U mnie gdy turbo wstawało 1800 obr/min i wyżej waliło na niebiesko, dodam że gdy zgasiłem auto olej zostawał w komorze i przy odpalaniu bach chmura niebieskiego dymu. Po zdjęciu rury turbo-ic wszystko było wiadome. kolega jeśli nie sprawdzi my się nie dowiemy. Niebieski dym a padające turbo sprawa bardzo realna. Druga sprawa jak mówił marek niedopalone paliwo czuć z rury ropę no nie ma siły...
Kolego sprawdź jeszcze, czy przy uruchomianiu zimnego silnika przy jego zapłonie z rury nie wyleci czasem niebieski dym. Silnik jtd, to silnik z układem CR o wtrysku bezpośrednim, nie tak jak starsze diesle z komorą wstępną, tutaj może w tym przypadku dojsc do nie dopalenia całkowicie paliwa w fazie rozruchu, a jeżeli masz jeszcze słabe świece żarowe to uwidacznia sie to jeszcze bardziej w zimie.
Na miejscu kolegi sprawdziłbym wtryskiwacze, czy np. nie przepuszczają nadmiaru paliwa do silnika (cylindrów), gdyż grozi to w ekstremalnej sytuacji wypaleniem tłoka/ów...
- - - Updated - - -
Oczywiscie nie wykluczamy takiej tezy, wiec w tym przypadku trzeba bacznie sprawdzac stan oleju. Dodatkowo rozebrac węże + IC - sprawdzic, czy nie zalało olejem. Jeżeli jednak oleju nie ubywa to...
Racja. Jednak pamiętajcie że skoro na niebiesko idzie tylko czasami, np przy dużym obciążeniu to ubytku oleju nie zdąży zaobserwować między jego wymianami![]()
Do czego zmierzasz? Ciśnienie na listwie faluje - w mniejszym bądz większym stopniu (różnica kilku bar w przypadku zdrowej jednostki jtd).
Może warto sie pokusic o zrobienie próby przelewowej - na dobry początek, następnie podpiąc fesa sprawdzic ciśnienie paliwa oraz otwarcie reg. ciś. paliwa - przy obrotach, w których występuje owe zjawisko?
Czyli albo wtryski albo turbo - co do turbo okaże się już w sobotę, a co do wtrysków muszą poczekać na diagnozę.
Ten niebieski dymek jest nawet jak jeszcze turbo nie wstanie, zacząłem się przyglądać i nawet przy lekkiej jeździe coś mi tam puszcza.
Chyba za rzadko jej dawałem w palnik.
Ostatnio edytowane przez Mandziel ; 02-10-2012 o 19:58
Chodzi mi o to że różnice w ciśnieniu są niewielkie więc wtrysk raczej nie leje, a ciśnienie turbiny jest znacząco zmieniane w stosunku do obr/min.
- - - Updated - - -
Może warto sie pokusic o zrobienie próby przelewowej - na dobry początek, następnie podpiąc fesa sprawdzic ciśnienie paliwa oraz otwarcie reg. ciś. paliwa - przy obrotach, w których występuje owe zjawisko?[/QUOTE]
Wspominałem koledze o zrobieniu próby przelewowej.
Wszystko możliwe
Ja tylko nadmienię że turbina może brać olej również gdy nie pracuje. W sensie że przepuszcza. Ja miałem taką sytuację w V6TB że dymiła właśnie jak hamowałem silnikiem czy stałem w korku. Nie przy butowaniu. A wszyscy mi mówili że silnik padlina heheheh okazało się że turbo puszczało na stronę gorącą przez tulejki ślizgowe.
Po prostu będziesz musiał trochę powęszyć.