Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Jak naprawiłem swoją Alfę historia prawdziwa. [problemy z przyspieszeniem, falujące]

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 1997r

Cool Jak naprawiłem swoją Alfę historia prawdziwa. [problemy z przyspieszeniem, falujące]

Witajcie,

Opowiem historię moich przygód z Alfą może się komuś przyda.

Alfa Romeo 156 2.0 TS 1997 rok.

Kupiłem ją pod koniec zimy, do sprzedawcy dojechałem z ogromnym opóźnieniem (400km od mojego miejsca zamieszkania) alfa stała w garażu z rozładowanym akumulatorem, podobno od 6 miesięcy nikt nią nie jeździł. Postanowiłem zrobić szybką jazdę próbną i okazało się że jak dodawałem więcej gazu to się strasznie dusiła, sprzedawca powiedział że to dlatego że tyle stała i trzeba ją rozgrzać co uczyniliśmy, trawa to natomiast zdumiewająco długo. Nawet po tym zabiegu dalej nie było idealnie ale auto kupiłem i wróciłem nim do domu.
    Moje pierwsze wrażenia i obawy opisałem w tym poście:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...y_pytania.html
    I zaczęły się wydatki
    Postanowiłem zająć się przyspieszeniem, pojechałem na komputer do bosch serwisu tam podłączyli go pod FIATecuscan i nic nie wykazał. Kiedy powiedziałem że to pewnie przepływka bo tak czytałem koleś się zaśmiał i powiedział że tak zawsze piszą amatorzy, wyciągnęli ją przeczyścili i powiedzieli że mam sprawdzić jak jedzie, jechał nieco lepiej ale nadal nie zadowalająco. Wróciłem do nich kilka dni później przy okazji wymiany: Filtry, olej silnikowy, rozrząd, drążki stabilizatorów, tłumik. Jak odbierałem auto powiedział że podmienili przepływkę na inną i nadal było to samo więc to nie to ale zwrócił mi uwagę że jedna cewka zapłonowa jest połamana i może nie działać prawidłowo. Tak więc kupiłem cewkę i od razu zestaw nowych świec, tym razem oddałem auto do innego warsztatu też boscha ale bliżej mojego miejsca pracy. Świece wymienili a cewkę posklejali i powiedzieli że działa prawidłowo. problem z przyspieszeniem nadal był. Zauważyłem po kilku dniach że auto Strasznie długo się nagrzewa, 10km potrzebował żeby dojść do 70C, okazało się że termostat jest uszkodzony, po wymianie autko grzało się bardzo ładnie. W międzyczasie zaliczyłem mój pierwszy wypadek opisany tutaj:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...a_wypadek.html (-1300zł na wymianę zderzaka i malowanie drzwi)
    Straciłem już nadzieję na naprawę przyspieszenia i postanowiłem zbierać kasę na remont silnika na przyszły rok. Na szczęście przeglądając forum ktoś opisał podobne objawy do moich i podsunął pomysł sprawdzenia przepływki przez jej odłączenie przez co komputer będzie pracował w trybie awaryjnym i będzie podawał sobie wartości domyślne z czujnika, tak też zrobiłem. Odłączyłem przepływkę zapaliła się kontrola wtrysku auto gasło za każdym razem jak się zatrzymałem ale jak jechał to jechał perfekcyjnie!! Tak więc mimo tego co mi nagadali w warsztacie za 330zł zakupiłem oryginalną przepływkę wczoraj założyłem i problem znikł.

Konkluzje:
    Na problemy może złożyć się kilka czynników, uszkodzony przepływomierz w moim przypadku dawał takie objawy: Na zimnym silniku jak mocniej użyło się pedału gazu (nie można było ruszyć ze zrywem nawet na piasku) był praktycznie bez przyspieszenia. Jak się silnik rozgrzał (co z zepsutym termostatem trwało wieki) było nieco lepiej ale nadal jak się mocniej chciało przyspieszyć to w granicach 3tyś obrotów tracił progres przyspieszania i lekko się dusił, dając mu gaz w podłogę było nieco lepiej.

Alfa to najlepszy wybór za tą cenę a czujniki po prostu po kilku latach trzeba wymieniać taki urok elektroniki.

ZBANOWANY Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 2.5V6 CF2 4HP20

Domyślnie

Dlatego zawsze staram się samodzielnie diagnozować usterki w moim samochodzie i ew. naprawy zlecam mechanikom. Oszczędzam w ten sposób czas, pieniądze i uczę się czegoś nowego. Forum jest w tym pomocne.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp
    Auto

Domyślnie

No niestety za szybko obwieszczałem sukces Problem braku mocy na zimnym silniku nadal istnieje!

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

ja mam to samo ciezko wystartowac zaraz po odpaleniu,czasem musze wcisnac sprzegło i przegazowac zeby pojechac a jak zdarza sie to po wjezdzie na skrzyżowanie to juz sa schody

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp
    Auto

Domyślnie

Obserwuj ten tema może w końcu problem da się rozwiązać:

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...spark_ach.html

Użytkownik Romeo Avatar maciejbydg_87
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 147 & 156 SW 1.9 JTD

Domyślnie

hmmm mam podobny problem co nei oznacza że taki sam -co prawda silnik inny bo TS 1.8 8v w 155 ale też pozmieniałem prawie wszystko ( póki co przepływki nie) i cały czas takie same fekty na zimnym szczególnie zaraz po starcie dusi się i ksztusi między 2 a 3 tyś i dawanie gazu na maxa dużo nie pomaga, i obserwuje że ten proces się pogłębia - ta niby "turbodziura" jest coraz wieksza wczesniej zaksztusił sie na chwile teraz trwa to dośc długo dałem mechanikowi wymienił jakiś czujnik czy coś i sprawa wciąz jest - czekam aż mi sikor 155 prześle zawór ciśnienia paliwa bo jest głównym podejrzanym, jak nie pomorze to pożycze od Givona przepływke - chociaż on ma 2.0 więc nie wiem czy zadziała prawidłowo :/

Moje Belle:
    Alfa 33 Imola 1.4 BX 1993 ( '08 - '11 )
    Alfa 155 Sport 1.8 TS 8v 1995 ( '11 - '12 )
    Alfa 164 Super 2.0 TS 8v 1997 ( '12 -'14 )
    Alfa 147 1.9 JTD 2003 ('14 - )
    Alfa 156 SW 1.9 JTD 115km 2002 ('14 - '16 )
    Alfa 156 SW 1.9 JTD 110km 2001 ('16 - '18 )
    Alfa 159 SW 1.9 JTD 150 Q-tronic 2010 ('18 - )
    Alfa 33 Q4 1992 ('18 - )

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp
    Auto

Domyślnie

Tak, przepływka jedna jest stosowana do szeregu silników i modeli więc bez problemu powinieneś móc na niej sprawdzić.

Użytkownik Znawca Avatar Wujek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie

Sondę podmień.
    Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
    Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
    Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
    Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
    Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
    Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Sondę podmień.
    no i zaczyna sie polemika , moja przed wymiana sondy swiec i przepływki takich numerów nie robiła wsiadałem paliłem i jazda , teraz mam czasem problem by wyjechac z garażu ,w połowie podjazdu brak jej mocy musze zatrzymac przegazowac i jade