Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 187

Temat: Byla sobie Alfa ....

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

oj cięzko będziesz miał z tymi paściarzami dojść do ładu. Musiałbyś powołac jakiegos niezaleznego rzeczoznawcę który wystosowałby jakieś urzednicze pisemo z paragrafami do PZU i Viamontu. Teraz będa Cie zwodzic i pier**** różne głupoty. Fakt jest taki że auto ma przestawiona geometrię żeby to zrobić trzeba go naciągać a w tym momencie auto traci gwarancje i powinna być szkoda całkowicta. Oni mają tego świadomość i będa się bronic bo i oni i PZU popłynie. Mówie Ci - niezalezny rzeczoznawca podłożone badaniami technicznymi i pisemko.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Pewnie tak to sie skończy, tylko mam problem bo musze ustalic z leasingiem (auto tak kupione) co moge ja zrobic, a co muszą oni jako wlasciciel samochodu.
    A z ciekawostek to powiem wam, ze jak powiedziałem im, ze bardzo sie dziwie tym pomiarom co mi pokazali. I zapytałem czy takich wyników nie mieli przed naprawa? Bo po to wlasnie im dałem zimowe koła aby wszystko pomierzyli i sprawdzili na prostych felgach. Bo jesli bylo lepiej i w normie to znaczy, ze cos spieprzyli przy naprawie, a jak wiedzieli to dlaczego nie naprawili.
    Odpowiedzią bylo milczenie ...

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Wiesz - gdybym pierwszy raz w życiu miał do czynienia z takimi zjawiskami we Viamocie, to może bym się dziwił... Ty piszesz o niepomierzonej geometrii i odchyłkach, a inny klient po naprawie bezgotówkowej, przy której wymieniano mu przednią lampę ksenonową, na przeglądzie się dowiedział, że ma lampę do 159, ale w wersji angielskiej. Jeżeli przy tak prostych zamówieniach i tak prostych naprawach jak wymiana lampy i malowanie błotnika ktoś jest w stanie popełnić chyba największy możliwy błąd (już lepiej, jakby mu używkę wsadzili, przynajmniej by normalnie świeciła) - to czego się spodziewać po naprawach za 50 tysięcy, związanych z rozebraniem połowy samochodu...

Nie odpuszczaj. Na ten moment samochód nie spełnia norm producenta dotyczących geometrii zawieszenia i jest po prostu niebezpieczny - nie ma pewności, czy nie zachowa się dziwnie w sytuacji podbramkowej. Nie zapominaj, że samochód jest własnością firmy leasingowej - to może być niezła broń w walce z Viamotem. Ja bym zrobił tak - napisz do firmy leasingowej oficjalne pismo, dobrze byłoby dołączyć do tego wydruk z geometrii, że samochód po naprawie nie nadaje się do bezpiecznej eksploatacji i odmawiasz płacenia kolejnych rat leasingowych do momentu, kiedy sprawa nie zostanie załatwiona - niech teraz firma leasingowa się buja z PZU i Viamotem. Oni będą mieli większą siłę przebicia. Jeżeli firma leasingowa na spółę z Viamotem nie doprowadzą auta do stanu takiego, że geometria będzie wzorcowa - to powinni Ci podstawić nowy samochód a ten niech sobie weźmie Viamot i sprzeda.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Ja bym zrobił tak - napisz do firmy leasingowej oficjalne pismo, dobrze byłoby dołączyć do tego wydruk z geometrii, że samochód po naprawie nie nadaje się do bezpiecznej eksploatacji i odmawiasz płacenia kolejnych rat leasingowych do momentu, kiedy sprawa nie zostanie załatwiona - niech teraz firma leasingowa się buja z PZU i Viamotem. Oni będą mieli większą siłę przebicia. Jeżeli firma leasingowa na spółę z Viamotem nie doprowadzą auta do stanu takiego, że geometria będzie wzorcowa - to powinni Ci podstawić nowy samochód a ten niech sobie weźmie Viamot
    Być może jest to jakiś krok w dobrym kierunku.
    Jednak pomoc prawnika wydaje mi się niezbędna. Oczywiście wszystkie te kroki należy podjąć jeśli Viamot nie zrobi Ci auta na "cycuś glancuś".

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    to powinni Ci podstawić nowy samochód a ten niech sobie weźmie Viamot i sprzeda.
    dobre
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

@tomek.
    Co do samego Viamotu i jakości naprawy (pomijając zawieszenie) naprawdę nie moge sie przyczepić. Wszystko ladnie poskrecane, pomalowane i wymienione. Tak jak pisałem wyżej - blacharsko i jakościowo zrobili OK. Gdyby tylko to bylo do naprawy auto byłoby jak nowe.
    Ich grzechem jest zarobić kase na sile - nieważne jak byle bylo dla nich jak najwiecej, a potem sie zobaczy. I po prostu nie przewidzieli, ze sie naucze o zawieszeniu i ze to znajdę. A ich ciagle gadanie, ze przecież lewe nie różni sie od prawego dokładnie o tym swiadczy. Dopiero jak ich przycisniesz i zapytasz czy te wyniki są w normie to milkną.
    Jesli chodzi o Leasing to juz czesc tak zrobiłem (pismo z informacja + badania) i dzis mam dzwonić i pisac i opowiem wczorajsze spotkanie. Powiem, ze jak za 2 tyg nie bedzie rozwiązania problemu to przestaje płacić raty. Nawet chyba (musze sprawdzic) jest mozliwosc odstąpienia od umowy leasingu jak przedmiot nie nadaje sie do użytku.
    Ostatnio edytowane przez oops2k ; 13-06-2012 o 10:46

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 1.9JTDm 16V 172KM 402Nm, 6.2007

Domyślnie

nie tłumaczę Viamotu bo ich nie znam, ale przypadek z lampą ksenonową mógł być równie taki że niektóre reflektory soczewkowe posiadają zmienną przysłonę która przestawiona w drugą stronę daje bądź snop światła angielski bądź europejski, nie wiem czy lampa xenonowa z 159 to posiada ale jeżeli tak to znaczy, że fabryka produkuje tylko jeden rodzaj lamp i po prostu chłopaki z viamotu zbłaźnili się tym, że tego nie sprawdzili.

co do Twojej sprawy w tym momencie pozostaje Ci tylko stać twardo na stanowisku, że chcesz nowe auto i inna propozycja Cię nie interesuje, zainwestuj jeszcze parę złotych w dobre badanie uprawnionego do tego typu spraw rzeczoznawcy. a viamotowi pozostało dogadać się z leasingiem, że zabiorą to auto w rozliczeniu i ogarną sobie temat, rozbierając jeszcze raz i ciągnąc elementy do wymaganego wymiaru.

Użytkownik Świeżak Avatar BeBe
    Mieszka w
    SG
    Auto
    159SW 2008

Domyślnie

Dokładnie jest jak napisałeś, nawet w instrukcji jest opis i u mnie tak jest.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	159.JPG
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	31.7 KB
ID:	59101

A czy takie coś posiadają xenony... tylko właściciele mogą potwierdzić.

Klaustrofobia to lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami. Na przykład gdy idę do monopolowego boję się, że będzie zamknięty.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Derpin: Problem z naciaganiem jest taki, ze ani PZU ani fabryka nie pozwala na takie naprawy. Jesli tak zrobia to auto traci bezpowrotnie gwarancje. Wiec nie bardzo maja wyjscie bo takiego auta nie sprzedadza. Bo niby kto da gwarancje? A jak powiedza, ze nie ma gwarancji to nikt nie kupi.
    I pozostaje jeszcze odwieczne pytanie - kto za to zaplaci?
    Wiec beda walczyc teraz na calego bo tak naprawde to oni sa calej sytuacji winni.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

A pisałem gdzieś na początku tego tematu, że przed naprawą trzeba sprawdzić auto na płycie...
    Zwykły alfaholik to wie, ale nie Viamot, albo raczej nie chce wiedzieć, bo wyszłoby, że nic na tym aucie nie zarobi.
    Z drugiej jednak strony nie ma co spisywać tej Alfy na straty, bo może się okazać tak, że tylko kołyska jest przesunięta i wystarczy ją odpowiednio ustawić. Ja miałem taki właśnie przypadek. Bałem się, że może mam krzywe podłużnice itp, a okazało się, że wystarczy ustawić kołyskę i jest OK.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Alces: Problem widac polega na tym, ze nie dopilnowalem i to moja wina
    Zartuje oczywiscie ale tak sie czuje - nie przypilnowalem Viamotu bo wydawalo sie, ze pomiary robili (zapewniali mnie o tym) ale jak widac klamali. Jakbym byl bardziej podejzliwy to pewnie bym kazal sobie wyniki pokazac ale stwierdzilem, ze nie ma po co. Glupi bylem ....