Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: zakup alfy 159 czy audi A4

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał bartekalfa166 Zobacz post
    To zależy "co Ci w duszy gra" .Ogólnie przy zakupie auta wbijam w w to co mi podpowiada rodzina czy znajomi.Audi praktyczne niemieckie auto.Alfa śliczne unikatowe cudo. Pragniesz Alfy chcesz posiadać auto nietuzinkowe ,piękne -kupuj waść....nie słuchaj co gadają inni....
    Moim zdaniem A4 niczym szczególnym ponad 159-ką nie góruje. Z wyjątkiem popularniejszych napędów quattro oraz silników 2.0 TFSI, które są fajnymi i oszczędnymi jednostkami - ALE takie modele niestety są w cenie... I tutaj jest pies pogrzebany - za około 50 tysięcy złotych można kupić naprawdę fajną wersję 159-ki z 2009 roku. Za te pieniądze Audi A4 będzie z roku 2007, jeśli auta będą miały podobne wyposażenia. Audi NIE MA dobrego diesla w swojej gamie - i to kolejna wada A4-ek. No i kradliwość A4 stoi na bardzo, ale to bardzo wysokim poziomie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista92 Zobacz post
    To jest akurat prawda...
    Ja miałem Alfe z 1994r. i Audi mniej więcej z tego samego rocznika.
    Na Alfę cały czas ataki (może czasem nie bez powodu).
    Było takie gadanie... tego nie rób, to się psuje, tego się nie opłaca...
    A jak miałem audi psuło się tak samo (w sumie bardziej, bo same poważne rzeczy)
    I co było przy audi... no trzeba to zrobić, stary samochód ma prawo się psuć
    To samo mam w robocie, doinwestowałem przez ostatni rok 2000 koła, a jeden do A6 10000 tysi łącznie i moja to szmelc a jego bezawaryjna- z tym że ja mojej nie pchałem regularnie, a on tak

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Audi NIE MA dobrego diesla w swojej gamie
    3.0 TDI to dobry motor. Z tym że w tej kwocie to będzie stare auto.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    3.0 TDI to dobry motor. Z tym że w tej kwocie to będzie stare auto.
    To nie jest dobry motor. Na start, żeby być pewnym, że się tym autem będzie mozna dłużej i bezpiecznie poruszać, trzeba w tym silniku zrobić wymian na c.a. 10-15 tysięcy złotych. I to nie jest żart, czy też jakaś zawyżona przeze mnie kwota - normalny, dobry, znający się na rzeczy warsztat (nie ASO !!!) tyle weźmie za przeprowadzenie szczegółowej inspekcji stanu silnika, wymianę rozrządu (wadliwy), diagnostykę stanu całej hydrauliki,itp.
    To jest motor ładnie pracujący i mocny, ale nie DOBRY. Dla mnie silnik dobry to jest taki silnik, który nie ma istotnych wad konstrukcyjnych - co mi po silniku, który ma pińćset koni i HGW jaką technologię zastosowaną, skoro awarie (obligatoryjnie występujące w każdym egzemplarzu) wymagają wykładania na naprawy pięciocyfrowych kwot.

I nie trzeba się martwić, że większość ludzi traktuje Alfę Romeo jak auto gorszej kategorii. Dzięki temu za grosze można kupić 156-kę z silnikiem JTD, 159 też szczególnie wysoko wyceniana nie jest i cieszyć się nietuzinkowym samochodem, który w dodatku nie cieszy się praktycznie żadnym zainteresowaniem złodziei.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Eeee przesada, znam kilka osób co jeździ 3.0 TDI ( dość mocnych ) i jakiś większych problemów nie mają z tymi motorami. Z drugiej strony Tomek dla ciebie istnieje jakiś silnik diesla który jest ok po za JTDM ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    To nie jest dobry motor. Na start, żeby być pewnym, że się tym autem będzie mozna dłużej i bezpiecznie poruszać, trzeba w tym silniku zrobić wymian na c.a. 10-15 tysięcy złotych. I to nie jest żart, czy też jakaś zawyżona przeze mnie kwota - normalny, dobry, znający się na rzeczy warsztat (nie ASO !!!) tyle weźmie za przeprowadzenie szczegółowej inspekcji stanu silnika, wymianę rozrządu (wadliwy), diagnostykę stanu całej hydrauliki,itp.
    To jest motor ładnie pracujący i mocny, ale nie DOBRY. Dla mnie silnik dobry to jest taki silnik, który nie ma istotnych wad konstrukcyjnych - co mi po silniku, który ma pińćset koni i HGW jaką technologię zastosowaną, skoro awarie (obligatoryjnie występujące w każdym egzemplarzu) wymagają wykładania na naprawy pięciocyfrowych kwot.

I nie trzeba się martwić, że większość ludzi traktuje Alfę Romeo jak auto gorszej kategorii. Dzięki temu za grosze można kupić 156-kę z silnikiem JTD, 159 też szczególnie wysoko wyceniana nie jest i cieszyć się nietuzinkowym samochodem, który w dodatku nie cieszy się praktycznie żadnym zainteresowaniem złodziei.
    "O to loto". Z tym, że zamiast HGW zastosował bym CHGW. Odnośnie 3.0TDI i rozrządu można napisać epopeję. Sam zestaw naprawczy z innym (rzekomo lepszym) napinaczem to kwoty rzędu 4500 zł...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Kolin Zobacz post
    Eeee przesada, znam kilka osób co jeździ 3.0 TDI ( dość mocnych ) i jakiś większych problemów nie mają z tymi motorami. Z drugiej strony Tomek dla ciebie istnieje jakiś silnik diesla który jest ok po za JTDM ?
    Nie ma w tym grama przesady. Mam znajomego mechanika z autoryzacją Bosch'a, który mimo, że lubi szybciej pojeździć i jest fanem VW/Audi to ma A4 z 2,0 TDi na CR bo mówi, że to mniejsze zło w porównaniu z resztą TDI VAG'a. Za każdym razem, jak do niego przyjeżdżam moim JTDM to pyta "Jak tam zawieszenie, bo o silnik to raczej nie masz się co martwić?".
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 10-10-2012 o 12:28

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Ja miałem kilka Vag-ów B6 smiagałem 1.9 tdi 130 i 1.8T quattro i jak dla mnie rewelki nie ma mało miejsca z tyłu z przodu tez nie za wiele. W niedziele na spocie Alfaholików w Irlandii miałem okazję przejechać się 159 kolegi Arthm i powiem Ci szczerze,że jeśli chcesz porównywać 159 do B6 to 159 góruje w każdej kwestii.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    "O to loto". Z tym, że zamiast HGW zastosował bym CHGW. Odnośnie 3.0TDI i rozrządu można napisać epopeję. Sam zestaw naprawczy z innym (rzekomo lepszym) napinaczem to kwoty rzędu 4500 zł....
    No i jeszcze podstawowa sprawa, rozrząd jest od strony grodzi, co jak się dowiedziałem od kumpla to mnie dobiło (juz parę 3.0 TDi wisiało u niego na podnośniku z wadą napinacza rozrządu czy coś takiego), mam w robocie gości które chce to kupić, bo Audi to cukiereczek ( to on wsadził przez zeszły rok 10 koła w A6 2.5 V6TDi). A i jeszcze ten silnik chyba z Multitroniciem montowali, a to już całkowita kaszana

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Multitronic i 2,5 TDI to zło.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    No i jeszcze podstawowa sprawa, rozrząd jest od strony grodzi, co jak się dowiedziałem od kumpla to mnie dobiło (juz parę 3.0 TDi wisiało u niego na podnośniku z wadą napinacza rozrządu czy coś takiego), mam w robocie gości które chce to kupić, bo Audi to cukiereczek ( to on wsadził przez zeszły rok 10 koła w A6 2.5 V6TDi). A i jeszcze ten silnik chyba z Multitroniciem montowali, a to już całkowita kaszana
    Nom i do wymiany rozrządu silnik out... Pięknie. A Audi umywa ręce od tematu, wymieniając klientom w ramach gwarancji tylko górny napinacz, co nie gwarantuje wcale poprawnej pracy motoru przez dluższy okres eksploatacji. I na temat jakości obecnych Audi najlepiej się wypowiedział mój kolega, prowadzący od lat serwis tej marki - dość płacenia z własnej kieszeni za radosną twórczość inżynierów Audi. I kupił dla siebie nowe Subaru...