Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 119

Temat: Światała dzienne opinie

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał NightDay Zobacz post
    Tak na marginesie po co jest szukać MEGA mocnych Ledów skoro to ma być tylko do jazdy dziennej ,do tego jeśli najtańsze mają normy RL 00 to więcej nie potrzeba.Generalnie nie kupujesz tego dla siebie tylko dla prawa.Nie polepsza to stylistyki auta i nie zobaczysz wiecej dzięki nimMa to za zadanie zaoszczędzić niby paliwo,żarówki i akumulator.Akurat to drugie i trzecie się zgadza.
    Dokładnie o to mi chodzi , kupiłem je za 68zł z przes chyba więc nie jest to jakoś super dużo , a święcą chyba nie najgorzej.Kupiłem takie a nie droższe z tych tylko względów że mają być tylko po to żeby policja sie nie czepiała , a zawsze jest troche mniejsze spalanie i jakaś tam mała oszczędność na kupnie żarówek w razie przepalania się , a wiadomo ze no name sie nie kupuje a takie osram czy philips 60-100zł kosztują a to zawsze coś jak i akumulator który też swoje kosztuje

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Wiem, że offtopujemy dlatego bez wyrażania swoich własnych opinii, krótkie przytoczenie faktów.

Cytat Napisał Mask Zobacz post
    O ile pamiętam, to właśnie z tych samych badań wynikało, że najlepiej, gdy wszystkie auta są tak samo widoczne, czyli albo wszyscy jeżdżą na włączonych, albo wszyscy na wyłączonych.
    Nie wiem o których badaniach Ty piszesz - mi kiedyś wpadły w łapy standardowe coroczne badania KGP. Ich treść była mniej więcej taka: Nie odnotowano zmiany ilości wypadków w ciągu dnia w okresie od kwietnia do października. Nie odnotowano również zwiększenia ilości wypadków z udziałem uczestników nie objętych obowiązkiem używania świateł dziennych (rowerzyści, piesi)
    Wnioski wyciągnięto następujące - nie potwierdziły się obawy o wzrost wypadków z udziałem pieszych, a chociaż tego nie widać, to obowiązek używania świateł mijania musiał mieć pozytywne skutki bo to oczywiste

Początkowo światła dzienne musiały być używane łącznie z tylnymi światłami pozycyjnymi, tutaj jednak przyszły na pomoc jakieś tam przepisy ogólnoeuropejskie i z tego wymogu nasi prawodawcy musieli się wycofać.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Zażarta ta dyskusja między wami!

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie ma co nad tym dumać. Nowe auta schodzące z taśmy produkcyjnej spełniają najnowsze i najsurowsze przepisy. Co za tym idzie nowe auta mają światła dzienne (chyba już w standardzie) i nigdy wraz z nimi nie świecą się tylne pozycje. Więc co tu mędrkować. Na nowo ameryki nie odkryjemy

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Nie ma co nad tym dumać. Nowe auta schodzące z taśmy produkcyjnej spełniają najnowsze i najsurowsze przepisy. Co za tym idzie nowe auta mają światła dzienne (chyba już w standardzie) i nigdy wraz z nimi nie świecą się tylne pozycje. Więc co tu mędrkować. Na nowo ameryki nie odkryjemy
    Zgadza się. O ile się nie mylę wszystkie nowe auta z homologacją na Europę od 2011 roku muszą być obowiązkowo wyposażone w światła do jazdy dziennej.
    Z kolei też wszystkie auta mają też obowiązek mieć łatwy dostęp i możliwość wymiany żarówek obowiązkowego oświetlenia samodzielnie przez kierowcę

Fifol
    Gość

Domyślnie

Tak, tylko średnio to zazwyczaj wygląda po samodzielnym montażu

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Fifol Zobacz post
    Tak, tylko średnio to zazwyczaj wygląda po samodzielnym montażu
    Co Ci średnio wygląda? Samodzielny montaż żarówek? No nie rób sobie jaj
    A jeżeli chodzi o dzienne to niestety ale pewna elementarna wiedza jest wymagana. A że polak kombinator i nawet jak się nie zna to rzeźbi to tego nie wyeliminujesz. Nasz naród nie jest tak idealistyczny.

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

W pewnej kwestii się nie zgodzę bo właśnie nie wiem ile to modeli ale nieraz spotykam Audi co mają ledy do jazdy dziennej i palą się razem z mijania.Owszem pewnie można wyłączyć mijania i wtedy same ledy się palą ale opcja 2 w 1 też jest możliwa.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Z tego co wiem to dzienne przygasają wtedy. Tak samo przy kierunkach.

Użytkownik Świeżak Avatar alfa.kris.k
    Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTDm Automat Rok prod 2004

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	166.jpg
Wyświetleń:	224
Rozmiar:	136.1 KB
ID:	72787
    Wtrącam się do dyskusji
    Oczywiście że nie ma dobrego miejsca do podłączenia świateł do jazdy dziennej w 166- Ale mimo to zainstalowałem DRL -820 w autoryzowanym warsztacie
    Bo – przejazd na odcinku z domu do pracy ok. 3 km oszczędza mi Akumulator, ksenony, paliwo i nie musze myśleć o włączeniu świateł .Zgodnie z przepisami włączają się w momencie przekręcenia kluczyka a wyłączają po uruchomieniu świateł mijania .I mam gdzieś czy jest to herezja czy nie .
    efekt montażu na fotce powyżej