Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 131

Temat: Niedziałające spryskiwacze reflektorów po stronie prawej.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Odświeżę temat bo mam problem. We wrześniu zakupiłem Alfę Romeo 159, z czasem poprawiałem pewne drobne problemy w tym aucie. Zauważyłem że spryskiwacze lamp przednich były jakoś dziwnie ustawione, z 6-ciu lamp tylko 2 wewnętrzne (światła drogowe) były spryskiwane dobrze, a reszta to albo na maskę psikała, albo bardzo nisko i się o zderzak to rozbijało, więc wziąłem delikatnie podregulowałem wszystkie dysze i w końcu zaczęło psikać prosto na lampy. Po jakimś miesiącu zauważyłem że Bella mi zaczęła płakać, lało się ze wszystkich dysz, a lało się tylko wtedy gdy jechałem autem z włączonymi światłami, gdy auto stało lub jechałem na światłach do jazdy dziennej nie ciekły te spryskiwacze. Zauważyłem też że gdy długo nie używam spryskiwaczy to one coraz mniej ciekną, aż w końcu przestają, nawet gdy jadę na światłach mijania, ale gdy tylko na włączonych światłach użyję spryskiwaczy to znów ciekną. Ostatnio zauważyłem też że przestały mi psikać i cieknąć spryskiwacze lampy od strony kierowcy.

Tutaj obstawiam 2 potencjalne powody:
    1. Podczas regulacji zrobił się jakiś luz na dyszach i przez to ciekną.
    2. Problemem może być też sposób montażu lamp do jazdy dziennej, konkretnie chodzi o sterownik. Lampy były zakładane kilka dni po regulacji spryskiwaczy, a tak jak pisałem problem z cieknącymi spryskiwaczami pojawił się jakiś miesiąc po tej regulacji. Są to halogeny przeciwmgielne z ledowymi ringami i na każdą taką lampę przypadał jeden sterownik, nie wiedziałem co z nimi zrobić i aby nie latały bezwładnie pod zderzakiem przyczepiłem je paskami do wężów prowadzących płyn do spryskiwaczy lamp przednich, błąd ? Sterowniki były leciutkie, więc uznałem że nic się nie powinno stać, ale może jednak przez wibracje obluzowały mi te węże na łączeniach.

Co wy o tym myślicie ? Nie jestem pewien czy to trójnik, bo to wcześniej nie występowało, jeździłem non stop na światłach mijania zaraz po zakupie i nic się nie działo, sprawdzałem czy działają spryskiwacze i działały, ale nie ciekły nigdy. Dopiero miesiąc po regulacji i po założeniu tych ledów (zawieszeniu na przewodach sterowników) zaczęły cieknąć.
    Chętnie poczytam waszych opinii.

POZDRO !

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Winny będzie trójnik, musisz go wymienić albo wyczyścić. Zobacz sobie pots nr 17 w tym temacie, jest tam opisane dokładnie jak wyczyścić ten trójnik. Ja też miałem problemy z cieknącymi spryskami, a potem nie działały mi te z lewej strony. Po wyczyszczeniu trójnika nie ma już żadnych problemów.
    Ostatnio edytowane przez sickboy ; 19-01-2016 o 20:58

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Świeżak Avatar slawek1987
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDM http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/129975-pierwsza_alfa_czarna_159_a.html

Domyślnie

Panowie witam was mam problem nie działa prkatycznie wszystkie 3 spryskiwacze od pasażera na reflwktorze prawy działa bez zarzutu domyślam się że to będzie trójnik ;-) pytanie mam takie bez kanału da się do niego dojść zrzucajac koło lewe i nadkole?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar koniu
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Cytat Napisał slawek1987 Zobacz post
    Panowie witam was mam problem nie działa prkatycznie wszystkie 3 spryskiwacze od pasażera na reflwktorze prawy działa bez zarzutu domyślam się że to będzie trójnik ;-) pytanie mam takie bez kanału da się do niego dojść zrzucajac koło lewe i nadkole?
    Ja dziś wymieniłem trójnik, oczywiście bez kanału Ściągnąłem koło od strony kierowcy, odkręciłem przednią część nadkola i fragment osłony silnika tak aby dojść do trójnika. Później tylko luzuje się opaski zaciskowe i ściąga przewody. Dla ułatwienia trochę je podgrzałem bo ciasno siedziały.
    Założyłem taki:
    https://landstore.pl/trojnik-przewod...m-discovery-ii

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żory
    Auto
    159 2.4 jtdm :)

Domyślnie

A czy ktoś stosował taki trójnik z zaworkiem ??
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zawortrojnik_3.jpg
Wyświetleń:	512
Rozmiar:	11.6 KB
ID:	191502

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Zdaje się że ma za małą średnice przyłączy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Jakby ktos potrzebowal to mam kupiony 3 tygodnie temu ten z landstore na sprzedaż. W moim przypadku to jednak pompka.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Jeśli oba reflektory nie działają -> pompka (lub wyłączone spryskiwacze w FES/MES),
    Jeśli nie pryska strona prawa (od pasażera) -> to trójnik do wymiany.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 150

Domyślnie

Witam!

Odświeżam temat, bo nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Zbiorniczek płynu do spryskiwaczy (w wersji pod xenony) ma dwie pompki. Jedna jest pewnie pod reflektory, a druga na szybe. Niestety u mnie zaworek zwrotny xenonów również jest zepsuty i szukam obecnie jakiegoś używanego na aukcjach internetowych, bo krew mnie zalewa jak myślę, że miałbym płacić 170 zł za nową część. I stąd moje pytanie, czy jeżeli podłączę tylko jedną pompkę do zasilania, to system spryskiwania szyby dalej będzie działał?

Pozdrawiam!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Poszukaj na forum, od Land Rovera chyba pasuje. Cena ok 50 zł.