a to jutro sprawdze, najlepiej gdyby się zadławił i sgasł to oszczędziłbym sobie jeszcze wymiany na tę chwilę
a to jutro sprawdze, najlepiej gdyby się zadławił i sgasł to oszczędziłbym sobie jeszcze wymiany na tę chwilę
Nie radzę prób ruszania z 3 bo jak sprzęgło słabe to na pewno mu to nie pomoże, no chyba że w szybszej śmierci... Ślizgające sprzęgło wyczujesz podczas normalnej jazdy i właśnie przyspieszeniach. Jeździć jak najdelikatniej do wymiany żeby nie zostać na któryś światłach i nie ruszyć.
Dziś sprawdziłem z tym 3 biegiem ruszyłem bez problemu oczywiście nie do końca. Na samym końcu się zaczął dławić. Sprawdzałem u kolegi w alfie i też ruszył bez problemu nawet z 4 biegu a u niego sprzęgło działa normalnie więc wątpię, że w taki sposób można sprawdzić.
Czesc podepne sie do tematu....Jak mozna sprawdzic czy sprzeglo sie slizga i jest do wymiany??
Sam to poczujesz. Najbardziej przy przyspieszaniu 4-5 bieg i pelen gaz. Jak obroty skocza a predkosc nie = sprzeglo. Przy ruszaniu pod gorke poczujesz, takze przy hamoaniu silnikiem. Specjalnych testownie ma co szukac bo jak sprzeglo jest do ymiany to owszem dowiesz sie o tym ale po tescie bedziesz musial odwiedzic mechanika w trybie natychmiastowym (jezeli faktycznie sprzeglo jest na wykonczeniu).
Wysyłane z mojego A953 za pomocą Tapatalk 2
Zbytnio za wiele nie masz co się zastanawiać. Kontroluj jeszcze stan oleju bo możliwe,że puszcza uszczelniacz na wale i olej chlapie na sprzęgło i stąd to ,,ślizganie" sprzęgła.
generalnie przy wciskaniu sprzegla to czuje takie jakby male pulsacje....puszcza gdziesz na 3/4 wysokosci
Co to za ściema?! to świadczy o zapowietrzonym/niedomagającym układzie wykonawczym a nie o samej tarczy sprzęgła.
Pulsacje można mieć z nowym sprzęgłem.
A to ruszanie na 3 biegu bez gazu to jak? zapinamy bieg i po prostu całkowicie puszczamy sprzęgło, tak to mam rozumieć? Jeśli silnik nie zgaśnie to sprzęgło musi być nieźle zmęczone skoro tak małego momentu jaki jest na biegu jałowym nie przeniesie.
To jak najlepiej sprawdzic te sprzeglo?? A jak puszcza ten uszczelniacz walu to co najlepiej zrobic?? Trzeba zdejmowac caly rozrzad do tego??