dziadostwo napakowane elektroniką

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

No jeżeli 2 turbiny to już ok To takiego diesla to rozumiem

@kylo1986 - a gdzie tankujesz gaz i jest dobrej jakości? Bo ja np. zauważyłem mega ogromną różnice jak zatankowałem we Włoszech na pierwszej lepszej stacji LPG.. tam LPG jest lepsze niż benzyna u nas i to tak naprawdę mówię

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Kolega mój przywiózł jakąś maszynke na benzynkę z anglii,taką budowlaną ale nie pamiętam dokładnie do czego w każdym razie jak się skończyło paliwo zatankowane w anglii i wlał polskiego spadła sprawność
    W dieslach nowej generacji np MAN TGA znajdziecie również LPG zgodnie z nowatorskim trybem eko-oszczędności.
    Włosi propagują LPG jako paliwo bardziej ekologiczne i można kupić włoskie fury z fabrycznym CNG i LPG np MULTIPLA
    Reasumując V-ke jak już będe miał to będe gazował

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    Włosi propagują LPG jako paliwo bardziej ekologiczne i można kupić włoskie fury z fabrycznym CNG i LPG np MULTIPLA
    albo mito albo giulietta
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)