Napisał
Tomek_KRK
To nie jest dobry motor. Na start, żeby być pewnym, że się tym autem będzie mozna dłużej i bezpiecznie poruszać, trzeba w tym silniku zrobić wymian na c.a. 10-15 tysięcy złotych. I to nie jest żart, czy też jakaś zawyżona przeze mnie kwota - normalny, dobry, znający się na rzeczy warsztat (nie ASO !!!) tyle weźmie za przeprowadzenie szczegółowej inspekcji stanu silnika, wymianę rozrządu (wadliwy), diagnostykę stanu całej hydrauliki,itp.
To jest motor ładnie pracujący i mocny, ale nie DOBRY. Dla mnie silnik dobry to jest taki silnik, który nie ma istotnych wad konstrukcyjnych - co mi po silniku, który ma pińćset koni i HGW jaką technologię zastosowaną, skoro awarie (obligatoryjnie występujące w każdym egzemplarzu) wymagają wykładania na naprawy pięciocyfrowych kwot.
I nie trzeba się martwić, że większość ludzi traktuje Alfę Romeo jak auto gorszej kategorii. Dzięki temu za grosze można kupić 156-kę z silnikiem JTD, 159 też szczególnie wysoko wyceniana nie jest i cieszyć się nietuzinkowym samochodem, który w dodatku nie cieszy się praktycznie żadnym zainteresowaniem złodziei.